Süperstar yiyecekler

Süperstar yiyecekler, fitokimyasal adı verilen antioksidan ve yangı önleyici etkileri olan besinleri diğer yiyeceklere çok daha bol içeriyorlar. Bağışıklık mekanizmanızı güçlendirmek için süperstar yiyecekleri diyetinizde daha çok yer vermeye çalışın.

Sağlıklı beslenmenin yollarından biri de süperstar yiyecekleri beslenme biçiminize dahil etmeniz. Yiyeceklerdeki besinlerin sinerjik etkisi var; yani birbirlerinin etkisini, yararını artırıyorlar. Bazı yiyecekler neden mi süperstar? Çünkü süperstar yiyecekler fitokimyasal adı verilen antioksidan ve yangı önleyici etkileri olan besinleri diğer yiyeceklere çok daha bol içeriyorlar. Bağışıklık mekanizmanızı güçlendirmek için süperstar yiyeceklere diyetinizde daha çok yer vermeye çalışın.

Soğan-Antioksidan deposu

Soğan zarar görmüş hücreleri onaran kuersetin adlı antioksidandan çok zengin. İyi kolesterolü artırıyor. Yüksek tansiyonu düşürüyor. Kanı inceltiyor; böylece damar tıkanıklığının önüne geçiyor.

Sarımsak-Antibiyotik gibi

Kandaki beyaz hücrelerin (lökosit) artmasını salıyor; böylece mikroplara karşı vücudun savaş yeteneğini artırıyor. Zararlı bakteri, maya ve mantarların gelişimini engellediği saptanmış durumda. Taze sarımsak her zaman en iyi seçenek, adeta antibiyotik gibi. Hem taze, hem kurutulmuş sarımsağın yüksek tansiyonu düşürdüğü saptanmış. Her gün 1-2 diş sarımsak tüketmeye çalışın.

Haberin Devamı

Kinoa-Türk damak tadına uygun

Kinoa tahıl grubunda bir yiyecek, bir bitkinin tohumu. Avrupa’da yıllardır iyi beslenme meraklılarının gözdesi. Görüntüsü kısırlık bulgur gibi. Çok kolay pişiyor ve tadı güzel, bizim damak tadımıza uygun. Komple protein içeriyor; yani kinoa yediğinizde et yemiş gibi oluyorsunuz. İçinde bol protein, az karbonhidrat, iyi yağlar, lizin adlı aminoasit, B grubu vitaminler, potasyum, bakır, çinko, magnezyum bulunuyor. Hepsi sinerjik etkiyle vücut sağlığımıza katkıda bulunuyorlar.

Yumurta-Hücreleri besliyor

Yumurtada C vitamini dışında tüm vitaminler var. A, D, B 12 vitaminleri, kolin ve lutein, xeaxanthin gibi besinler içeriyor. A vitamini lutein ve xeaxanthin göz sağlığı için önemli, aynı zamanda antioksidanlar. B12 enerji üretimi için şart. D vitamini kemik sağlığı için gerekli. Kolin, hücrenin fonksiyonunu sürdürebilmesi için gerekli. Günde 425-550 mg arası almamız gerekiyor. 1 yumurta 250 mg kolin içeriyor. Kolin, lutein ve xeaxanthin yumurtanın sarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Brokoli-Kanserle savaşıyor

Brokoli sulfaran adlı antioksidandan çok zengin. Bu fitokimyasalın çeşitli kanser türlerine karşı etkili olabileceği üzerine çok araştırma var. Brokoli ayrıca magnezyumdan zengin; magnezyumun kaslarımızın gevşeme ve kasılmasında rolü var. En güçlü antioksidanlardan olan C vitamini de bol bulunuyor. C vitamini vücutta interferon üretimini artırıp enfeksiyon hücrelere nüfuz etmiyor.

Sardalya-Hem lezzetli hem sağlıklı

Sardalya aynı somon gibi Omega 3 yağlarından zengin. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve B grubu vitaminlerden zengin.

Kıvırcık lahana-Yaşlanmayı önlüyor

Vitamin ve minerallerden zengin. İçinde en güçlü antioksidanlardan olan A ve C vitaminleri var; her ikisi de erken yaşlanmanın önüne geçmeye yardımcı.

Haberin Devamı

Somon-Omega 3 kaynağı

Somon güçlü bir protein kaynağı olmanın yanı sıra sağlığımız için çok yararlı olan Omega 3 yağlarını da içeriyor. Bol D vitamini, iyot, potasyum ve çinko kaynağı.

Kuruyemişler-Haftada 5 kez 1 avuç

Kuruyemişler bol vitamin, mineral, bitkisel besinler ve sağlıklı yağlar içeriyorlar. Haftada 5 kez 1 avuç kuruyemişin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri saptanmış durumda. Kuruyemişler lif, B grubu vitaminler, magnezyum, antioksidanlardan zenginler.

Ispanak-Demir zengini

Hem bitkisel besin, hem de antioksidanları içeriyor. K, C ve E vitaminleri, beta-karoten, Koenzim Q 10, folik asit, demir, lutein ve zeaksantini içeriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR