Ne kadar kafein?

Kaç fincan veya bardak kahve içtiğimizi çoğumuz biliriz ama ya kafein miktarı? Oysa asıl dikkat etmemiz gereken kafein miktarı.

Bir günde ne kadar kafein tükettiğinizi biliyor musunuz? Kaç fincan veya bardak kahve içtiğimizi çoğumuz biliriz, ama ya kafein miktarı? Çoğumuz bu soruya 'hayır' yanıtı verecektir. Kahve alkol gibi direkt sağlık sorununa yol açan madde olarak algılanmadığı için çoğumuz rahat rahat kafeinli içeceklerimizi yudumluyoruz. Ancak geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve gündeme oturan bir haber hepimizi kafein konusunda daha dikkatli olmaya davet ediyor.

Genç kalbi aşırı kafeinden durdu!

ABD Güney Carolina'da 16 yaşında bir öğrenci iki saat içinde üç kafeinli içecek tüketince öldü. Davis Allen Cripe’in aşırı kafeinin neden olduğu kalp ritmi düzensizliği nedeniyle öldüğü düşünülüyor.

Kalp ritminin bozulması ne demek?

Kalp ritminin bozulmasına aritmi diyoruz. Aritmi sırasında kalp vücuda yeterli kan pompalayamıyor. Kanın yetersiz pompalanması nedeniyle de başta beyin ve kalpolmak üzere vücuttaki tüm organlar etkileniyor.

Peki ne içmişti?

Üç adet kafeinli içecek. Önce bir kafe latte, ardından diyet kafeinli bir içecek ve son olarak da bir kutu enerji içeceği. Bunların hepsini iki saat içerisinde tüketmiş.

Haberin Devamı

Davis’i öldüren araba kazası değildi

Babasının ardından söyledikleri tüm anne-babalara ve konu hakkında kararlar alacak mercilere bir sesleniş gibi: "Tüm anne-babalar gibi biz de çocuklarımız büyürken endişeleniyoruz. Güvenlikleri konusunda endişeleniyoruz. Sağlıkları konusunda, özellikle de araba kullanmaya başladıktan sonra can güvenliği açısından endişeleniyoruz. Ama oğlumu öldüren bir araba kazası değildi. Bir enerji içeceğiydi."

Saati saatine olay

Okulda alışveriş ettiği dükkandaki kayıtlardan anlaşıldığı üzere Davis sütlü kahveyi saat 12:30'da satın almış. Hemen arkasından diyet kafeinli içeceği içmiş. Sonrasında da hemen bir enerji içeceği. Öğleden sonra 14:30’da sınıfta fenalaşmış ve yığılmış. Saat 15:40’da da öldüğü ilan edilmiş.

16 yaşında kalp sorunu mu vardı?

Otopside herhangi bir kalp sorununa rastlanmamış. Yani kafein tüketimiyle tetiklenebilecek bir sağlık sorunu yokmuş. Sağlıklıymış. Kanında başka bir ilaç veya alkole de rastlanmamış. Davis tamamıyla yasal olarak satılan, herkesin kolaylıkla alabileceği içeceklerle ölmüş durumda. Enerji içecekleri konusu uzun yıllardır tartışma konusu. Bu içeceklerin aşırı tüketiminin tehlikeli olabileceği sürekli bildiriliyordu.

Haberin Devamı

Erişkinler ne kadar kafein tüketebilir?
ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre erişkinler herhangi bir yan etkisini görmeden günde 400 mg kafein tüketebilirler. Bu da 4-5 bardak kahve yapıyor.
Hamilelerin ise günde 200 mg’ın üzerinde kafein almaması gerekiyor. Bunun üzerindeki dozlarda düşük doğum ağırlığı ve düşük riski artıyor.
Kafein nedir?
Uyarıcı madde. Vücudu alarma geçiriyor. Aynı zamanda bağımlılık yapıcı etkisi var. Aşırı kafeinin kişiden kişiye değişen etkileri var. Bazı kişilerde ellerin titermesi veya mide sorunları gibi hafif sorunlar yaratırken, bazılarında yüksek tansiyon, nöbet, komaya bile yol açabiliyor.
Aşırı kafein tüketimi nelere yol açabilir?
-Ellerin titremesi
-Uyku sorunları
-Anksiyete
-Mide sorunları
-Kalp atışlarının hızlanması
-Yüksek tansiyon
Tansiyonu olan uzak durmalı
Günde 4 bardaktan fazla kahve tansiyonu yükseltebiliyor. Tansiyonunuz yüksekse kafeinli içecekleri kesmeye çalışın.
Enerji içecekleri ve kafein
Enerji içecekleri genelde yüksek düzeyde kafein içeriyorlar. Aynı zamanda bol şeker de içerebiliyorlar. Bunların yanı sıra bazı uyarıcı maddeler, vitaminler bitkisel bileşikler de içerebiliyorlar. İçlerindeki kafein oranı değişken. Genelde 250 ml’lik bir kutuda 80 miligram kafein içeriyorlar. Bu da iki kutu kolalı içecek veya bir bardak kahvedekine eşit.
Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi ergenlik çağındakilerin (12-18 yaş arası) günde 100 miligramdan fazla kafein tüketmemesi konusunda uyarıda bulunuyor. Bundan yüksek dozlara çıkıldığında ergenlerde tansiyonun yükseldiği belirlenmiş. Kaliforniya Üniversitesi ‘nden Beslenme Bölümü başkan yardımcısı Sheri Zidenberg-Cherr uyarısı şöyle: "Çocuklar ve ergenlerin enerji içeceklerinden uzak durmaları gerekiyor. İçlerinde hem önemli oranda kafein, hem de başka uyaranlar bulunabiliyor."içecekleri konusu uzun yıllardır tartışma konusu. Bu içeceklerin aşırı tüketiminin tehlikeli olabileceği sürekli bildiriliyordu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR