Aralıklı beslenme ile kilo verilir mi?

Araştırmalara göre oruç tutar gibi aralıklı beslenme yöntemi ile kilo vermek herhangi bir moda diyetten daha iyi değil!

Hayır. Günümüzde moda adıyla “Aralıklı beslenme” yöntemi bu. Yani bir gün rahat yiyip, ertesi gün oruca girerek kilo verme yöntemi bu ve herhangi bir moda diyetten daha iyi değil.

Prof. Dr. Arya Sharma’nın bu konudaki yazısını paylaşmak istiyorum bu hafta. Profesör Sharma, dünyada obesite denince akla gelen ilk isimlerden, katıldığım hemen tüm uluslararası obesite konferanslarının baş konuklarından biri. Prof. Sharma diyor ki: Diğer diyetlerden farkı yok! Görünen o ki her yıl yeni biri ortaya çıkıp yeni bir diyet önerisi atıyor ortaya ve tüm şişmanlık sorununu ortadan kaldırabileceğini, dünyanın tüm sağlık sorunlarını çözebileceğini iddia ediyor. Hemen her seferinde önerilen diyet vücutlarımızın nasıl çalıştığına dair yeni bir görüş açısı sunuyor. Atalarımızın nasıl iyi yediğini (Atalarımızın sadece 35 yaşına kadar yaşadığını unutmayalım!), modern yaşamın getirdiği modern yiyeceklerin bizi nasıl öldürdüğünü, ortalama insan yaşam süresinin nasıl kısaldığını, modern yaşamdan uzak yaşayanların nasıl hiçbir kronik hastalığa yakalanmadan yaşadıklarını anlatıyorlar.

Haberin Devamı

Araştırmadan çıkan çarpıcı sonuç

Jama Dahiliye Dergisi’nde yayımlanan, John Trepanowski ve ekibinin araştırması bize işte bu veriyi sağlıyor. Gün aşırı oruç tutarak diyete girmenin genelde kullanılan kalori kısıtlaması temelli diyetlere göre herhangi bir üstünlüğünün olmadığını kanıtlıyor. Aksine bu grup kaloiri kısıtlaması yapılan gruba göre daha fazla zorlanmış ve kilo kaybı aynı.

Bilimsel terimler göz boyuyor!

Ortaya bazı bilimsel terimler atıp; ketojenik, gluten, antioksidan, fruktoz, insülin gibi, bazı yiyecekleri çıkartıp bazı nadir yiyecekleri ekleyince ve en önemlisi de ünlülerden biriyle anlaşıp reklam yapınca kitabınızın çok stanlar arasına girmesi, her yere konuşmacı olarak çağrılmanız işten değil!

Ancak sorun şu: Bu “bilimsel çağrışımları” olan teoriler ne söylerse söylesin, bilimin soğuk ışığı altında coşkulu umutların çoğunun boş olduğu bir gerçek.

Haberin Devamı

Bu yüzden çok tutulan ve önerilen alternatif günlerde oruç tutma yöntemiyle kilo vermenin bizim için en iyisi olduğu iddiasının da doğru olmadığının belirlenmesi beni şaşırtmadı. Bu yöntemi önerenlerin savı şuydu: “Bu bizim için en iyi diyet, çünkü atalarımız 35 yaşına obesite, kalp hastalığı ve diyabete yakalanmadan bu şekilde geliyorlardı.”

Gerçek hayatta önerilen diyetlere uymak çok zor

Şimdi ortaya çıkıp şunu diyenler olabilir; ziyafet gününde az yiyen, oruç gününde çok yiyenler olmuştur... Ancak işte sorun da tam olarak bu! Gerçek hayatta önerilen diyetlere uymak çok zor, çünkü gerçek hayatta hiç kimse hangi diyet olursa olsun birebir uygulayamıyor. Bu çalışmanın biza gösterdiği önemli bir nokta daha var: Diyet ne kadar zor ve kısıtlayıcı olursa -kendinizi gün aşırı aç bırakmak kısıtlamak demektir- o kadar çok kişi diyeti bırakıyor.

Hayatın içinde önemli olan insanların ne yapmak zorunda olduğu değil, ne yapabildikleri... Sorun kilo vermek isteyen biri için aralıklı beslenme yönteminin daha iyi olup olmadığı değil, daha çok birine bu yöntemi önerip önermemiz gerektiği... Bu çalışmadan ortaya çıkan sonuç “Hayır”.

Haberin Devamı

O zaman niçin bütün diyetler aynı?

Hemen çoğu ortalama bir kilo kaybını sağlıyor. Benim görüşüm şu;

- Hiçbir diyet vücudun biyolojisini değiştirme yeteneğine sahip değil. Biyolojimiz uzun dönemde vücudumuzu koruyan yağı tekrar yerine koyuyor.

- Hiç bir diyet vücudu yeniden set edemiyor; yeni bir kiloya, daha düşük bir kiloya ayarlayamıyor. Bu yapılabilse uzun dönemde diyetle varılan düşük kiloları da korumak, stabilize etmek mümkün olacak.

- Diyetle verilebilecek kilo her zaman aynı oluyor ve tekrar almak için de uzun süre geçmesi gerekmiyor! Biyolojimiz savaşı tekrar kazanıyor ve verdiğimiz kiloyu yerine koyuyoruz.

Doğruyu yapın

Net şunu söyleyebilirim: Daha öncekilerden çok daha iyi olduğunu iddia eden yeni bir diyet ne zaman gelecek diye çok beklememiz gerekmiyor. Kilo vermek isteyenlere önerim, sizin için doğru olanı yapın, ancak mucize beklemeyin. Size uygun sağlıklı diyeti bulun ve ona tutunun.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR