Gazete Vatan Logo

Dolara karşı takas odası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi’nde milli paranın önemine dikkati çekerek, “Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok” dedi. Erdoğan, bu kapsamda takas odası kurulmasını önerdi

Dolara karşı takas odası

D8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9’uncu Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üye ülkeler arasındaki ticarette milli para kullanılmasını önerdi.

“Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açabildiğimiz takdirde, D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacağız” diyen Erdoğan, “Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok. Dolar baskısı altında eritmeye gerek yok. Euro baskısı altında eritmeye gerek yok. Biz yerli, milli paralarla bu ticaretimizi yaptığımız takdirde inanıyorum ki buradan ülkelerimiz ciddi manada da kazanacaktır. Dönem başkanlığımız sırasında bu amaçla diyoruz ki bir takas odası kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim. D-8 ülkeleri olarak toplantılara katılım düzeylerini artırmalı, çalışmaları, özel sektör kuruluşlarını da bu çalışmalara dahil etmeliyiz” açıklamasını yaptı.

500 milyar $ hedefi

Ticaretten tarım ve sanayiye, turizmden enerji ve ulaştırmaya kadar birçok alanda sektörel bazda iş birliklerinin olduğunu ifade eden Erdoğan, ancak potansiyeli tam anlamıyla harekete geçirme noktasında sıkıntılar yaşandığını, ticaretin kolaylaştırılması bağlamında, vize kolaylığı, gümrük ve tercihli ticaret anlaşmalarının imzalanıp yürürlüğe girmesine büyük önem verdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Erdoğan, bu anlaşmaların tüm üye devletler tarafından onaylanması ve uygulanması halinde şu an 100 milyar dolar civarında seyreden D-8 içi ticaret hacminin 500 milyar doların üzerine çıkacağına inandığını vurgulayarak, “Toplam ekonomik büyüklüğümüzün 3 trilyon 770 milyar dolar, nüfusumuzun 1.1 milyar olduğunu düşündüğümüzde bu seviyelerin bile bizim için yeterli olmadığı ortadadır” diye konuştu.

Ortak proje üretebiliriz

Savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda ortak üretim projelerine girilebileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iyi tarım uygulamalarından temiz enerjiye, ulaştırmadan çevreye, eğitime kadar birçok alanda geniş bir iş birliği potansiyelinin olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için eksiklerin görünmesi, günün ihtiyaçlarına göre yenilenmesi ve karar alma süreçlerini hızlandıracak adımlar atılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Her şeyin değiştiği bir dünyada D-8’in aynı kalması hatta yerinde sayması asla kabul edilemez. Teşkilatımızı yeni üyelerle, yeni ortaklarla tahkim etmemiz gerektiğine inanıyorum. Genişlemeden korkmanın anlamı yok, rahat olmalıyız. Karar alma mekanizmalarımızda oy birliği yerine nitelikli çoğunluk gibi imkanlardan istifade edebilmeliyiz. Oy birliğiyle çalışma mekanizması çoğu zaman tıkanacaktır. Nitelikli çoğunluk getirirsek inanıyorum ki karar alma süreci hızlanacaktır. Mevcut sistem tıkanıklıklara, zaman ve enerji israfına sebep oluyor. Proje destek fonunu bir an önce hayata geçirebilirsek D-8’i daha etkin, verimli ve proje odaklı bir örgüt haline getirebiliriz.”

Haberin Devamı