Bağışıklığı güçlendiren 10 besin

Sonbahar geldi; tabii soğuk algınlıkları da! Mevsim değişikliklerinde bağışıklığımızı da güçlendirmek gerekiyor. Şimdi önce bağışıklık ne bakalım, ardından bizi koruyacak yiyecekleri öğrenelim.

A vitamini

İki şekli var. Hayvansal gıdalarda bulunan retinol ve bitkilerde bulunan beta karoten. Beta karoten vücuttta retinole çevrilebilir. Ancak retinol kalitesinde A vitamin alabilmek için altı kat fazla beta-karoten içeren besin yemeniz gerekir. Bu şu demek: Et yediğinizde havuç yediğinizden daha çok A vitamini alıyorsunuz.

Hangi yiyeceklerde var?

Karaciğer, böbrek, yumurta, buğday, mantar, baklagiller, fasulye, domates, kereviz, havuç, patates, fıstık, ceviz, cashev, avokado.

C vitamini

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı savaşta çok etkili. Strese karşı hormonların yapımında, enerji üretiminde, vücudun destek dokusu olan kollagen yapımında görevli. Kemikleri, cildi, eklemleri güçlendiriyor. Kanser ve kalp hastalığına karşı koruyor.

Hangi yiyeceklerde var?

Yeşil ve kırmızı biber, acı biber, maydanoz, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye grubu meyveler (portakal, mandalina, greyfurt, limon) kavun, brokoli, karnabahar, lahana, çilek, bezelye, soğan.

Haberin Devamı

E vitamini

En güçlü antioksidanlardan biri. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Kansere karşı koruyucu. Vücudun oksijeni kullanmasına yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kanın damar içinde pıhtılaşmasını önler. Cildi güzelleştirir.

Hangi yiyeceklerde bulunuyor?

İşlemden geçmemiş yağlar, zeytinyağı, balık yağı, buğday, mısır, ayçiçeği, fıstık, susam, soya yağları, fındık, fıstık, badem, ton balığı, sardalya, somon, yumurta sarısı, domates, koyu yeşil renkli sebzeler.

Çinko minerali

Antioksidan, birçok enzimin yapısında bulunuyor. Yaraların iyileşmesi, büyüme ve gelişme, testis ve yumurtalıklardan salınan hormonların kontrolü, stresle savaş, kemik ve diş sağlığı, saç ve kılların uzamasında rolü var.

Hangi yiyeceklerde bulunuyor?

Et (özellikle koyun ve dana eti), karaciğer, peynir, zencefil kökü, istiridye, tam ekmek, yumurta sarısı, buğday ürünleri, susam, ayçiçeği çekirdekleri, kakao, fıstık, esmer pirinç, badem, bezelye, turp.

Haberin Devamı

Kırmızı biber

Yıllardır hep en çok C vitamini portakalda var diye öğretildi. Ancak aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi kırmızı biber başı çekiyor. Şanslıyız; ülkemizde hem kırmızı, hem yeşil biber bol yetişiyor. Sabah kahvaltılarınızda domates salatalığın yanına mutlaka biber de ekleyin. Sofranızdan kırmızı ve yeşil biberi eksik etmeyin.

Sarımsak

Dünyanın potansiyeli en yüksek doğal ilaçlarından biri. Vitamin-mineral ve güçlü antioksidanlardan da zengin. Soğuk algınlığı riskini azaltıyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yemeklerinize 1-2 diş sarmısak atmaya özen gösterin.

Zerdeçal

İçindeki kurkumin adlı bileşik enfeksiyonları önlüyor. Vücudu güçlendiriyor. Hintlilerin baş tacı. Ancak herkesin seveceği bir tadı yok, biraz acımsı; çorba ve özellikle türlülere karıştırıldığında yemesi hoş.

Virüssavar süper gıdalar

Kırmızı et

Yumurta

Taze kırmızı biber

Taze yeşil biber

Haberin Devamı

Sarmısak

Soğan

Propolis

Yoğurt

Zerdeçal

Çörek otu

DİĞER YENİ YAZILAR