‘Erken Anneler Günü‘ de varmış!

Dünya ülkelerinin çoğu Mayıs’ın ikinci pazarını anneler günü olarak kutlarken, İngilizlerde anneler günü paskalyadan 3 hafta önceki pazardır. Bu yıl Mart’daydı örneğin… Meğer yalnız İngilizler değilmiş annler gününü erkenden kutlayan! Prematüre bebek anneleri de ‘ Erken Anneler Günü’ kutluyorlar. Her yıl Mayıs ayının birinci pazarı!

Prematüre bebek nedir?

37 haftadan önce doğan bebeğe prematüre bebek deniyor. Avrupa’da her yıl yaklaşık yarım milyon bebek erken doğuyor. Bu da yaklaşık on bebekte bir bebek anlamına geliyor. Prematüre doğum ve düşük doğum ağırlığı dünya genelinde bebek ölümlerinin başlıca nedeni. Her yıl dünya genelinde 15 milyon bebeğin erken doğduğu tahmin ediliyor.

Erken doğan bebeği neler bekliyor?

- Vaktinden önce doğan bebekler solunum yolları enfeksiyonları, yürümek, dengede durmak, emeklemek gibi motor becerileri ve öğrenme yetenekleri gibi konularda zamanında doğan bebeklere kıyasla ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor.

- Prematüre bebeklerin zihinsel engeller, kronik akciğer hastalığı, görme ve işitme kaybı da dahil, hem kısa, hem de uzun dönemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalma durumu normal doğan bebeklere göre ne yazık ki daha yüksek. Ayrıca enfeksiyonlara karşı daha fazla risk altındalar.

Haberin Devamı

El Bebek -Gül Bebek Derneği yardıma hazır

Prematüre annelere destek amacıyla kurulmuş bir dernek de var ülkemizde. Başkanları Özgür Doğa Keleş de prematüre üçüz annesi. El Bebek Gül Bebek Derneği anne karnında gelişimini tamamlamadan önce doğan bütün bebeklerin; sağlıklı bir geleceğe kavuşmaları için gerekli çalışmaları yürütmek amacıyla, bu konuda deneyim sahibi ve uzman kişiler tarafından kurulmuş. Bakın neler yapıyorlar:

- Psikolojik destek veriyorlar. Gönüllü Anne Ağları var: Aynı haftalarda doğum yapan aileleri eşleştirerek birbirlerine moral vermelerini sağlıyorlar.

‘Prematüre Bebek’ Facebook Sayfası: prematüre bebek ailelerinin sıkıntılarını paylaşarak birbirlerine çare üretmelerini sağlayan bir platform oluşturmuşlar.

- Aileleri bilgilendirici seminerler düzenliyorlar.

Haberin Devamı

- Web sitesi üzerinden soru-cevap şeklinde doktor videolarını aileler izleyebiliyor.

- İmkanı olmayan ailelere imkanlar dahilinde maddi destek veriyorlar. Prematüre bebeklerde zamanında doğan bebekler gibi hayatlarını sürdürebilir mi?

Evet. Özenli ve kaliteli bakımla prematüre doğan bebekler de hayata zamanında doğan bebekler gibi sıkı sıkıya tutunuyor.

Çok zor bir süreçti

Merve Özkan prematüre bebek annesi... Anlattıkları anne olmanın ‘anne olmazsanız tam anlaşılamayacak bir duygu’ olduğunu vurguluyor.
Prematüre bebek annesi olmak nasıl bir duygu? Kızınız Ayşe’yi ilk ne zaman kucağınıza alabildiniz?
Ayşe’yi gebe kalma günüme göre 22+4 haftalık olarak doğurdum. Bebeğimi ilk dönemde bırakın kucağıma almayı, dokunamadım bile... Ayşe’nin derisi yoktu. En ufak temasta yara oluyordu vücudunda. Ama çok konuştum onunla. Bir annenin bebeği ile konuşması dokunması bebeğini hayata bağlıyor buna yürekten inanıyorum. İlk dokunuşum ise mucize gibi bir şeydi. Onu kucağıma aldığımda ten tene temas ettiğinde, işte o an gerçek bir anne olduğumu hissedebildim.
Bu süreçte anne olarak siz neler yaşadınız, neler hissetiniz?
Çok zor bir süreçti. Tüm bu süreci tam bir karı-koca dayanışması içinde sevgi ile yaptık. Her gün sabah kalktığımda ‘Bugün bebeğim yaşıyor mu’ diye kendime soruyordum.
Sağlığı ve bakımı konusunda nelere dikkat ettiniz ve prematüre bebek sahibi olan annelere ve ailelere neler önerirsiniz?
Bebeklerini emzirebildikleri kadar emzirsinler. Bebeklerinin beslenme lerine çok dikkat etsinler. Ben çok dikkat ettim halen ediyorum. Uyku eğitimi de çok önemli. Kızım Ayşe akşam 19.30 gibi muhakkak yatar. Türkiye’de merkezi olarak sağlık sistemi aileleri yönlendiremiyor. Anne-babalar çok yalnız. Hepimiz kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR