Kahvaltıda limonlu sıcak su içmeli miyiz?

Avustralyalı beslenme danışmanı Lyndi Cohen, Akdeniz ve Japon mutfağının bağırsak sağlığımız için en yararlı mutfaklar olduğunu söyleyip düzenli probiyotik almak gerektiğini belirtiyor

Artık bağırsak florasının genel sağlık üzerinde çok etkili olduğu biliniyor. Bu konu hakkında şu anda dünyanın önemli üniversiteleri araştırmalar yapıyor. Avustralyalı ünlü bir beslenme danışmanı olan Lyndi Cohen’e göre Akdeniz ve Japon mutfağı bağırsak sağlığımız için en yararlı mutfaklar. Ayrıca düzenli probiyotik almak gerektiğini söylüyor. Cohen yıllardır çok yaygınlaşmış bir adete de ‘Artık bir son verin’ diyor: Sabahları limonlu sıcak su içmek!

İşte beslenme danışmanı Lyndi Cohen’den öneriler ve ardından da benim yorumlarım..

Akdeniz mutfağını tercih edin

Midenize iyi veya kötü geldği kesin olan yiyeckler var. Akdeniz mutfağı prebiyotiklerden zengin olduğu için midemiz için çok yararlı. Akdeniz mutfağında yer alan fasulyeler, yeşil yapraklı sebzeler, sarmısak - soğan, domates, muz hep daha sağlıklı bir bağırsak sistemi için faydalı yiycekler.

Haberin Devamı

Midemiz asit seviyesini düzenler

Vücudumuz çok gelişmiş, üst düzeyde bir mekanizmayla donatılmış durumda. Bağırsaklarımızın kahvaltı öncesi sıcak su ve limona ihtiyacı olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yok. Midelerimiz limon suyu olmadan da asit seviyesini çok rahat düzenleyebiliyor.

Bağırsak sağlığı için öneriler

- Sabah kalkar kalkmaz bir probiyotik desteği alın. Sıcak su ve limona ihtiyacınız yok.

- Bol posa içeren, bitkilerden zengin Akdeniz mutfağını tercih edin. Akdeniz mutfağı çok önemli prebiyotikleri içeriyor.

- Aşırı işlemden geçmiş şekerli içecekleri bırakın. Bunun yerine kombucha için (Fermente edilmiş mayalanmış çay).

- Eğer mümkünse Japon veya Kore mutfağı ürünlerini tercih edin; çünkü bunlar mayalı kimchi ve turşu haline getirilmiş sebzeleri içeriyor.

- Dişlerinizi düzenli ve iyi fırçalayın. Böylece bağışıklık sisteminize destek vereceksiniz. Ayrıca hastalık yapıcı bakterilerin de bağırsaklarınıza ulaşmasını engellemiş olacaksınız.

- Stresle başa çıkmayı öğrenin ve stresinizi dengeleyin. Aşırı stresin iç sağlığımız üzerinde kötü etkisi var.

Haberin Devamı

- Çok sık ve yoğun şiddette egzersiz yapmayın. Bağışıklık mekanizmanızı kötü etkileyecektir; daha sık hastalanırsınız.

Probiyotik desteği alın

Sağlıklı bir karın için probiyotik desteği önemli. Probiyotik ve prebiyotik alımı bağırsak sağlığını düzenlemenin en basit yollarından biri. Probiyotik bakteri içeren yoğurtları kullanabilirsiniz.

Kötü yiyeceklerden uzak durun

Bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını azaltacak, bağışıklık mekanizmanıza darbe vurabilecek aşırı işlemden geçmiş yiyeceklerde uzak durun.

Örneğin; her gün belli bir saatte gazlı içecek ve cips atıştırıyorsanız bunun yerine kombucha için ve meyve yiyin.

Dişlerinizi düzenli fırçalayın

Tuhaf gelebilir, ancak dişlerinizi düzenli fırçalamak daha sağlıklı bir bağırsak florası için büyük adım olacaktır. Bağırsak bakterilerinin vücuda ilk giriş yolu ağzımız. Bu yüzden termiz bir ağız, bağışıklık mekanizmamızı korumak, hastalık yapıcı bakterilerin girmesini önlemek için önemli.

Haberin Devamı

Stresle başa çıkmayı öğrenin

Mümkünse stres seviyenizi azaltın. Veya stresle başa çıkmayı öğrenin. Çünkü aşırı stresin sağlımız üzerinde kötü etkileri var. Stresle başa çıkmada meditasyon ve egzersizden yararlanabilirsiniz.

En çok prebiyotik içeren yiyecekler

- Hindiba kökü

- Enginar

- Sarmısak

- Pırasa

- Soğan

- Kuşkonmaz

- Buğday kepeği

- Tam buğday unu

- Muz

Aşırı egzersiz yapmayın

Aşırı egzersiz yerine düzenli ama hafif veya orta şiddete egzersizi tercih edin. Vücudunuzu strese sokmayın. Güçlü bir bağışıklık sistemi için en iyi egzersiz vücudu strese sokmayan, hoşunuza giderek yaptığınız düzenli egzersizlerdir.

YORUMLARIM

- Sıcak su-limon gerçekten gereksiz mi?

Eğer yeterli su içmeyen biriyseniz hiçbir zararı yok, devam edebilirsiniz. Günlük su tüketiminize katkısı olacaktır. Ancak midemiz güçlü bir asidik ortam içeriyor ve sindirimi limonlu su olmadan da düzenleyebiliyor.

- Probiyotik kapsül alalım mı?

Doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

- Probiyotik nedir?

Haberin Devamı

Probiyotikler bağırsaklarımızda doğal olarak bulunan faydalı canlılar. Probiyotikler, zararlı canlıların bağırsak duvarlarına tutunmasını engelleyerek sağlığımız üzerinde olumlu faydalar sağlıyorlar. Günlük tempomuz değişince vücudumuzdaki probiyotiklerin de sayısı azalabilir, bu da sindirim sistemimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Oysa azalan probiyotik miktarını dışarıdan alınan probiyotik besinlerle desteklemek oldukça kolay.

- Probiyotikleri nereden, nasıl alabilirim?

Probiyotikler bazı özel yoğurtlarda, bazı bebek besinlerinde bulunuyor, ayrıca kapsül şeklinde destek olarak da satılıyor. Ülkemizde probiyotik besinler hayatımıza probiyotik yoğurtlarla girdi. Probiyotik besinler bugün tüm dünyada güvenle tüketiliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR