Süt ürünleri kilo vermemize yardımcı

Nasıl mı? Yeterli kalsiyumla vücudumuz yağı daha hızlı yakmaya başlıyor...

Haberin Devamı

Vücutta kalsiyum düzeyi düştüğünde calcitriol adlı bir hormon salgılanır. Bu hormon yağ üretimi ve depolanmasını artırıyor. Bol kalsiyum içeren yiyecekler yediğimizde bu hormonun üretimi baskılanıyor.
Sonuç: Vücudumuz daha az yağ yapmaya, özellikle de karın bölgesinde yağ depolamayı kesiyor. Araştırmacılar süt ürünlerindeki kalsiyumun diğer kaynaklardan daha çok işe yaradığına dair kanıtlar bulmaya devam ediyor. Süt ve süt ürünleriin (peynir-yoğurt gibi) içindeki amino asitler, kas yapımına yardımcı. Bu yüzden bu yiyeceklerle daha çok yağ, daha az kas kaybediyoruz. Ancak hemen belirteyim; sadece süt ürünleri yiyerek de zayıf kalamazsınız. Aynı zamanda kaloriyi azaltmak ve düzenli egzersiz de gerekiyor.
n Hangi süt ürünlerini tercih edelim?
Kalsiyumdan zengin az yağlı veya yağsız ürünler. Süt ürünleri deyince dondurmaya yüklenmeyelim lütfen! Gözdeleriniz yağsız veya az yağlı süt-yoğurt-peynir olmalı. Ben probiyotik yoğurtları tercih ediyorum. 1 küçük kutusunda
150 mg. kalsiyum var. Ayrıca şişkinlik de yapmıyorlar.
n Kalsiyum desteği de aynı sonucu sağlar mı?
20 yıldır, süt ürünlerinin kilo verme üzerine etkilerini araştıran Tennessee Beslenme Enstitüsü’nden Michael Zemel’e göre hayır! Çünkü sütte kalsiyum desteklerinden alamadığımız, bu mekanizmayı tetikleyen başka elemanlar, amino asitler de var. Bunlardan biri olan leucine’in kan şekerini dengelediği ve böylece aşırı yeme isteğini önlediği gösterildi.
n Eğer süt ürünlerine alerjiniz varsa ne yapacaksınız?
Süt ürünleri laktoz adlı bir şeker içerir. Bazı kişilerde bu laktozu sindirecek laktaz enzimi yoktur. Ancak bu kişilerin çoğu yoğurdu sindirebiliyor. Yoğurt daha yavaş sindirilebildiği için süte alerjisi olanlar yoğurt yiyebiliyor.


Bir günde ne kadar kalsiyum alıyorsunuz?

35 yaşından sonra güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmak istiyorsanız günde 1000 mg. kalsiyum almanız gerekmektedir. Eğer osteoporoz riski taşıyorsanız bu miktar günde 1500 mg. olmalıdır. Bilimsel araştırmalar, erişkinlerin bir çoğunun normal diyetleri ile almaları gereken miktarın yarısı veya daha azı oranında kalsiyum aldıklarını göstermektedir. Eğer diyetiniz yeterince kalsiyum içermiyorsa doktorunuz ek kalsiyum tabletleri önerebilir.


ÇİLEKLİ PUDİNG

Malzemeler:
n 1 litre light süt
n 7 yemek kaşığı irmik
n 4 yemek kaşığı Stevia tozu
(veya 4-5 kaşık toz şeker)
n 1 yemek kaşığı buğday nişastası
n Hindistancevizi
Hazırlanışı:
Malzemenin tümünü karıştırın. Muhallebi gibi orta ateşte karıştırarak pişirin. Bir cam kabı suyla nemlendirin ve pudinginizi boşaltın. Buzdolabında soğusun. İyice soğuduktan sonra düz bir servis tabağına ters çevirin. Üzerini hindistanceviziyle süsleyin.


DİĞER YENİ YAZILAR