Kalbin leziz dostu: Kakao

Kakao, çikolata sevmeyene az rastladım. Siz de bu nadir kişilerden biriyseniz yazımı okuyunca kakaoyla ilişkinizi gözden geçirin derim.

Kakao her zaman yeşil yapraklı 4-8 m. yüksekliğinde bir ağaç. Meyvelerinin çekirdeklerinden kakao elde ediliyor. Bu kakaodan da çikolata yapılıyor. Kakaoyu en çok yetiştiren ülkeler arasında ne yazık ki biz yokuz. Bu ülkeler; Fildişi Kıyısı, Brezilya, Papua Yeni Gine, Kolombiya, Meksika, Gana, Nijerya, Ekvador, Solomon Adları ve Hindistan.

Flavanol zengini

Kakao kalbi koruyan bitkisel bir bileşik ‘flavanol’den çok zengin. Flavanoller tansiyonu düşürüyor, tıkanmaları engelliyor, kan akışını düzenliyorlar. Flavanol içeren yiyecekler, özellikle de kakako ve kakao bazlı ürünler hayvanlar ve insanlarda tansiyonu düşürüyor. 1990’larda yapılan deneylerde kakao flavanolleri ve nitrik oksit arasında bir ilişki saptanmış. Yiyecek ve içeceklerle kakoa flavonolleri aldıkça vücutta nitrik oksit üretiminin arttığı görülmüş. Nitrik oksit vücutta damar duvarlarındaki kasları gevşeten, dinlenmeye sevkeden bir bileşik.

Haberin Devamı

Kalbin leziz dostu: Kakao

Kakaoyu çok tüketenin kalbi daha sağlam

Panama kıyısı açıklarında San Blas adasında yaşayan Kuna Yerlileri’nde hiç tansiyon sorunu olmadığı görülünce araştırmalara başlanmış. Bu adada her taraf kakao ağacıyla dolu imiş ve yerlilerin çok kakao tükettikleri görülmüş. Tipik bir Kuna günde 4-5 fincan kakao içiyormuş. 65 yaşındaki bir yerlinin 20-30 yaşlarında birinin kan basıncına sahip olduğu gözlenmiş. Nedeni araştırılınca da şu ortaya çıkmış: Kunalar dünyada kakao tüketerek flavanolü en çok alan topluluklardan.

2009 yılında Amerikan Hipertansiyon Topluluğu Dergisi’nde yayımlananan araştırmaya göre Kuna yerlilerinin tansiyonu düşük ve uzun yaşıyorlar. Kalp krizi, kanser, diyabet, felç çok daha az görülüyor. Diyetlerine bakıldığında öne çıkanın çok yüksek kakao tüketimi.

Kakao oranı yüksek çikolatayı tercih edin

Bu çikolataya siyah diyen de var, bitter (acı) diyen de… Her siyah çikolata kalitelidir diye bir şey yok. Dikkat etmeniz gereken nokta şu; paketin üzerini iyi okuyun. Kakao çekirdeği oranına bakın. En az yüzde 50 kakao çekirdeği içeren çikolatayı tercih edin.

Haberin Devamı

Japonya’da bir deneyde erkekleri ikiye ayırmışlar. Bir gruba flavanol içeren siyah çikolata, diğer gruba flavanol içermeyen beyaz çikolata vermişler. 2 hafta sonra siyah çikolata yiyenlerin kan dolaşımının daha hızlı olduğunu; yani kalp-damar sistemlerinin daha sağlıklı olduğunu belirlemişler.

Faydaları saymakla bitmez

- Kalp-damar sistemi için yararlı.

- Kötü kolesterolü düşürüyor.

- Damar sertliğini önlüyor.

- Dişlerde çürümeye neden olan bakterileri baskılıyor, plak oluşumunu engelliyor.

- Antidepresan etkisi var. Neşelendiriyor.

- Uyarıcı etkili.

- Genel olarak iyi olma hali sağlıyor.

Kakao flavonolleri tüm kakaolarda ve çikolatalı ürünlerde var mı?

Hayır. Taze kakao çekirdeği flavonolden zengin. Ancak işlemden geçtikçe içlerinde antioksidan etkili değerli bileşiklerin etkileri azalmaya başlıyor.

Sağlık sigortası yaptırmadan tatile çıkmayın!

89 TL’nin karşılığı nasıl 45 bin TL oldu? Yurtdışı uçuşlarınızda seyahatiniz çok kısa süreli bile olsa mutlaka seyahat sağlık sigortası yaptırmanızı öneriyorum. 86 yaşındaki babam ve 80 yaşındaki annemin 60’ıncı evlilik yıldönümlerini kutlamak için Paris gezisi armağan ettik. Yola çıkmadan önce her ikisine de kişi başı 89 TL’ndan Ak Sigorta Seyahat Poliçesi’ne hizmet veren Turassist Şirketi’nden seyahat sağlık sigortası yaptırdık. Babam Paris’te tatilin 3’üncü gecesi hastalandı, ambulansla hastaneye kaldırdık. Acildi, yoğun bakımdı derken tam beş gün Fransa’da bir devlet hastanesinde kaldı. Çıkarken faturamız 8 bin 500 Euro (45 bin TL) idi. Yaptırdığımız seyahat sağlık sigortası sayesinde tek Euro ödemeden hastaneden çıktık. Bununla da kalmadı: Sağlık sigortası uçak dönüş biletini de karşılamayı üstlendiği için anne babam için yeniden aldığımız dönüş biletlerinin de masrafını da karşıladılar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR