Obeziteden kurtaracak Kanada kuralları

Çocuklar “Kanada 24 Saat Hareket Kuralları”na ne kadar çok uyarsa obezite riskleri de o kadar düşük oluyor.!

Çocuklarda görülen şişmanlık günümüzün en önemli gündem maddelerinden. Araştırmalarda bebeklik ve çocukluğun erken dönemlerinde proteinden zengin beslenmenin vücut kitle indeksini yükselttiği belirlenmişti ancak bu artışın hangi dokuda olduğu belli değildi. Yeni bir araştırma erken çocukluk döneminde aşırı protein tüketiminin, hayvansal kaynaklıysa, çocuğun vücut kitle indeksini yükselttiğini ortaya koydu. Ancak bu büyümenin nedeni kas artması değil, yağ artması!

Uzmanlar 3500’den fazla Hollandalı çocuğu incelemiş. 1 yaşındayken beslenme şekilleri kaydedilmiş. Çocukların ne kadar protein, karbonhidrat ve yağ aldığına bakmışlar. 1-10 yaş arası bu çocukların sürekli boy ve kilo ölçümü yapılmış. 6 ve 10 yaşlarında ise özel bir görüntüleme yöntemiyle yağ ve kas kitlelerine bakılmış.

Fazla hayvansal protein yağ dokusunu artırıyor

10 yaşına kadar protein alımı arttıkça çocuğun boyu ve kilosunun da artttığını görmüşler. Ancak artan kitlenin kas değil, yağ olduğu belirlenmiş.

Haberin Devamı

Araştırmacıların vardığı sonuç şu: “Çocukluğun erken döneminde aşırı protein tüketimin özellikle de hayvansal kaynaklı olursa kas dokusunu değil, yağ dokusunu artırdığını gösteriyor.”

Kanada 24 saat Hareket Kuralları

Gelelim “Kanada 24 Saat Hareket Kuralları’na... Çocuklar ve gençler için fiziksel aktivite, TV seyri, uyku gibi konulara düzenleme getiren, uluslararası tanınmış bir öneriler grubu.

- Haftada en az 5 gün 60 dakika orta veya şiddetli egzersiz.

- Günde 2 saatten az TV izlemek

- 5-13 yaş arasındakiler için günde 9-11 saat uyku, 14-18 yaş arasındakiler içn günde 8-10 saat uyku.

Üç kurala da uyan formda kalıyor

Kuralların hepsine uyan çocukların uymayanlara göre yüzde 89 daha az şişman oldukları kaydedilmiş. Bu üç öneriden iki tanesini uygulayan çoçuklarda ise obezite riskinin yüzde 40 azaldığı belirlenmiş.

Araştırmacıların vardığı sonuç: “Çocuklar Kanada 24 Saat Hareket Kuralları’na ne kadar çok uyarlarsa obezite riskleri o kadar düşük oluyor. Demek ki yaşam stillerine müdahale ile çocuklarda obezite riskini düşürebiliriz.”

Haberin Devamı

Kilolu erkek çocuğun kolon kanseri riski yüksek

Fazla kilolu erkek çocukların erişkinlik döneminde daha ince akranlarına göre kolon kanseri riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Ancak eğer çocuk fazla kiolarını verir ve sağlıklı bir kiloyu korursa bu risk ortadan kayboluyor. Kolon kanseri erişkinlerde en çok görülen kanserler sıralamasında dördüncü.

Danimarka’da bu konuda yapılan başka bir araştırmada ise 1939 ve 1959 yılları arasında doğan 61 bin erkek çocuğun sağlık kayıtları analiz edilmiş. .

Deneye katılanlar 7 yaşından 40 yaşına kadar kanser riski açısından izlenmiş. 700’den fazla çocuk kolon kanseri olmuş. İşte bu aşamadaki analizlerde erken çocukluk döneminde kilolu da olsa sonradan kilosunu veren ve sağlıklı bir kiloda kalan erkek çocukların kolon kanseri riskinin çok düşük olduğu kaydedilmiş.

DİĞER YENİ YAZILAR