Gaz sancısına mahkum olmayın

Geçmeyen şişkinlikler, sonu gelmeyen gaz sancıları...

Haberin Devamı

Belki farkında değilsiniz ama spastik kolon hastası olabilirsiniz. Belirtileri dinleyin, önleminizi alın.

Spastik kolon (IBS: Irrite Bağırsak Sendromu) şişkinlik, aşırı gaz, karın bölgesinde rahatsızlık, ağrı, kabızlık veya ishal gibi belirtilerle seyreden, çok sık görülen bir ‘sindirim sistemi fonksiyon bozukluğu’. Aslında altında yatan herhangi bir hastalık yok. Ama aşırı hassaslaşan kalın bağırsak düzgün çalışmamaya, bağırsak kasları normalden daha fazla kasılmaya başlıyor. Kronik bir rahatsızlık. Belirtiler aralıklı olarak ortaya çıkar, bazen uzun dönem hiçbir yakınma olmaz. IBS bir hastalık değildir, ilerlemez, arada alevlenip tekrar yatışır. Her yaşta görülebilir, ama daha çok gençleri ve orta yaştakileri etkiliyor. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla. İşin iyi tarafı, yalnızca diyet değişikliği ve yaşam biçiminde değişikliklerle önemli oranda rahatlamak mümkün. Çoğu kişinin, yaşamları önemli oranda negatif biçimde etkilenmesine rağmen, böyle bir rahatsızlıktan haberi bile yok!

Belirtileri

Karın ağrısı veya rahatsızlık

Şişkinlik ve aşırı gaz

Kabızlık ve/veya ishal

Bağırsakların boşaltılamadığı hissi

Diğer belirtiler: Yorgunluk, sık idrara çıkma, sırt ve bel ağrısı, seks sırasında ağrı duyma, çarpıntı, nefes darlığı, hırıltılı solunum.

Nedenleri

Nedeni tam olarak belli değil. Bağırsaklarda herhangi bir hastalık yok, incelemelerde tamamen normaller. Psikolojik, fizyolojik ve beslenme şeklinden kaynaklanan nedenlere bağlı olduğu düşünülüyor. Her kişide farklı neden veya nedenlerle tetikleniyor. Yiyeceklerin çok önemli rolü var. En çok görülen nedenler; Liften fakir beslenme şekli, yiyecek alerjileri, enfeksiyonlar, antibiyotik kulanımı, stres, adet görme ve sigara.

Tedavi

Tamamen ortadan kaldırıcı bir tedavi yok. Tedavide amaç belirtilerin şiddetini azaltmayı, tekrarlamasını önlemek. IBS’lilerin yaşam stili ve beslenme şekillerini değiştirmeleri gerekiyor. Şimdiye kadar yaşamlarındaki başka faktörleri değiştiremeseler bile IBS’e özel hazırladığım beslenme programlarına birebir uyanlarla büyük başarı sağladık.

Şu önerilerime uyarsanız önemli bir rahatlama sağlarsınız

Liften zengin yiyeceklerle beslenin.

Size dokunan yiyecekleri tespit ederek bu yiyecekleri yemeyin.

Sık ama az yiyin.

Susuz kalmayın.

Her gün bir kase yoğurt yeyin.

Gaz yapan yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterin.

Nane, papatya, rezene gibi gaz sancılarını azaltan çaylar için.

Yemeklerinizi sakin bir ortamda yemeye çalışın.

Karnınıza masaj yapın.

Daha çok hareket edin.

Sigarayı bırakmaya çalışın.

Alkol tüketimini azaltın.

Gevşeme teknikleri deneyin.

Stresi azaltmaya çalışın.

Angelina Jolie’nin sırları

“Bu kadın doğum kilolarını nasıl bu kadar hızlı atabiliyor” diye soruyor musunuz? Daha yeni ikiz doğurdu üstelik! Angelina Jolie’nin her zaman formda olmasının sırrı, ‘5 Faktör Fitness programı’nda! Holywood yıldızlarının fitness gurusu Harley Pasternak’la çalışıyor Angelina. Pasternak yıldızın sırrını şöyle açıklıyor:

5 Faktör Fitness Programı!

Bu program beslenme stili ve egzersizi birleştiriyor. Programda haftada 5 gün spor yapıyor ve sağlıklı bir beslenme biçimi uygulanıyor.

Günde 5 öğün yeniyor. Kan şekerini yavaş yükselten yiyecekler, sağlıklı yağlar, protein ve tokluk için bol lifli besinler.

Spora gelince: Haftada 5 kez 1 saat spor şart. 25 dakika kardiyonun yanı sıra kickbox (saatte 800 kalori harcatıyor), dalma, kano, yoga...

Angelina ne kadar zahmetsiz kilo veriyor gibi görünüyordu, değil mi? İşin aslı öyle değilmiş!

Sepetteki Sağlık

Keten tohumu


İyileştirici yağlardan olan Omega 3 yağ asitlerinden çok zengin.

Kalp damarlarını koruyucu etkiye sahip.

Proteinden zengin; yüksek kalitede aminoasit içeriyor.

Lif içeriği yüksek; kabızlığa çok iyi geliyor.

M.Ö 5. yüzyılda tıbbın babası Hipokrat keten tohumunun iyileştirici gücünden bahsetmiş.

1 yemek kaşığında 56 kalori var.

100 gramında 470 kalori var.

Papaya

Orta Amerika meyvesi olan olan papaya ilk olarak Karayip yerlileri tarafından üretilmiş. Adını da onlar vermiş. A ve C vitamini yönünden oldukça zengin olan papayanın etli kısmı sindirime yardımcı kimyasal bileşikler içeriyor. Papayanın safra kesesi ve karaciğere iyi geldiği düşünülüyor. 1 orta boy papaya 120 kalori ediyor.

Haftanın sözü

Diyet yanlışsa, ilacın yararı olmaz.
Diyet doğruysa, ilaca gerek kalmaz. Ayurvedik deyiş

DİĞER YENİ YAZILAR