Iztasyon

Peyami Safa’nın Server Bedi adı altında yarattığı Türk polisiye edebiyatının en ünlü ve tanınmış figürü “Cingöz Recai” bir televizyon dizisiyle izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Yayınlandığı dönemde bir fenomene dönüşen Ezel dizisinin yaratıcı yazarı Kerem Deren’in üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü dizi projesinin yazım aşaması tamamlanmak üzereymiş. Kahramanımız Cingöz Recai rolü içinse aralarında Buğra Gülsoy’un da bulunduğu üç oyuncuyla görüşülmüş. Gülsoy’un çalışmalarına baktığımızda, hem dram hem de komediyi iyi kotardığını söyleyebiliriz. Bu sebeple bu rol için uygun bir isim olduğu aşikar.

Cingöz Recai Yeşilçam’ın da ilgisini çekmişti. 1954 yılında Beyaz Cehennem / Cingöz Recai adı ile Metin Erksan tarafından beyazperdeye uyarlandığında Recai rolünü Turhan Seyfioğlu, 1969 yılında çekilen filminde ise Cingöz Recai’yi Ayhan Işık, canlandırmıştı.

“Bu da benim zıpır tarafım”

Gelelim Cingöz Recai’ye... Daha çok, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve Fatih-Harbiye gibi eserleriyle adından söz ettiren Peyami Safa, Server Bedi adıyla yazdığı eserler arasında en çok “Cingöz Recai” öykülerini sevdiğini belirtip ‘Bu da benim zıpır tarafım’ demiş.

Haberin Devamı

Sevimli hırsız...

Yazarın Arsen Lüpen’den esinlenerek kaleme aldığı Cingöz Recai için Lupin’in Türk versiyonu diyebiliriz. Cingöz Recai de tıpkı Lupin gibi iyi eğitimli, zevk için hırsızlık yapan, Robin Hood edasıyla, zenginden alıp fakire veren, kadınlara zaafı olan bir çapkın. Hikayelerdeki bir diğer karakter de, Cingöz Recai’yi yakalamaya çalışan polis müfettişi Mehmet Rıza... 1969’da çekilen filmde Mehmet Rıza’yı Abdurrahman Palay canlandırmış... Bakalım Limon Film imzalı sevimli hırsızın meceralarını konu edecek dizide bu karakterde kimi izleyeceğiz? Polisiye sevenler için iyi bir seyirlik olacaktır...

DİĞER YENİ YAZILAR