Fazla kilonuzun nedeni acaba buğday unu mu?

Kilo verme programında olan hastalarımın çoğunda, buğday ununu tamamen kaldırdığımda çok daha hızlı başarı elde ettim

Haberin Devamı

Çoğu kişi yakınmalarının nedeninin buğday olduğunun farkında bile değil. Ancak bağırsakları en çok rahatsız eden, kilo verme hızını en çok düşüren yiyeceklerden biri buğday. En sık tüketilen yiyecekler de hep buğday unuyla yapılıyor. Ekmek, makarna, börek, pizza, kekler, bisküviler, krakerler hep buğday unu kullanılarak üretiliyor. Türkiye’de temel gıda maddesi buğday unuyla yapılmış ekmek. Bu yüzden tüm modern toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de buğday çok sık alerji yaratan bir yiyecek halinde.

BUĞDAY NEDEN ALERJİ YAPIYOR?

Buğday gluten adlı bir protein içeriyor. Suçlu işte bu protein. Protein moleküllerinin parçalanması vücutta sindirim enzimlerinin yardımıyla olur. Ama bazen aynı yiyeceğin aşırı tüketilmesi, bu enzimlerin yetersiz çalışmasına neden olabiliyor. O zaman bu yiyeceklerin içindeki gluten, bağırsak duvarı mukozasını etkileyip zarar veriyor. Kalın bağırsak geçirgen hale gelebiliyor, bu protein molekülleri vücuda sızıp alerji yaratabiliyor. Gluten aynı zamanda kabızlığın da sık görülen nedenlerinden biri. Çünkü yiyeceklerin bağırsaklardan geçiş süresini uzatıyor.

Gluten yalnızca buğdayda değil, yulaf, arpa, çavdarda da var. Ancak proteinin kimyasal yapısı her birinde değişik. Bu tahıllar buğdaydan daha az gluten içeriyorlar. Bu nedenle bazı kişilere buğdaydan yapılmış yiyecekler dokunsa bile yulaf, arpa, çavdar bir rahatsızlığa yol açmayabiliyor.
Gluten alerjisinin belirtileri
En çok görülenler:
n Kabızlık
n İshal
n Şişkinlik
n Karın ağrısı
Ayrıca hapşırık nöbetleri, kaşıntı, döküntüler, göz sulanması, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, mide bulantısı, saman nezlesi.
Tedavi
Tek yol buğday unu içeren yiyeceklerden uzak durmak. Gluten içeren yiyecekler çok az miktarda tüketilirse soruna yol açmayabiliyor. Çok sevdiğiniz bir yiyeceği küçük bir parça yiyip, kendinizi gözleyin. Eğer rahatsızlık yoksa vücudunuz bu kadar az miktarı tolere edebiliyor demektir.


Kestane çerezi ve kestane unu çıkmış!

Bursa’nın ünlü markası Kafkas iki yeni ürün çıkarmış: Kestane Unu ve Kestane Çerezi Kestano. Her ikisi için de tebrikler. Kestano paketi içinde minik haşlanmış 100 gram kestane var. Hiç şeker katılmamş. Güzel bir atıştırmalık. Kilo verme programında da kullanabilirsiniz.
Kestane ununa gelince; Gluten içermiyor. Bu yüzden gluten alerjisi olanlar kek, ekmek, kurabiyelerini rahatlıkla bu unla yapabilir.


SEPETTEKİ SAĞLIK

Keçi boynuzu
n Halk arasında adı: Doğal Viagra
n A,B, E vitaminleri ve fosfordan zengin.
n Afrodizyak. Bol çinko bulundu- ruyor.
100 gramında 308 kalori var.


Kestane
n Diğer kuruyemişlerden farkı yağ oranının çok düşük olması.
n Kolesterol içermiyor.
n Gluten içermiyor.
n Bol su içeriyor.
100 gramında 170 kalori var.


TATİL KİLOLARINA SON!

Tatil kilolarından kurtulmak istiyorsunuz. Ne mi yapacaksınız? İşte kendi geliştirdiğim iki kür:


Ispanak Kürü
Kahvaltı
1 dilim ekmek
1 dilim light beyaz peynir
Domates-salatalık
Şekersiz, bitkisel veya siyah çay
Öğle
Pişirdiğiniz ıspanağın yarısı
1 kase yağsız yoğurt
1 dilim kepekli ekmek
Ara (Saat 16-17.00)
1-2 elma
Akşam
Pişirdiğiniz ıspanağın diğer yarısı
İstediğiniz kadar salata
1 dilim ekmek
Ara (20-22.00)
1 elma
Çorba Kürü
Malzemeler:
6-7 domates rendesi
1 havuç rendesi
Yarım fincan kırmızı mercimek
Yarım fincan arpa şehriye
Baharat (Tuz hariç)
1,5 litre su
Limon suyu (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi, şehriyeler ‘al dente’ oluncaya kadar kaynatın. Limon suyunu kasenize ekleyebilirsiniz.
Kahvaltı seçenekleri
1 dilim kepekli ekmek
1 dilim light beyaz peynir
Domates-salatalık
Şekersiz yeşil veya siyah çay
Öğle
Izgara tavuk/balık/ kırmızı et/köfte (3 adet)
Buharda-ızgara-haşlama sebze
1 dilim kepekli ekmek
Ara (16-17.00)
1 elma
Akşam
1 büyük kase domates çorbası
Salata
1 dilim ekmek
Ara (20-22.00)
1 elma


Alüminyum içermeyen deodorantlar

Geçen haftaki yazımda birçok bilim adamının alüminyum içeren deolar ve meme kanseri arasındaki ilişki olabileceğinden bahsettiğini yazmıştım. Birçok kişi mail atarak kullandığım alüminyum içermeyen deodorantların isimlerini sordu.
1- Bionsen: Londra’dan alıyorum. İçeriğinde volkanik küllerin içinden çıkan kristaller var. Siz üzerine su doldurunca bunlar aktifleşiyor. Şişeye 4-5 kez su doldurup kullanabiliyorsunuz.
2- Alvin Connor: İstanbul’dan. Volkanik taş bir stick-deo şekline getirilmiş. Islatıp kullanıyorsunuz. Bu volkanik taşlar kokuya yol açan bakterilerin çoğalmasını engelliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR