Gazete Vatan Logo

Deniz Kuvvetleri’nde 2 bin 500 şüpheli!

2010 yılı sonrası tüm sınavlar incelendi.Başta kurmaylık sınavları olmak üzere Deniz Kuvvetleri’ne giriş sınavlarında 2 bin 500 kişiden şüphelenildi

Deniz Kuvvetleri’nde 2 bin 500 şüpheli!

Genelkurmay Başkanlığı çatı davasında eski denizci yüzbaşı Ali Emre Eral’ın itirafında, Deniz Kuvvetleri’ndeki FETÖ yapılanmasıyla ilgili soruların sızdırıldığını söylemesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı. İncelemeler kapsamında 2010 yılından itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na giriş sınavları ile uygulamalı olan kurmaylık sınavlarının tümü mercek altına alındı. Bilirkişi tarafından konuyla ilgili hazırlanan raporda, 2 bin 500 kişinin sınav değerlendirmesinde soruların önceden bilindiği belirtildi. İncelemelerde önceden bilinen soruların kurmaylık ve Deniz Kuvvetleri’ne giriş soruları olduğu tespit edildi. Sınavları şüpheli bulunan kişiler üzerinde yapılan incelemede ise bazılarının Deniz Kuvvetleri’nden ihraç edildiği, bazı isimlerin ise 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında cezaevinde olduğu tespit edildi. Halen aktif görevde olan kişilerin ise FETÖ ile irtibatlarının incelendiği öğrenildi.

Kriptolara sızdırıldı

Genelkurmay Çatı Davası’nda yargılanan ve “itirafçı” olan eski Deniz Kurmay Yüzbaşı Ali Emre Eral’ın “kurmaylık” sınavları ile ilgili itirafları sonrasında avukatı Mustafa Derin, itiraflara ilişkin dilekçeyi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na sunarak resmi suç duyurusunda bulunmuştu. FETÖ’cü sanığın itiraflarında, kurmaylığa geçişin önemli aşamalarından olan “Uygulama” ve “Dil Dinleme” sorularının Deniz Kuvvetleri’ndeki “kripto” FETÖ’cü subaylara CD içinde sızdırıldığı belirtildi. Eral, sınavdaki en zor kısmın uygulamalı bölüm olan “durum-muhakeme” kısmı olduğunu belirterek, “CD’de örgüt üyeleri tarafından soru uygulamalı olarak çözülmüştür. CD’deki soruları çözen şahıs ve şahıslar, ellerinden kimlikleri belli olmasın diye eldiven giyiyorlardı, ayrıca yüzleri gözükmüyordu. Kurmaylığın ‘dil dinleme’ sınavı da 2011-2013 yılları arasında 2 defa cevaplarıyla birlikte getirildi. Bu şekilde sınavdan geçtim” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı