“Pembe nasıl bir renk?”

Sizleri bilmem ancak ben klişelişmiş senaryolar izlemekten sıkıldım. Samimi, yüreğe, beyne dokunan bir film olmadığı sürece zamanımdan çalınmasına izin vermiyorum... Bahsedeceğim film “Rauf” vakit harcamanıza değecek, mesajını naif bir senaryo içinde izleyiciye ileten türden bir yapım.

Ödüle doymuyor...

Son dönemin en dikkat çekici filmleri arasında yerini alan, Soner Caner’in kaleme aldığı “Rauf”, yarıştığı 12 uluslararası film festivalinin 7’sinde 9 ödüle layık görüldü. 17 uluslararası festivale daha özel davet alan film, ayrıca Avrupa Film Akademisi’nin düzenlediği ‘Genç İzleyici Ödülleri’ organizasyonunda aday gösterilen 3 filmden biri olarak Avrupa’nın 25 ülkesinde izleyicilerle buluştu. Ayrıca Asya Pasifik Film Ödülleri (APSA) için aday adayı olarak seçildi.

“Pembe nasıl  bir renk”

Peki bu kadar ödüle layık görülen “Rauf” ne anlatıyor? Kars’ın Küçükyusuf köyünde yaşayan 11 yaşındaki Rauf, marangozluk öğrendiği ustasının 20 yaşındaki kızı Zana’ya aşık oluyor ve ‘pembe’nin peşine düşüyor. Zana’nın kalbini kazanmak için pembe bir elbise hediye etmesi gerek ancak, pembe nasıl bir renktir onu bile bilmiyor minik Rauf... Küçük çocuk, fakirliğin hüküm sürdüğü, gençlerin ya büyük şehirlere, ya askere ya da dağlara gittiği bu köyde, “Pembe nasıl bir renk?” sorusuna cevap bulamıyor. Filmde pembe hayal edilen aşkların, huzurun, barışın metaforu olarak çıkıyor karşımıza... Rauf kendi dünyasında pembeyi ararken, diğer renkleri de öğrenmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

Çocukların gözünden

Başrollerinde Alen Hüseyin Gursoy, Yavuz Gürbüz, Şeyda Sözüer, Veli Ubic ve Muhammed Ubic’in yer aldığı Rauf’un iki yönetmeni, Barış Kaya ve Soner Caner ise filmleri için “Güneydoğu’daki savaşı bir çocuğun gözünden ve tabutlarla anlatmak istedik. Savaşlarda en çok çocuklar acı çekiyor ama onlar her şeye karşın kendi dünyalarını kurmaya çalışıyorlar ve oyunlarını oynuyorlar.

“Pembe nasıl  bir renk”

Biz bu filme başlarken barış süreci vardı, filmi çekmeye başladığımızda savaş tekrar başladı. Bir çocuğun dünyasında, özgürlük, dil, anavatan gibi kavramların ne kadar arka planda kaldığını, çocukların kendi hayatlarını mutlu bir şekilde yaşamak istediklerini anlatmaya çalıştık.” diyor... “Rauf”un dünyasını izleyin bakalım, siz neler hissedeceksiniz...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR