Hem şişman hem fit olunabilir mi?

İngiltere’de yapılan araştırma ”Bir insan hem şişman, hem de fit olabilir mi?” sorusunun yanıtını arayıp kilolu bireyleri büyüteç altına almış.

Bir insan hem şişman, hem de fit olabilir mi? Yeni bir araştırmaya göre hayır! Şişmansınız, ama genelde görülen hastalık belirtilerini göstermiyorsunuz. Yani kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi sorunlarınız yok. Ancak bu sizin ileride hiçbir sorun yaşamayacağınız anlamına gelmiyor.

İngiltere’de yapılan araştırmada 1995-2015 arasındaki süreçte 3,5 milyon insanın hastane kayıtları incelenmiş. Araştırmanın başında şişman insanları büyüteç altına almışlar. Bu kişilerde başlangıçta kolesterol, kalp, şeker gibi sorunlar yokmuş.

Şişmanların kalp riski katlanıyor

Şişman kişinin normale göre ilerki yıllarda kalp hastalığı riskinin yüzde 50, beyin damarlarıyla ilgili sorunlarının yüzde 7 arttığı, kalp yetmezliği riskinin ise ikiye katlandığı saptanmış. Aynı zamanda metabolik sorunlar arttıkça kalp-damar hastalığı riskinin de arttığı görülmüş. Londra Kraliyet Koleji Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Prof. Thomas Sanders araştırma sonuçları hakkında bakın ne diyor:

Haberin Devamı

“Öncelikle fitness danışmanlarının kişiye özel gerçekçi hedefler koyması gerekli. Birçok kişinin yeme şekillerini değiştirme ve egzersiz konusunda ciddi yardıma ihtiyacı var.”

Yağı nerede depoluyoruz?

Yağı nereye depoladığınız çok önemli. Karın bölgesinde toplanan yağlar vücudun diğer tarafında toplanan yağlardan daha tehlikeli. Yaşlanma riski artıran önemli bir faktör evet, ancak sigara içmek, alkol gibi diğer risk artırıcı etkenler de var.

Egzersiz diyabet riskini azaltıyor

“Egzersiz diyabet riskini gerçekten azaltıyor. Fiziksel aktivitesi yüksek olanların, hareketli olmayıp fazla kilolu olanlara göre diyabet geliştirme risklerinin çok daha düşük olduğunu gösteren pek çok araştırma var. Sorun şu; yaşlandıkça hem yaşlılık hem de bazı hastalıklar nedeniyle - örneğin artrit veya kalça eklemi sorunları- egzersiz yapmak güçleşiyor. Her durumda egzersiz yapmaya çalışmak, aktif kalabilmek çok önemli.”

Haberin Devamı

Diyabet riski yüksek
“Bu araştırma metabolik olarak sağlıklı ama şişman olanların kalp hastalığı riskinin arttığını gösteriyor. Ancak başta sağlıklı olup sonradan diyabet olanların neler yapabileceklerini ve nasıl önlem alabileceklerini göstermiyor. Eğer şişmansanız diyabet
olma riskiniz yüksek. Ancak diyabet olmadan önce uzun süre şişman ama sağlıklı olarak yaşayabilirsiniz. ”
Gıda endüstrisinin de işbirliği gerekli
“Yiyecek endüstrisinin de obezite konusunda işbirliği yapması gerekiyor. Vejetaryenlerin et yiyenlere göre genelde daha az kilolu olmaları, veganların ise her zaman sağlıklı bir kiloyu korumaları ilginç. Şimdi onlar için de çok çeşitli ürünler var piyasada, işlemden geçmiş yiyecekler arttıkça onlar da kilo almaya başladılar.”
Diyet ve egzersiz birlikte olmalı
Egzersiz tek başına bir kilo verme stratejisi olmamalı, diyetle birlikte yapılmalı. Egzersiz çok önemli; çünkü kas kitlemizi korumamızı sağlıyor. İnsanlara kilo vermeleri için yardın ederken bazı genel - geçer kurallar var; “Daha az karbonhidrat ye, alkolü kes, porsiyonları küçült, atıştırmalıklardan uzak dur, kızartma yeme” gibi... Çoğu kişi kolaylıkla yediklerinin yarısıyla da yetinebiliyor.
Haftada 1 kilo vermek için öneriler...
-Beyninizi 1 kilo vermeye set edin: Her şey zihinde başlıyor.
-Ne tür bir egzersiz yapabileceğinize bakın; bir spor salonuna kaydolmak, şehirde yürümek, evde DVD eşliğinde çalışmak, dans etmek. Önemli olan hareket etmenin keyfini yaşamanız, sonra bırakamayacaksınız.
-Haftada en az 3 kez 30 dakika - 1 saat arası egzersiz yapın.
-Yediğiniz yiyecekleri zihninizden gözden geçirin. Neleri yemeseniz de olur bakın. Bunları çıkartın. Dikkat! Çıkarttığınız yiyecekler besin değeri düşük, yaşam için olmasa da olur cinsten olanlar, değil mi?
-Porsiyon küçültün, emin olun epey işe yarar bir yöntem.
-Akşam yemeğini bir saat öne çekin.
-Çiğ sebze, salata yemeyi artırın. Böylece kalorili yiyecekleri daha az tüketmiş olursunuz.
-Tatlı yerine meyve yiyin.
-Suyu artırın ve günde 1-2 şişe maden suyu için.
-Gülümseyin ve pozitif olun. Her şey çok güzel olacak, harika görünecek ve hissedeceksiniz. Olumlu düşünün.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR