Küflü yiyeceklere dikkat!

Küflü yiyecekler atılmalı! Çünkü küf, yiyeceklerimizin ve sağlığımızın önemli bir düşmanı. !

Yiyeceklerimiz genelde küf nedeniyle bozuluyor. Bu yüzden çöpe giden yiyecek miktarı da çok fazla. Normalde küflü yiyecek atılmalı, doğru! Ancak şöyle bir sıyırıp yiyenleri de çok gördüğüm için bu hafta küf konusunu mercek altına almak istedim.

Küflü yiyeceği tanımak zor değil; yiyeceğin hem görüntüsü, hem tadı değişiyor. Rengi yeşile dönüyor, üzerinde tüylü beyaz benekler oluşuyor. Tadı ve dokusu da faklı oluyor.

Küf nedir?

Bir tür mantar. Sporlardan oluşuyor ve bu sporlar havada da dolaşabiliyor. Binlerce çeşidi var. Küfün yaşamak, ilerlemek için suya, neme ihtiyacı var. Bazı peynirler bilinçli olarak mantarlar kullanılarak yapılıyor. “Penicillium roqueforti” adlı mantar mavi bazı peynirlere; -rokfor, stilton gibi- tadını veriyor. Yumuşak peynirde küfün bulunması peynirin bozulduğu anlamına geliyor. Bu peynirler genelde küf mantarının yanı sıra hastalık yapıcı bakteriler de içerebiliyor.

Elmaya dikkat!

Haberin Devamı

Elma uzun süre bozulmadan saklanabilen bir meyve. Ancak kabuğu yara almışsa mantarlar buradan içeri sızabiliyor. Küflü veya hasar görmüş elmalar patulin adlı mikotoksini içerebiliyor. Böyle elmalardan hazırlayacağınız elma suyu ya da kek ishale yol açabilir.

Aflatoksin bir numaralı kanser nedeni

Küf ve diğer mantarlar tarafından üretilen toksinlere mikotoksin deniyor. İşte aflatoksin de iyi saklanmayan kuruyemiş, tahıl, kuru meyve ve diğer bazı yiyeceklerde görülen küflerin oluşturduğu bir mikotoksin. Birinci derece karaciğer kanseri nedeni. Vücuda alınan aflatoksin süt, idrar ve karaciğere geçerken DNA’yı mutasyona uğratarak kanser meydana getiriyor. Bir çok çalışma aflatoksinler ile artan karaciğer vakaları arasında bir ilişki olduğunu göstermiş. Kanser Araştırma Merkezi, aflatoksinleri “Grup 1” kanserojenler sınıfına dahil etmiştir.

Küflenen yiyeceği atın

Küfü sıyırdığınızda mikotoksinini de sıyırıp almış oluyorsunuz. Ama yiyeceğin içine çoktan nüfuz ediyorlar. En doğrusu: Küflü yiyeceği tamamen atmak aksi takdirde bağırsak ve mide sorunları oluşur.

Haberin Devamı

En tehlikelisi kuruyemiş

Kuruyemiş eğer küflendiyse en tehlikeli yiyecek haline geliyor. Nedeni ise ‘aspergillus flavus’ mantarıdır.

Ekmek en çok küflenen yiyeceklerden

Ekmeği saklamak için en iyi yer ekmek kutusu veya serin bir dolap. Ancak haftalık alışveriş yapıyorsanız, ekmeği buzdolabında saklamak ideali. Hiçbir zaman pişiridğiniz pilavı oda sıcaklığında açıkta bırakmayın. Çünkü pirincin içinde çok kolay yiycek zehirlenmesine yol açan toksinler oluşuyor. Pişirdiğiniz pilavın arta kalanının doğru buzdolabına yerşeltirin. Birkaç gün boyunca güvenle yiyebilirsiniz. Hemen hemen tüm yiyecekler küflenebiliyor. Ancak bazı yiyeceklerin küflenmeye daha çok eğilimi var. Özellikle su oranı yüksek taze yiyeceklerde risk yüksek. Paket yiyeceklerde kullanılan koruyucular küf oluşumu ve çeşitli mikropların üremesini büyük oranda engelliyor.

Küflü yiyeceklere dikkat

25 bininci tüp bebeğe kutlama!

1999 yılında Dr. Hakan Özörnek’in medikal direktörlüğünde İstanbul’da kurulan Eurofertil tüp bebek merkezi, önceki gün 25 bininci tüp bebek sayısına ulaşmanın mutluluğunu ekip olarak kutladı. Kutlamada bir konuşma yapan Eurofertil Medikal Direktörü, Dr. Hakan Özörnek, “Her defasında kısırlık tedavisi gören bir ailenin daha Eurofertil ailesine katılarak bebek sevinci yaşaması bizi çok mutlu ediyor. Amacımız, anne baba adaylarına en iyi olan hizmeti sunarak mükemmel bir deneyim yaşatmak” dedi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR