Fazla oturmayın!

Yapabildiğimiz kadar çok hareket etmeliyiz. Sağlıklı kalmanın en önemli yolu hareket!

Ne kadar çok hareket edersek vücudumuz o kadar sağlıklı kalıyor. Bu uzun süredir biliniyor. Ancak Amerikan Fizyoloji Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde yayımlanan bir çalışma ilginç: Egzersiz yapan ancak çok da oturanlarla, sürekli hareket halinde olanları karşılaştırmışlar. Sürekli hareket halinde olanın çok daha sağlıklı kaldığını, devamlı hareket halinde olmanın birçok hastalıktan korunmada etkili olduğunu saptamışlar.

Dört günlük araştırma nasıl yapılmış?

ABD’de Austin- Teksas Üniversitesi’ndeki biliminsanları yedi sağlıklı gönüllü erkeğe monitor takmışlar. Bu kişilerden dört gün üst üste çok hareketli olmaları, bunu izleyen dört gün de tembellik etmeleri istenmiş. Aktif dönemlerinde denekler yürüyebildikleri kadar yürümüşler; günde ortalama 17 bin adım atmışlar, 8 saat de oturmuşlar. Tembellik döneminde ise 14 saat kadar oturmuşlar. 4'üncü günün akşamında bir saat koşmuşlar, ertesi sabah yağdan zengin, şekerli bir kahvaltı yapmışlar. Hemen ardından yapılan kan tahlilinde ne çıkmış dersiniz?

Haberin Devamı

Hareketli olanın kan yağları yükselmiyor

Kan yağlarının yükselmediği belirlenmiş! Vücutları normalde yükselebilecek kan yağlarını dengelemeyi başarabilmiş. Erkekler düzenli koştuğunda ve aktif olduğunda da vücutları aynı etkiyi sağlayabiliyormuş. Ancak bunun yerine 14 saat oturduklarında koşmanın yüksek kan yağlarını indirgeyemediği görülmüş.

Çok oturanların metabolizması yavaş

Texas Üniversitesi’nden Kineziyoloji (hareket bilimi) Profesörü Edward F. Coyle: "Çok fazla oturmak sanki erkeklerin vücudunu egzersize dirençli hale getiriyor. Hareketsizlik erkeklerin fizyolojisini öyle değiştiriyor ki egzersiz artık yağ metabolizması üzerinde etkili olamıyor’diyor. Prof. Coyle ve arkadaşları oturma eyleminin egersizin normal etkilerini bloke ettiğini düşünüyorlar. Bir sonraki aşama üzerinde çalışılacak şimdi. Acaba kadınlarda bu deney nasıl sonuç verecek? Prof. Coyle aynı sonuçları alacaklarını düşünüyor. Deney şimdilik çok yeni, bir kez daha vurguladığı önemli nokta şu: Yapabildiğimiz kadar çok hareket etmeliyiz. Sağlıklı kalmanın en önemli yolu hareket!

Haberin Devamı

İnternet üzerinden sahte kanser tedavisi pazarlayanlara dikkat edin!

İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden Sunday Times’ın haberine göre YouTube kanalı sahte kanser tedavisi videolarından para kazanıyor. Kanseri tedavi ettiğini iddia eden pek çok video internette dolaşıyor. Bunların arasında elma çekirdeği yemekten, cilde zarar veren bir kremi sürmeye kadar çeşit çeşit iddialar var. Bu videolar reklam taşıyor ve izlendikleri zaman hem videonun sahibi, hem de kanal kazanıyor. İngiltere’de 1939 Kanser kanunu var. Bu kanunun özeti şu: ‘Kanseri tedavi ettiğini iddia eden her ürün kanun dışı. Reklamı yapılamaz!’ Bu yüzden bu tip videoları yayımlayanlar da suçlu durumuna düşüyor.

Youtube şimdi bu videoları kaldıracağını belirtmiş.

1939 Kanser Kanunu ne diyor?

Kanun kanser hastalarını ve toplumu korumak için çıkartılmış. Hangi kaynaktan gelirse gelsin; doktor, ilaç şirketi, alternatif tedavi uzmanları veya başka biri, kanser ilacı veya tedavisinin reklamı yapılamıyor. Yani ne bir ilaç şirketi çıkıp ’Yeni kanser ilacımız şunları yapıyor’ diyebiliyor, ne de birisi çıkıp sihirli kristallerle tümör tedavi ettiğini söyleyebiliyor. Eğer yaparlarsa para veya üç ay hapis cezası var!

Haberin Devamı

Yaza hazırlık yapıyor musunuz?

Yaza hazırlık için diyet yapmak istemeseniz bile adını diyet koymadan yapılabilecek şeyler var. Aldığım önlemleri sizinle paylaşayım:

-Yürüyüşü artırdım: Haftada 4 kez yürümeye başladım. 30 dakika - 1 saat arası değişiyor.

-Çok sevdiğim ve çok da güzel yaptığım keklere hafta içi veda ettim.

-Daha çok su içmeye başladım.

-Haftalık hedefler koyuyorum; yarım kilo - 1 kilo gibi. Ulaşmaya çalışıyorum.

-Kaçırırsam, ‘Amaan yiyeyim’ demiyorum, hemen ertesi gün frene basıyorum.

-Akşamları genelde çiğ veya çok hafif pişmiş sebzelerle, salata ve balıkla besleniyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR