Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar

Bu hafta sağlıklı ve fit kalmanın en mühim aşaması olan kahvaltı etmenin öneminden bahsedeceğim. Nasıl bir düzeniniz var. Şıklardan birini seçin...

a) Kahvaltı yapmadan evden çıkmam!

b) Kahvaltı yapmaya zamanım yok!

c) Kahvaltı yerine biraz daha fazla uykuyu tercih ediyorum.

d) Aç uyanmıyorum ki kahvaltı edeyim!

e) Diyetteyim, kahvaltısız daha kolay kilo verebilirim.

Eğer ‘a’ şıkkıysa tercihiniz doğru yoldasınız, aynen devam! Nedenlerini açıklayacağım. Diğer şıklarda olanlara da kahvaltı etmeden güne başlmanın zararlarını belirtip, hayatlarını kolaylaştıracak alternatifler sunacağım.



‘Kahvaltı yapmadan evden çıkmam’cılar!

Aferin bize! Ben de sizlerden biriyim. Normalde ölçülüyüm, ama haftada 1-2 kez de enfes kahvaltı yapıyorum. Enfes kahvaltım ne mi? Yumurta, tereyağı, keçi peyniri, zeytin, 2 dilim tam ekmek veya 1 simit, bir kaşık bal, kiraz domates ve yeşil çay. Eğer yurt dışındaysam kurufasulye, mantar ve pişmiş domatesli İngiliz kahvaltısını hiç kaçırmam. Uzun uçuşlardan sonra tıkanan bağırsakları çalıştırıyor, haberiniz olsun.

Kahvaltı güne başlamak için en sağlıklı yol. Araştırmalar kahvaltının önemini ortaya koymuş. 8-12 saatlik bir aradan sonra vücudumuzun şeker ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Özellikle beynimizin ana enerji kaynağı glukoz ve bunu depolamıyor. Sürekli yeni glukoz gerekiyor. Kısacası aç olunca onun için kafamız daha az çalışmaya başlıyor. Kaslarımızın da çalışabilmesi için enerjiye ihtiyacı var; bu da yine glukozda.

‘Kahvaltı yapmaya zamanım yok’cular

Kahvaltım 10 dakika sürüyor. Malzemeyi haftalık alıyorum, hep dolabımda hazır. Kahvaltıyı atlarsanız daha gergin, huzursuz hissedersiniz. Kahvaltı yapanların çok daha üretken olduğu saptanmış. İşinizde başarılı olmak için kahvaltı etmek gerek.

‘Biraz daha fazla uykuyu tercih ediyorum’cular

Kahvaltıyı hazırlamak ve yemek için toplam 10 dakika yetiyor. 10 dakika daha fazla uyumak için aç aç güne başlamaya, sinirlenip etrafı haşlamaya, performansımızın düşmesine, düşman kazanmaya değer mi? Değmez! O zaman hadi bakalım azıcık daha erken kalkalım, güne kahvaltı ederek zinde bir şeklide başlayalım.

Haberin Devamı



‘Aç uyanmıyorum ki’ diye övünenler

Büyük olasılıkla fazla kilolu veya şişmansınız! Falcılığıma devam edeyim: Akşam yemeğinizi saat 9’larda yiyor, sonra da TV karşısında hababam atıştırıyorsunuz! Bildim mi? Sağlıklı kişi sabah aç uyanır, pars gibi olur! Akşam yemeğini geç ve fazla yiyenin ise iştahı olmaz, ağır uyanır. Güne isteksiz başlar. Önerim; çok hafif bir seçenekle kahvaltıya kendinizi alıştırmak.

‘Diyetteyim’ci olup öğünü es geçenler
Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar
İşte en kötü mantık! Kahvaltıdan gelecek kaloriyi büyük olasılıkla akşam yemeğinde fazlasıyla alacaksınız! Birçok kez kendimde de deneyerek gördüm ki; kahvaltıyı atlayınca insan gün boyunca daha fazla yemeye yöneliyor. Bir var olma-savunma güdüsü... Diyette zaten bir günde yediğiniz yiyecek miktarı, dolayısıyla da besin değeri yüksek yiyecek girişi azalıyor. Oysa araştırmalar kahvaltı yapanların besin değeri çok daha yüksek yiyecekler aldığını gösteriyor.

Yani daha fazla vitamin, mineral, bitkisel bileşikler, antioksidanlar... Bu da daha sağlam bir beden demek.

Hızlı kahvaltı önerilerim

Alternatif 1

- 2-3 kaşık ev yapımı granola

- 1 kutu light yoğurt

- 1 avuç çilek

- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- Yarım su bardak su

Geceden mikserden geçirin, buzdolabında beklesin. Veya sabah karıştırarak yeyin. Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar

Alternatif 2

- 2 dilim light tost ekmeği

- 2 ince dilim light kare kesilmiş hazır peynir

- 1 halka domates

Bundan 5 adet folyoya sarın buzdolabında dursun. Sabah sadece tost makinesinde basın veya iş yerine götürün. Orada makineye bastırın.

Alternatif 3

- 2 dilim tam ekmek

- Bıçak sırtı tereyağı

- 1 yemek kaşığı bal

Alternatif 4

- 3-4 ceviz

- 1 haşlanmış yumurta

- 1 kaşık zeytinyağı

- Bol kiraz domates

Siz giyinirken yumurta haşlanacaktır!

Alternatif 5

- 1 muz

- 3-4 ceviz

Serviste bile yenebilir!

Alternatif 6

- 1 elma rendesi

- 2 kaşık yulaf ezmesi

- 1/2 bardak süt

- 1 çay kaşığı tarçın

- Yarım avuç antep fıstığı, badem, fındık, cevizden herhangi biri

Malzemeyi geceden taşınabilir bir kapta karıştırın. Buzdolabınızda dinlensin. Bekleyince tadı daha da güzelleşiyor. Sabah yanınızda işe götürün.

Lezzetli güne başlama adresi Mangerie

Mangerie Bebek, günün her saatinde benzersiz bir yeme içme deneyimi sunuyor. Mangerie’de kahvaltı, sadece Pazar günleri değil, haftanın yedi günü, tüm gün servis ediliyor. Mangerie kahvaltı istediğinizde masanıza; zeytinyağlı kekikli domates, peynir, tereyağı, kaymak ve kendi imalatları olan reçel, fındık ezmesi, ekmek geliyor. Ayrıca klasik kahvaltı dışında Mangerie’nin özel lezzetlerinden de denemelisiniz.

Smoothie’lerim çözüm olabilir

Sabah kahvaltı hazırlamak, tabak-çanak koymak zor geliyorsa smoothieler de çözüm olabilir. Lezzetli ve pratikler. Özellikle yazın çok iyi gidiyor. Güne taze başlamak için ideal!

Sabah bombası

- 1 bardak süt (150 ml)

- 1 küçük muz

- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- 10 badem

Tüm malzemeyi 30 saniye kadar karıştırıcıda çevirin. Bademler diri kalabiliyor. Bunları ıslanmış halde yemesi de çok keyifli...

Doğal doping

- 1 iri muz

- 1 avuç çilek

- 1 yemek kaşığı bal, polen, propolis, arı sütü karışımı

- Yarım bardak su

Tüm malzemeyi çırpın. Bal, polen, arı sütü, propolis karışımının etkin maddelerini koruyabilmesi için özel bir dolapta ve derecede saklanması gerekiyor. Bu yüzden açıkta satılanı almayın. En doğrusu eczaneden almak.

Parlak cilt

- 2 havuç

- 1 elma

- 1/2 yumuşak avokado

- Fesleğen yaprakları

- Yarım limonun suyu

Havuç ve elmaları sıkın. Fesleğen ve avokadoyu ekleyin. Yarım limon suyu ekleyin. Havuç içerdiği beta-karoten, avokado içerdiği tekli doymamış yağlarla cilde destek sağlıyor. Elma ise içerdiği pektinle kan şekerini dengeler. Limon suyu ekstra C vitaminiyle cilde destek veren kollagen lifleri güçlendirir. Fesleğenin içindeki iki önemli antioksidan bileşen; orientin ve vicenin yine cildi zararlı etkenlerden koruyor.

Haftanın sözü

‘Umut iyi bir kahvaltı, kötü bir akşam yemeğidir.’ Francis Bacon-İngiliz filozof, devlet adamı (1561-1626)

DİĞER YENİ YAZILAR