Et ve tuz birbirlerini çok seviyorlar, ama bizi o kadar değil!

Haberin Devamı

Uyesi bulunduğum Şişmanlık Araştırma Birliği’nin (ASO) Londra’da katıldığım Obesite ve Kanser kongresinde bilim adamlarının kanserden korunma önerilerinde başı kırmızı etten uzak durmak çekiyordu. Tuzu azaltmak, tuzlanmış, rafine ürünlerden uzak durmak da yine önerilerden biriydi.

Dünya Kanser Araştırma Vakfı’nın bu konudaki kesin verilerine bakalım: Haftada 500 gramdan fazla et (pişmiş haliyle) kalın bağırsak kanseri riskini artırıyor. Kırmızı et demir içeren, N-nitroso bileşiklerinin oluşmasına yol açan bir eleman içeriyor. N-nitroso bileşikleri hücre yapısını bozuyorlar. Ayrıca serbest radikal üretimi artıyor ve kalın bağırsak mukozası (bağırsağın içini kaplayan cilt) zarar görmeye başlıyor. Önerilen kırmızı eti tamamen kaldırmanız değil, tüketimini azaltmanız! Tuz ve tuzla korunan yiyecekler mide kanserinin olası nedenleri arasında gösteriliyor. Araştırmalar aşırı tuz tüketiminin mide mukozasına zarar verdiğini gösteriyor. Bu hücreler de kanserleşmeye başlayabiliyor.

Aşırı tuz tansiyonumuzu yükseltip, kalp hastalıkları riskini de artırıyor. Günde 6 gramdan fazla (1 çay kaşığı) tuz tüketmemeliyiz. Günlük beslenmemizde tuzun çoğu işlenmiş yiyeceklerden, ekmekler, hazır yemekler, soslardan geliyor. Mümkün olduğunca taze, işlemden geçmemiş yiyecekler tercih etmelisiniz.


Taylandlılar’da kanser niçin daha az görülüyor?
Hafif, lezzetli, insanın sofradan ağır kalkmadığı, hep bir şeylere daha yer var duygusu yaratan bir mutfak Thai mutfağı.... İngiliz Kanser Vakfı’nın yaptığı bir araştırma dikkat çekici... Taylandlılar’da örneğin İngilizler’e göre kanser oranı daha düşük. Özellikle meme ve kalın bağırsak kanserlerinde... Araştırmacılar bunun diyet ve yaşam stiliyle ilgili olabileceğini düşünüyor. Ancak İngiltere’de çok nadir olan üst solunum yollarının bir kanseri Tayland’da fazla. Araştırmacılar suçun Taylandlılar’ın yediği bir tür tuzlanmış balığa ait olduğunu saptadı. Şimdi tuzlu balıktaki kanserojen nitrosamin bileşiklerinin kansere yol açış mekanizmasını inceliyorlar.



MantarlI börek

Malzemeler:


2 avuç mantar
2 adet taze kırmızı biber
1 soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Mantarları ince kıyın.
Soğanı ve biberleri halka halka doğrayın.

Hazırlanışı:


Bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında önce biber ve soğanı çevirerek yumuşatın.
Ardından tavaya mantarları da ekleyerek çevirerek pişirin.

Bir yufkanın ortasına malzemeyi yayın. Dört yanını zarf gibi kapatın. Uçlarını suyla yapıştırın.

180-200 derece fırında pişirme kağıdı üzerinde yufka kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.





DİĞER YENİ YAZILAR