Gazete Vatan Logo

Dışarıda yemek diyetinizi bozmasın

Özellikle yazın yemekler, toplantılar, kutlamalar sosyal hayatın bir parçası. Fakat dışarıda yemek yerken ölçüyü kaçırmamak ve kilo almamak için dikkat edeceğiniz bazı kritik noktalar var.

Dışarıda yemek diyetinizi bozmasın

En makbul olan sade yemektir
Garson içecek siparişinizi sorduğunda sadece su isteyin. Su dünyada içebileceğiniz en sağlıklı sıvıdır, böylece fazladan gelen birçok kaloriden kurtulmuş olursunuz. Eğer çok isterseniz sudan sonra başka bir içecek daha ısmarlayabilirsiniz.
Karmaşık görünen yemeklerden uzak durun, büyük ihtimalle çok fazla sos, yağ vb ilave edilmiştir. En basit en sade pişirilmiş yemek aslında size en uygun olan yemektir.
Özellikle zayıflama programındayken birlikte yemek yediğiniz kişiyi dikkatli seçin, ona uyarak ortalama 100 kalori almanız işten değil. Eğer böyle biriyle yemek durumundaysanız o yemeğe devam ederken siz bitki çayı içerek kendinizi oyalayabilirsiniz.
Yemeğin yanında patates sebze kızartması var ise sebze ızgarası ya da salata ile değiştirilmesini isteyin. Temel olarak tabaklardaki yiyeceklerin dağılımı şöyle olmalı; tabağın 1/4’ü et, balık ya da organik tavuk, 1/4’ü karbonhidrat (bulgur, esmer pirinç ve buğday vb), 1/2’si de sebze ya da salata. Tabii etkin oksidasyon kapasitesini düşünürsek 1 birim ete 4 birim salata almak gerekir ki bu daha da sağlıklı bir tabaktır.
Kahvaltıda ne yiyelim?

Haberin Devamı

Peki bir kahvaltıya gittiğinizde ne yapabilirsiniz? Az yağlı peynir, esmer ekmek, bol söğüş halinde domates, salatalık, 5-6 zeytin, yeşillik, haşlanmış ya da yağsız olarak pişirilmiş yumurta, 1-2 tatlı kaşığı gerçek bal, bir çay bardağı miktarınca taze sıkılmış meyve suyu, şekersiz çay üzerine de sade veya yağsız süt eklenmiş kahve doyurucu bir seçenek olabilir. Ancak yürüyüşü ihmal etmemelisiniz.

İnce bir dilim size yeter
Eğer pasta ile yapılan bir kutlamaya davetliyseniz, incecik bir dilim pasta ve şekersiz çay-kahve alabilirsiniz.
Piknikte hareket edin
Piknikte balık, tavuk, et ve yanında bol miktarda salata yiyebilirsiniz. Ayrıca piknikte hareket etmek için hiçbir fırsatı kaçırmayın, top oynayın, ip atlayın, yürüyün veya bisiklete binin.
Balıkta buğulamayı tercih edin
Balıkçıda önceden yağlı-soslu meze istemeden, bir porsiyon ızgara ya da yağsız buğulama balık ve bol yağsız salata alabilirsiniz.
Kebapçıda dikkat edin
Kebapçıda önceden meze istememek şartı ile bir porsiyon ana yemek ve bol salata alabilirsiniz. Ancak etler ve salata sossuz, yağda marine edilmemiş olmalı ayrıca üstüne tereyağı da istememelisiniz.
En zoru uzakdoğu yemekleri
Uzakdoğu restorarlarında durum zorlaşabilir. Çin yemeklerinde nişasta sık kullanılır. Sebze ve balık buğulama isteyin.

Haberin Devamı

Meyhane keyfi sonrası spor yapın

Bara gittiğinizde maden suyu- limonla oyalanıp 1-2 kadeh şarap ya da bir şişe birayla geceye devam edebilirsiniz. Meyhaneye gidecekseniz gününüzü planlamanızda fayda var, gündüz daha hafif beslenmelisiniz.

Burger mönü değil tek porsiyon olsun

Fast-food restoranlarında mönü yerine tek seçim yapın, patates kızartması, içecek vb kurtulmuş olursunuz. Sandviç ekmekleriniz 1ise 5 cm den küçük ve tam tahıllı olabilir.

Haberin Devamı

Porsiyonları bölün

Toplantılarda ya da hafta sonlarında kendinizi tutamıyorsanız bir gün önceden daha hafif yiyebilirsiniz. Dışarıda yediğinizde tabaktaki yemeği ikiye bölün. Yarısını bitirdikten sonra 10 dakika ara verip masadan kalkmak için bahane bulun, su içip sohbet edebilirsiniz. 10 dakika sonra kendinizi hala aç hissederseniz tabağın kalanını yine ikiye bölersiniz. Böylece porsiyonlarınız giderek azalacak, mideniz küçülecektir.

Açık büfede kendinize saygılı olun

Açık büfe baştan çıkarıcı gibi görünse de bol seçenek içerir. Önerimiz, büfeyi dolaşıp, nereden ne alabileceğinize bakmak ve büyük bir tabağa yağsız ve sossuz salata alıp doymak. Daha sonra tabağın 1/4’üne ızgara, haşlanmış et ya da balık, 1/4’ü’ne bulgur, pilav, makarna (mümkünse esmer olsun), 1/2’sine de 4-6 kaşık sebze yemeği almanız uygun olacaktır.

İnce hamurlu pizza sipariş verin

Pizzacıda ince hamurlu, küçük boy, sebzeli ve herhangi bir extrası olmayan pizzayı seçebilirsiniz. Pide, lahmacun gibi bir şey sipariş ediyorsanız etli sebzeli kısımlarını yiyebilirsiniz, hamurunu daha az yemeye çalışın.

Haberin Devamı

Döneri lavaşta yiyin

Tavuk ya da et döneri ekmek arası yerine lavaş veya porsiyon olarak isteyin, içine patates kızartması, turşu, ekstra peynir-kaşar vb konulmamış olsun.