Vücudunuz konuşuyor! önemsemeniz gereken belirtiler

Kanser tedavisinde erken tanı çok önemli. Vücudumuzdaki belirtiler sorunları da haber veriyor.

Bilim insanlarının öngörüsü şu; önümüzdeki yıllarda her üçümüzden biri kanser olacak. 1970’li yıllardaki çocukluğumda kanser sözcüğü ölüm fermanı gibiydi. Artık günümüzde kronik, sürekli kontrol altında tutulması gereken, tedavisi olan bir hastalık halinde. Önümüzdeki yıllarda görülme sıklığının artmasıyla birlikte kanseri algılayışımız, bakışımız da mutlaka değişecek.

Belirtileri atlamayın

Vücudunuzu en iyi siz bilirsiniz. Bir şeyler aksamaya başladığında, iyi gitmediğinde ilk farkedecek olan da sizsiniz. Farklılıkları önemseyin. Kendinizi aşırı dinleyerek hastalık hastası olmak da yanlış. Ancak gerçekten bir şeylerin doğru gitmediğini düşünüyorsanız doktora görünün. Randevuyu ertelemeyin.

Çoğumuz vücudumuzda ele gelen bir yumru olunca durumu farkediyor, endişelenip hemen incelenmesi için doktora başvurabiliyoruz. Unutmayalım; vücudumuz sadece yumrularla değil başka belirtilerle de konuşuyor ve sorunlarını haber veriyor. Kanser tedavisinde erken tanı çok önemli. Tanı ne kadar erken konursa tedavi de o kadar başarılı ve yan etkisi az oluyor. Çoğu zaman belirtiler incelendiğinde bir zararlarının olmadığı görülüyor. Ancak her zaman bir doktorla bu belirtileri tartışmak göstermek en doğrusu. Şimdi gelin kırmızı bayraklı belirtiler neler bakalım :

Haberin Devamı

Neden zayıfladım?

Bir beden küçülmek başlangıçta hoşunuza gidebilir. Ancak her zamanki gibi yiyor, aşırı enerji harcamıyorsanız neden bu kadar kilo kaybettiğiniz önemli. Birçok kanser türü kilo kaybına yol açıyor. Çünkü tümörler büyürken besleniyor, enerji harcıyorlar.Kiloda küçük dalgalanmalar normal. Aşırı stres sonrası kilo vermek de normal. Açıklanmayan kilo kaybını önemsemelisiniz. Kanser hastası olan çoğu kişi hastalığın bir evresinde kilo kaybına uğruyor. Mide, özefagus (yemek borusu), pankreas ve akciğer kanserlerinde kilo kaybı daha çok görülür. Eğer verdiğiniz kiloyu geriye koymakta zorlanıyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin.

Haberin Devamı

Sürekli yorgunluk

Ağır bir öğle yemeğinden sonra çoğumuzun uykusu gelebiliyor. Ancak tuhaf bir biçimde kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız kırmızı bayrak!

Halsizlik, dinlenmenize rağmen geçmeyen bir yorgunluk hali kanserin öncü belirtisi olabiliyor. Eğer sürekli halsiz hissediyorsanız, merdiven çıktığınızda nefes nefese kalıyorsanız, çarpıntınız varsa mutlaka doktora görünmelisiniz.

Kanamalara dikkat
Eğer menopozdan bir yıl kadar sonra kanamanız varsa bu önemli bir durum. Kanamanın az veya çok olması önemli değil; rahim kanserine işaret edebiliyor. Genç kadınlarda adet dışı kanamalar, cinsel ilişki sonrasında kanamalar da dikkate alınmalı. Anüsten gelen kan her zaman önemli. Genellikle hemoroid nedeniyle oluyor. Ancak kolon kanserinin de önemli bir belirtisi, atlanmaması gerekiyor.
Boyunda yumru
Meme ve testislerde yumruya bakma alışkanlığımız oturdu gibi… Ama boynumuzu da unutmamamız gerekiyor. Çünkü bu bölgedeki yumrular kansere işaret edebiliyor. Çoğu kişi boyundaki yumruları soğuk algınlıgı vs. diye önemsemiyor. Baş veya boyun tümörlerine işaret edebiliyorlar. Kan kanseri ve lemfomalarda da boyunda yumrular oluşuyor. Viral enfeksiyonlarda boğazda yumru oluşuyor ancak bu yumrular genelde birkaç hafta içinde yokoluyor. Eğer bir yumru 6 haftadan fazla varsa ve geçmiyorsa mutlaka bir uzman tarafından görülmeli.
Ağızda ülserler
Ağız ülserleri genelde bir-iki haftada kendiliğinden iyileşebiliyor. Ancak 3 haftadan fazla süren , iyileşmeyen ülserler kırmızı bayraklı; altında yatan ciddi bir neden olabilir.
Sürekli şişkinlik
Çok yediğimizde hepimiz şişiyoruz. Ancak eğer her gün şişiyorsanız nedeni başka olabilir. 3 haftadan
fazladır şişkinliğiniz varsa doktora görünmelisiniz. Kendinizi çok çabuk tok hissediyorsanız , iştahınız azaldıyda bunlar hep önemli işaretler.
Tuvalet düzeni
Yediklerimize veya stres seviyemize göre bağırsak hareketlerimiz de değişiyor. Ama dışkı çok küçüldüyse, şekli değiştiyse bağırsak kanserine işaret edebilir. Anüsten kan gelmesi, karında şişme-gaz, halsizlik, bağırsakları tam boşaltamama hissi kırmızı bayraklı belirtiler.
Ciltte kızarıklıklar
Yaşımız ilerledikçe ciltte değişik lekeler, benler belirmeye başlıyor. Bunların çoğu masum. Ancak masum olanlarla maliğn olanları ayırmak da zor; uzman incelemesi gerektiriyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR