Gazete Vatan Logo

Doğru beslenme bağırsak ve mide kanserini yüzde 90 önlüyor

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haydaroğlu: Doğru beslenmeyle kalın bağırsak ve mide kanserleri yüzde 90, meme ve pankreas kanserleri yüzde 50’i önlenebilir.

Doğru beslenme bağırsak ve mide kanserini  yüzde 90 önlüyor

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, kanserin kadınlarda yüzde 50, erkeklerde ise yüzde 30 oranında beslenmeye bağlı sebeplerle ortaya çıktığını vurgulayarak, hastalıktan korunmanın yolunun sofradan geçtiğini söyledi.

“Beslenmedeki düzenlemelerle kalın bağırsak ve mide kanserlerinin yüzde 90’ı, meme ve pankreas kanserlerinin yüzde 50’si, akciğer ve mesane kanserlerinin yüzde 20’si önlenebilir. Kanserden korunmanın yolu sofranızdan geçiyor” ifadelerini kullanan Haydaroğlu, tıp dünyasının bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yaptığını anımsattı.

Bunları yemeyin

Haydaroğlu, Türkiye’de de Sağlık Bakanlığının Bilim Kurulu Raporu’nda şişmanlarda kanser oluşma riskinin normal kilodaki insanlara göre iki kat yüksek olduğu bilgisini veren Haydaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bazı katkı maddeleri kansere zemin hazırlar. Bu nedenle, güvenilmeyen katı yağlar, meyve suları, çikolatalar yenmemeli. Hazır paketli veya şişeli her raf ürününün içeriği kontrol edilmeli. Sosis, sucuk, közlenmiş et, soğuk et, peynir ve salamura balık gibi ürünlerde koruyucu katkı maddeleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

Mantarların yaptığı küf zehiri yani aflatoksinlerden de uzak durulmalı. İyi koşullarda depolanmayan tahıllarda, kurutulmuş meyvelerde, peynirlerde zararlı küflerin ürettiği aflatoksinler potansiyel kanser yapıcıdır. Kanda ve dokularda birikerek özellikle karaciğer kanserine neden olurlar. Küflü bölüm alınsa dahi tüketilmemeli.

Önleyici gıdalar neler?

Haydaroğlu, aşırı tuzun mide kanserine neden olduğunu, bu nedenle gıdaların tuzlayarak değil dondurularak saklanması gerektiğini, pişirme yöntemi olarak da kanserojen maddelerin oluşmasına neden olan kızartma ve mangal yerine, tencere yemekleri, haşlama ve fırınlamanın tercih edilmesini önerdi. Günde 5 öğün meyve ve sebze tüketiminin kanser riskini yüzde 20 azalttığını anlatan Haydaroğlu, antioksidanların hücrelere zarar veren oksidasyonu önleyerek sağlığı koruduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Haydaroğlu, domatesin içeriğinde bulunan likopenin antioksidan etkiyle, göğüs, sindirim sistemi, mesane ve akciğer kanseri riskini azalttığını vurguladı. Fındık, ceviz, badem, soya fasulyesi, havuç ve lifli gıdaların da kanser önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydeden Haydaroğlu, günde en az yarım saat düzenli spor ile beslenmenin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı