“Bana cildini göster, sana ruh halini söyleyeyim”

Mutluluk, huzur cildin en büyük ilacı...

Haberin Devamı

Tıp Fakültesi’ndeyken cilt hastalıkları hocam Prof. Dr. Ali Tahsin Güneş’in söylediği bu sözü hiç unutmadım. Mutluluk, huzur cildin en büyük ilacı. Buna doğru beslenme, bol su, egzersiz, temiz hava, iyi uykuyu da eklediniz mi tonlarca para döktüğümüz kremlere pek ihtiyaç kalmayacak. Ancak cilt güzelliğinde her şeyde olduğu gibi genetiğin yine büyük rolü olduğunu hemen belirteyim.
Cilt, vücuttaki her doku gibi sürekli kendini yeniliyor. Vücudun cildi yenilemek için kullandığı materyal de tamamen yediklerimiz - içtiklerimizden sağlanıyor. Çoğu kişi beslenme şekillerinin de cilt üzerinde etkİsi olabileceğini akıllarına bile getirmeden pahalı kremler- losyonlara yöneliyor, her yeni çıkan ürünün harikalar yaratacağını düşünerek hemen satın alıyor. Oysa sağlıklı bir cildin sırrı onu içerden beslemek.

Cildimizi nasıl besleriz?

Cildinin sağlıklı bir şeklide parlamasını isteyen herkes cilt sağlığı için zorunlu olan besinleri içeren yiyeceklerle beslenmeli. Bunlar hangi yiyeceklerde bulunur, görelim.
n Çinko minerali
Deniz ürünleri, tam ekmek, et (özellikle koyun ve dana eti), peynir, yumurta sarısı, zencefil kökü, buğday ürünleri, karaciğer, susam-ayçiçeği çekirdekleri, kakao, esmer pirinç, badem, bezelye, turp.
n Omega 3 ve Omega 6 yağları
Omega 3: Yağlı balıklarda bulunur. Ton, somon, uskumru, hamsi, sardalya + keten tohumu, ceviz.
n Omega 6: Sebze yağları (ayçiçeği, soya, mısır özü), ceviz, fındık, badem.
n Beta karoten
Havuç, domates, patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kereviz, avokado, cashew.
n C vitamini
Kırmızı ve yeşil biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, narenciye grubu meyveler, çilek, brokoli, kavun, bezelye, soğan, lahana, Brüksel lahanası, domates.
n E vitamini
Sebze yağları, zeytinyağı, balık yağı, yumurta sarısı, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, fındık, badem, fıstık, susam.
n Su
Hücreler arası iletişim, cildin neminin sağlanması toksinlerin atılması hep suyla sağlanır. Günde en az 1,5 litre su içmeye çalışın. Cilt sorunu olanlara daha fazla su içmelerini öneriyorum. Eğer su içmekten hoşlanmıyorsanız, bitki çaylarına yönelebilirsiniz.
Suyu sevdirmek için kullandığım yöntemlerden biri de içine meyveler doğrayıp bekletmek. Bir sürahi sıcak suyun içine elma - portakal veya sevdiğiniz meyvenin dilimlerini, nane yaprakları atın, soğuduktan sonra gün boyunca bunu için.


Cildi en çok yaşlandıranlar
Stres
Sigara
Güneşte aşırı kalmak
Hava kirliliği
Aşırı hayvansal yağ tüketimi
Eskimoların ciltleri niçin o kadar parlak ve kaygan hiç düşünmüş müydünüz? Omega 3 yağlarını bol bol içeren su hayvanlarıyla besleniyorlar da ondan!



Sepetteki sağlık: Avokado

n Besin değeri çok yüksek bir meyve.
n A, B, C, E vitaminlerini içeriyor.
n Cildi güzelleştiriyor.
n Potasyumdan zengin; sinir hücreleri arası iletişimi kolaylaştırıyor.
n Yağlı bir meyve ama bu özelliği nedeniyle yemekten kaçınmamalı. Çünkü içerdiği yağın yüzde 80’i sağlık için yararlı.
n Ortalama bir avokado 300 kalori.
Avokadoya hücum!
Geçmiş yazlardan birinde çekirdekten yetiştirmeye başladığımız avokado ağacını evimizin balkonuna koyalım dedik. Bahçede ve balkonda onca bitki varken arılar, kelebekler, böcekler, ne varsa gelip bu avokadonun yapraklarını delik deşik etmeye başladılar. Baktık ağaç elden gidecek, yine evin içine aldık, kurtardık. Hayvanlar içgüdüleriyle doğru, yararlı olanı biliyor ve ona yöneliyorlar. Avokadoya hücum olayı bunu bana bir kez daha göstermiştir!


Büyütece gerek olmayan paket buldum!

Paketlerin üzeri o kadar küçük yazılı ki, çareyi yanımda büyüteç taşımakta bulduğumu önceki yazılarımda belirtmiştim. Sezon bakliyatı tebrik ediyorum.
Kalori değerlerini paketlerine kocaman, okunur şekilde yazmışlar. Şu baklagillerde kaçar kalori var, gelin bakalım:

100 gram baklagilde kaç kalori var?

Pirinç - 360
Fasulye - 349
Bulgur - 350
Barbunya - 346
Cin mısırı - 361
Nohut - 376
K. mercimek - 351
Y. mercimek - 346
Aşurelik buğday – 354


Dr. Bradley’in light mutfağı
Bradley Kek

Bu kek kilo verme veya koruma programı uygulayanlar, kabızlık çekenler, doğru beslenmek isteyenler için idealdir.

Malzeme (18 dilimlik)
n 12 yemek kaşığı
yulaf ezmesi
n 12 yemek kaşığı
buğday kepeği
n 2 küçük kutu
light yoğurt
n 2 elma
n 1 avuç fındık-ceviz
veya badem
n 1 avuç kuru üzüm
n 2 yemek kaşığı zeytinyağı
n 2 yemek kaşığı tarçın


Yapılışı:
Elmaları rendeleyin, kuru yemişleri çekin veya bıçakla küçük parçalara bölün. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Sıvı yağla yağladığınız kek kalıbının içine dökün. Fırında 160-170 derecede 1 saat kadar pişirin.

DİĞER YENİ YAZILAR