Türkiye’de her yıl 150 bin prematüre bebek doğuyor

17 Kasım Dünya Prematüre gününde Boğaziçi Köprüsü kadınların en sevdiği renklerden mora bürünmüştü. Köprünün mor ışıklarla aydınlatılmasını sağlayan PremaTürk:Prematüre Bebek Koalisyonu idi.

Çoğunlukla prematüre bebek annesi olan kadınların kurduğu koalisyon Türkiye’de prematüre doğumlarda yaşanan sorunlara dikkat çekmek, prematürelik hakkında farkındalığı artırmak ve bu problemlerin çözümü için politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş. Kendileri de prematüre bebek sahibi olan anneler bir araya gelmiş, yeni prematüre annelerine yardımcı oluyorlar.

PREMATÜRE BEBEK NE DEMEK?

37 haftadan önce doğan bebeğe prematüre bebek deniyor. Bu bebeklerin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yüksek risk altındalar. Gelişimlerini tamamlayıncaya kadar hastanede özel koşullarda bakılmaları gerekiyor. Dünyada 10 bebekten 1’i prematüre yani zamanından önce doğuyor. Ülkemizde ise son 5 yılın bebek ölüm nedenlerine bakıldığında prematüreliğe bağlı nedenler ilk sırada yer alıyor. Koalisyon üyelerinden Zeynep Kamil Hastanesi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan yoğun bakım ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Fahri Ovalı’yla görüştüm. İşte açıklamalarından başlıklar:

Haberin Devamı

- Türkiye’de yılda yaklaşık 1,3 milyon doğum olmakta ve bu doğumların yüzde 12’si prematüre doğum olarak gerçekleşmektedir. Bu da yaklaşık her yıl 150.000 prematüre bebeğin doğduğunu göstermekte.

- Türkiye’de ve tüm dünyada prematüre doğumlardaki artış nedeniyle prematüre doğan bebekler ve sorunları giderek önem kazanmaktadır.

- Amacımız toplumumuzun ve ailelerin prematürelik ve prematüre bebekler konusunda bilgi ve farkındalık düzeyini artırmaya destek olmak.

- Prematüre bebekler, gerek hastanede yatarken, gerekse taburcu olduktan sonra birçok fiziki ve bilişsel sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunların erken tanınması ve yönetilmesi, bebeklerin ileride özürlü olma ihtimalini azaltmaktadır.

“Benim Umut Dolu Küçük An’ım”

PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu aynı zamanda ‘’Benim Umut Dolu Küçük An’ım’’ adlı bir fotoğraf yarışması da düzenlemiş. İşte bu yarışmayı kazanlardan bir aile de bebekleriyle ödülü almaya gelmişti.

Haberin Devamı

Beyin gelişimi için 2 ana faktör önemli:

1- Genetik

2- Çocuğun çevresiyle ve ana bakıcılarıyla kurduğu iletişim. Yani çocuğunuzu emanet ettiğiniz bakıcı da bebeğin zekası üzerinde etkili!

YUMURTA SARISINDAKİ KOLİN ZEKAYA DESTEK!

ABD’deki en önemli üniversitelerden biri North Carolina’dır. Bu üniversiteyi ziyaret etmiş ve çalışma sistemlerine hayran olmuştum. İşte North Carolina Üniversitesi’nde yapılmış bir araştırma zeka konusuna ışık tutuyor. Kolin beynin çalışmasında görevli hücrelerin iletişimi için gerekli bir kimyasal. Farelerde bebeklere kolin verildiğinde belleğin güçlendiği ve öğrenme hızının arttığı görülmüş. Üstelik bu kazanımlar kalıcı olmuş, yaşla yok olmamış. Kolin azalınca durum tersine dönümüş. Peki acaba insanlar için de aynı şey geçerli mi? Biliminsanları şimdi bunu belirlemeye uğraşıyorlar.

Kolinden en zengin yiyecekler

- Ciğer n Yumurta sarısı n Morina balığı n Tavuk n Karnabahar

Haberin Devamı

- Brokoli n Ispanak

- Kinoa n Buğday ruşeymi n Anne sütü

DİĞER YENİ YAZILAR