Parlak, baştan çıkarıcı bir gülüş her yaşta mümkün!

Beyaz dişler, sağlıklı bir ağız, güzel bir gülüş...

Haberin Devamı

Beyaz dişler, sağlıklı bir ağız, güzel bir gülüş bir kişinin genel imajı için inanılmaz önemli... Oysa hemen hepimizin dişleriyle ilgili bir sorunu var. Acaba geç yaşta da olsa çarpık dişleri düzeltmek mümkün mü, diş macunu kullanırken nelere dikkat edelim, ağız çalkalama sularını rahatlıkla kullanabilir miyiz? Konunun uzmanına, Ortodontist Doç Dr. Arzu Arı Demirkaya’ya sordum.

* Çok çarpık dişleri bile tamamen düzeltebiliyor musunuz?

Evet, ortodonti sayesinde dişleri tamamen düzeltebiliyoruz. Güzel bir gülüş için hem dişlerin konumu hem de yapı ve rengi önemli. Bugünlerde herkes renk ve şekil değişikliğine gidiyor. Yaprak porselen dolgu ve kaplamalarla dişlerde görüntü değişikliği istiyorlar. Ama aslında alt yapı daha önemli. Dişlerde simetri, çapraşıklık olmaması gibi sorunları ortodontist çözer. Sonra bunun üzerine renk ve şekil değişikliği yapılabilir.
Bu bir ekip işi. Sadece bizim değil, plastik cerrahların yaptığı çene ameliyatları da gerekebiliyor.

* Peki 40 yaşın üzerinde bile çarpık dişlerimizi düzeltebilir miyiz?

Tabii ki! 6-7 aylık bir tedaviyle düzelebilir. Özellikle yaşla birlikte alt dişler daha çok görünüyor. Çünkü yaşlanmayla beraber kasların eski diriliğini kaybetmesi, sarkmalar ve yer çekiminin etkisiyle alt dişler açığa çıkmaya başlıyor.

* Dişleri düzeltmek kaça mal oluyor?

Ortodonti bölümü 3-6 bin TL arasında... Eğer tel görünmesin isterseniz, içeriden takılırsa 10 bin TL’ye kadar çıkar.

“Gece dişlerini sıkanlar 900 kiloluk kuvvet uyguluyor!”

* Bazı kişiler diş sıkıyor veya gıcırdatıyor. Sabahları uyandığında dişlerini kenetlenmiş bulanlar var. Gece boyu sıkmanın dişe zararı olur mu?

Tabii! Psikolojik stresin dışa vurumu bu. Çene eklemini yerinde tutan çiğneme kaslarıdır. Çiğneme kaslarının gerginliği psikolojik stresle artar. Kaslar gerilince de dişler sıkılmaya başlanır. Vücut sizinle konuşuyor aslında. Kiminde uçuk çıkıyor, kiminde mide ağısı oluyor, kimi de işte böyle dişlerini sıkıyor. Bu ileride eklem sorunlarına da yol açabilir. Biz çiğnerken 50-60 kiloluk bir kuvvet uyguluyoruz. Gece diş sıkarken bu kuvvet 900 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu kişilere diş ve çene eklemini korumak için geceleri takacakları bir diş plağı yapıyoruz.

* Çay dişleri karartıyor mu?

Çaydanlığımızı bile karartıyor, dişimizi nasıl karartmasın! Çok iyi fırçalanan dişlerde leke birikmez. Örneğin; dişlerinizi 1-2 gün fırçalamayı ihmal edin. 4’üncü ve 5’inci gün fırçalasanız bile lekeler kalabiliyor. Diş bakımı süreklilik istiyor.

Dişlerimizi haftada 3 kez fırçalıyoruz!

* Türk insanı dişlerini ne kadar sıklıkla fırçalıyor?

Türkiye’de dişler haftada 2-3 kez fırçalanıyor . Diş macunu kullanımı da Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Günümüzde artık hemen hemen tüm diş macunları benzer özellikleri sunuyor. Ancak hassasiyet için yapılmış yeni diş macunları çok başarılı. Elinize alıp sürünce bile hassasiyeti engelleyebildiğini görebiliyorsunuz.

* Sert fırçayla fırçalamak iyi sanırdım eskiden. Sonra diş minelerimi çizdiğim konusunda uyarı aldım. Nasıl bir fırça seçmemiz lazım?

Kişiye özel fırçayı hekim önerebilir. Artık fırçalar arasında da çok önemli farklar yok. Aslında ülkemizde eksik olan ara yüz bakımı. Diş ipi, ara yüz fırçası... Bunlar çok önemli.

* Her yemekten sonra diş ipi kullanmak gerekiyor mu?

Genelde hiç diş sorunu yoksa günde bir kez yeterli.

Diş sağlığı için en gözde meyveler hangileri?

* Elma
* Armut
* Erik
* Nektarin
* Salatalık
Diş fırçalama şansınız yoksa yemeğinizi böyle bir meyveyle bitirin. Dişleriniz de temizlenmiş olur.

DİĞER YENİ YAZILAR