Gazete Vatan Logo

Doğum borçlanması emeklilik yaşını düşürür mü?

SGK ile ilgili merak edilen konulardan birisi de doğum borçlanmasıdır. Doğum borçlanması doğum nedeniyle iş hayatından uzak kalan kadınların, emekli olabilmeleri için gün sayışı şartını doldurması için tanınan bir haktır. Peki, doğum borçlanması emeklilik yaşını düşürür mü?

Doğum borçlanması emeklilik yaşını düşürür mü?

Çalışan kadınlara tanınan haklardan biri de doğum borçlanmasıdır. Doğun borçlanması, SGK’ya bağlı olarak çalışmış, ancak doğumdan sonra çalışamayan, yani primleri ödenmeyen kadınlara tanınan bir haktır. Kadınlara tanınan haklardan biri olan doğum borçlanması emeklilik yaşını düşürür mü? İşte detaylar…

DOĞUM BORÇLANMASI EMEKLİLİK YAŞINI DÜŞÜRÜR MÜ?

Doğum borçlanması, 4a, 4b, 4c fark etmeksizin bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması hakkına sahip olabilmektedir. Erken emeklilik birçok kişinin hayali. Prim günü az ödenmiş olsa da vatandaşlar erken emeli olmanın yollarını arıyor ve merak ediyor.

Doğum borçlanması, sigorta kollarından ilk defa prim ödenmeye başladıktan sonra yapılabilir. Yani doğum borçlanması sigortalı olarak yapılan doğumlar için geçerlidir. Sigorta başlangıç tarihini geri çekmeye yaramayan doğum borçlanması sadece fazla gün kazanarak eksik günlerin tamamlanmasına yarıyor. Yani, doğum borçlanması emeklilik yaşını geriye çekmediğinden, erken yaşta emekli olmayı da sağlayamaz.

Haberin Devamı

Peki, bunun bir istisnası var mı?

Var. SGK’dan ilk defa alınan sigorta sicil numarası tarihinde stajyer, çırak ya da lise ve üniversitede mesleki staj eğitimi görüldüyse de SGK’nın verdiği sicil numarası üzerinden doğum borçlanması talebinde bulunulabilir. Çıraklık ya da stajyerlik sigortası ile doğum borçlanması yapılması durumunda borçlanılan gün kadar geriye gidiliyor.

Kısacası 2008 ve 1999 yıllarında yapılan düzenlemelere rağmen erken emekli olma ihtimali artmaktadır.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?

Doğum borcu yapabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Doğumdan önce kadının sigortalı olarak çalışıyor olması, doğan çocuğun sağ olması, doğumdan sonra en fazla 2 yıl herhangi bir sigorta koluna sahip çalışmamış olması bu şartların başlıcasıdır.