Gazete Vatan Logo

Denemek insana cesaret veriyor

TOY Comedy Club bünyesinde kadın mizahını sahneye taşıyan stand-up sanatçısı Lesli Karavil, Bebeköy Backbar’da her hafta stand-up gösterilerine devam ediyor. Tiyatrocu, yazar ve çizer Karavil ile konuştuk.

Denemek insana cesaret veriyor

Hayat hikayenizi okuyunca yaşam alanını değiştirme konusunda çok radikal karar alabilen biri olduğunuzu gördüm. Nasıl bir motivasyonla yapıyorsunuz bunu?

Kendime bir gün sordum, Ben hayatımda her istediğim şeye sahip olsam, hayal edebileceğim herşeyi elde etsem, nasıl biri olurdum. Ben, yine üreten bir kadın olurdum. Farklı şeyleri denemek ve görüş açımı genişletmek bana heyecan veriyor. Hayatı tek bir açıdan görmektense, farklı yönleri ile tatmak ve farklılıklara açık olmak bence insanı donanımlı yapıyor. İnsanın merak etme yetisini devam ettirebilmesi, gelişimi için çok önemli. Ben kendi kalıplarımın ve yargılarımın dışında adımlar atıp, risk aldıkça büyüyorum, genişliyorum ve sevme yetimde artıyor. Aslına bakılırsa çok da kısa olan hayatımızı renklendiren şeyler bu değişimler...Denemek insana cesaret katıyor, kuvvetlendiriyor.

Le Cool adında bir şehir ve kültür rehberine koordinatörlük yaptınız. Sizin İstanbul şehir hayatı hakkındaki görüşleriniz neler?

Bu şehir ne yazık ki çok büyüdü ve son 10 senedir çok değişti. Ama biz yeterince büyüyemedik. Düşünüyorum, İnsanlık her daim eskiyi özler, hep geçmiş olanın daha iyi olduğunu savunur. Aynı Woody Allen’ın Paris’te gece yarısı filmi gibi...Ben eskiyi özlemeyi bıraktım. İnsan bir ağaç gibi kuvvetli kökleri olsa da, büyük darbelerde devriliyor. Esnek ve farklılıkları anlama arayışı içindeyim. Bence ancak böyle bir yere varılabilir.

Haberin Devamı

İstanbul ayakta durmak için savaşan bir şehir

Bu şehirde en sevdiğiniz semtler mekanlar hangileri ve neden?
Cihangir, Çukurcuma, Moda ve Balat... Bu semtlerin kendine özgü bir dokusu ve yaşanmışlığı var. Cihangirde uzun süre yaşadım. Kara koyunların bir araya geldiği ve rahat ettiği bir semt... Balat ise geçen sene, Galata Perform ekibi ile başlatmış olduğumuz, Balat Monologları oyunu ile kendini bana daha kapsamlı tanıttı. Beni kendine hayran eden ama biraz da hüzünlendiren bir yer. İstanbul, biz onu ne kadar bozmaya çalışsak da ayakta durmak için savaşan bir şehir. Beni hep hayran bırakır. Son zamanlarda bana ancak sabahın erken saatlerinde bunu hissettirebilse de, kuvveti hep daimdir.
Stand-up zor bir meslek
Stand-up yapmak ve kadınlık üzerine konuşursak neleri aktarıyorsunuz izleyiciye?
Bu konuda bir adım atmış olmaktan çok mutluyum. Kendimi çok kuvvetli ve hazır hissediyorum. Stand-up zor bir meslek ama ben hep bunun hayalini kurdum. Yapıyor olmak bana çok keyif veriyor. Gelişmesi ve daha iyi olması için neler mümkün onun için çalışıyorum. İnsanları güldürmek ve aynı anda gülebilmek harika bir his. Tek hedefim eğlenmek ve eğlenebileceğimiz bir alan açmak.
Korkusuzca duruyorum
Oyunculuk konusunda bize neler söylersiniz?
Oyunculuk bir ömür boyu araştırılabilecek bir meslek. Oyunculuk yapmaktan çok keyif alıyorum. Stand-up işi ise bambaşka bir enerji ve kuvvet gerektiriyor. Sahnede tekim. Her şey de benim sorumluluğumda. Her seferinde farklı şeyleri keşfediyorum. Bu iş kilometre işi. Oyunculuk da öyledir. Deneyim, tekrar ve cesaret. Teslimiyet ve akış içinde korkusuzca durabilmeyi gerektiriyor. Ben bunu yapmaktan zevk alıyorum.

Haberin Devamı