10 soruda soğuk algınlığı

Gelin yılbaşı gecesine keyifli girmek için soğuk algınlığından korunmanın yollarına bakalım.

1- Nezle ve grip arasındaki fark ne?

Nedenleri farklı virüsler! Benzer belirtileri var, bu yüzden ayırdetmek zor. Genelde nezle belirtileri gribinkinden daha hafif.

Nezle belirtileri

- Boğaz ağrısı

- Burunda tıkanıklık

- Burun akıntısı

- Öksürük

- Hafif ateş

Grip belirtileri

- Yüksek ateş

- Titreme

- Vücutta ağrı

- Halsizlik

2- Neden nezle için de aşı yok?

Nezleye neden olan yüzlerce değişik virus var. Hepsine karşı koruyucu bir aşı geliştirmek zor. Artı; nezle-soğuk algınlığı genelde önemli bir komplikasyona yol açmadan iyileşiyor. Sadece birkaç gün sürüyor.

3- Soğuk algınlığının en iyi tedavisi ne?

Bol sıvı almak! Vücudunuzun sıvı ihtiyacını yerine koymanız gerekiyor. Kahve, çay ve kolalı içeceklerden bu kaçının. Kafeinli içecekler vücudunuzun susuz kalmasına yol açabilirler. Yiyecek olarak; tavuk ya da et suyu çorba önerilebilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar daha rahat nefes almanızı sağlayacak, öksürüğü engelleyecektir. Boğaz yanma ve ağrısı için tuzlu suyla gargara yapın.

Haberin Devamı

4- Çinko, C vitamini ekinezya gibi destekler ne kadar etkili?

Bazı araştırmalarda çinkolu burun spreylerinin soğuk algınlığı süresini kısalttığı saptanmış.

Ekinezya konusundaki araştırmalar soğuk algınlığını engellemede etkili olmadığını gösteriyor. 120 kişilik bir araştırmaya katılanlar 10 gün boyunca 2 saatte bir 20 damla ekinezya alınca hastalık daha kısa sürmüş.

5- Antibiyotik almalı mıyım?

Bakterilere karşı etkili ancak soğuk algınlığı ve nezlenize fayda etmeyeceklerdir. Eğer komplikasyonlar varsa doktorunuz antibiyotik de önerecektir. Eğer sinüsleriniz bloke olduysa, sümüğü akıtamıyorsanız bu yangıya ve bakteriyel enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca bazen kulak enfeksiyonları da gelişebilir. Kendisini kulak ağrısı, ateş, kulakta doluluk hissi ile gösterir.

6- Nezle ve gribin yayılması nasıl önlenir?

- Sık sık su ve sabunla ellerini yıkayın. Eğer bu imkanınız yoksa alkol bazlı jelle temizleyin.

- Öksürür ve hap şırırken mendil kullanın. Eğer yoksa başınızı diğerlerinden uzağa çevirerek hapşırın.

Haberin Devamı

- Göz, ağız ve burnunuza dokunmayın.

- Kalabalıktan uzak durmaya çalışın.

7- Eğer soğuk algınlığım varsa evde mi kalmalıyım?

İlk birkaç gün bulaşıcılığınız var! Bu yüzden evde kalmanız daha doğru. Başkalarının yanında öksürür ve hapşırırken dikkatli olun.Eğer dinlenirseniz daha çabuk iyileşirsiniz..

8- Soğuk algınlığını nasıl önlerim?

Ellerinizi yıkayın! Hem nezle, hem grip aynı yollardan bulaşıyor. Hasta biri hapşırıp öksürdüğü zaman virus yüklü küçük damlacıklar etrafa saçılıyor. Yakındaysanız sizin üzerinize de sıçrıyor.

9- Soğuk hava nezleye neden olabilir mi?

Bu bir yanlış inanış! Soğuk algınlığı-nezleye yakalanmanın tek yolu virüsle karşılaşmak. Soğuk hava, astımsanız size daha da irrite edebilir; soğuk algınlığı virüsüne karşı size daha hassas hale getirebilir. Ancak her durumda viürüsle karşılaşmanız gerekiyor.

10- Neden çocuğum sürekli nezle?

Çocuklar virüsü bulaştırmada bir numara! Erişkinlere göre virüs yüklü damlacıkları daha fazla alıyor, dışarıya da daha fazla veriyorlar. Yetişkinler gibi el yıkamadıkları için de daha sık hastalanıyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR