Gazete Vatan Logo

DİKKAT! Çocuğunuz için önemli uyarı

‘Çocuğunuz 2 yıl üst üste aynı kıyafeti giyiyorsa büyüme geriliği olabilir’

DİKKAT! Çocuğunuz için önemli uyarı

15 Nisan Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Günü kapsaminda, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafindan basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, okul çağı çocuklarının yılda ortalama olarak 4-6 santimetre uzaması gerektiğine dikkat çekti ve çocuğun boy kısalığı, yaşıtlarından ve anne babanın boy ortalamasına göre kısa olması durumunda büyüme geriliğinden şüphelenebileceğini açıkladı. Prof. Dr. Darendeliler ayrıca eğer çocuklar 2 sene üst üste aynı kıyafeti giyebiliyorsa büyüme geriliği olabileceğine dikkat çekti.

Genetik yapı, beslenme, psikoloji, hormonlar, kemik ve tüm organ sistemlerinin büyümeyi etkilediğine dikkat çekti ve “Büyüme geriliği kendisini boy kısalığı ya da büyümede duraklama olarak kendisini gösterebilir. Toplumda yaşıtlarındaki diğer çocukların en kısasından daha kısa ise bir çocuk ya da 1 sene içinde büyümesinde bir yavaşlama söz konusu ise bu mutlaka tetkike muhtaçtır. Türkiye’de boy kısalığı son araştırmaya göre çocuklarda yüzde 3 oranında görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Türk kadını 163,5 erkeğin boyu 176,5 santimetre

Türkiye’deki çocuklar için hazırlanan büyüme eğrileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Darendeliler, “İlk çalışma 1970 yılında yapıldı. O zaman belirlenen rakamlara göre Türk kadınının ortalama boyu 160 santimetre, Türk erkeğinin boyu da 173 santimetreydi. 1990’lı yıllarda yaptığımız çalışmalarda ise bu ortalama 3,5 santimetre artış gösterdi. Yani erişkin kadın ortalama boyu 163,5 santimetre, erişkin erkek ortalama boyu ise 176,5 santimetre oldu” dedi.