Gazete Vatan Logo

Dedem olsa ‘düşman’ derdi ama ben dost görüyorum!

Çanakkale Kara Savaşlarının 103’üncü yıl törenine katılan İngiliz Bakan Duncan, “Büyükbabam o dönem burada olsa Türk askerine düşman olarak bakardı ama ben dostum olarak bakıyorum” dedi

Dedem olsa ‘düşman’ derdi ama ben dost görüyorum!

Çanakkale Kara Savaşları’nın 103. yılı dolayısıyla, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla Şehitler Abidesi’nde tören yapıldı. Tören, Yayman’ın anıta çelenk sunmasıyla başladı. Ardından 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yaşar Arslanhan, günün önem ve anlamını belirten bir konuşma yaptı.

NATO vurgusu

İngiltere’nin Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan da itilaf devletleri adına konuştu. O dönemin mevcut amansız düşmanlığının yerini günümüzde sağlam dostlukların ve sarsılmaz ittifakların aldığını dile getiren Duncan, şunları söyledi: Acılarla dolu geçen uzun muharebede hayatını kaybeden Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer Milletler Topluluğu ve itilaf devletleri askerlerini saygıyla anıyoruz. Türkiye ve Büyük Britanya’nın karşı saflarda olmasından 100 yıl sonra bugün NATO müttefikleri ve güvenilir dostlar olarak omuz omuzayız. Büyükbabam o dönemde burada olsa Türk askerine bir düşman olarak bakardı ama ben şu anda bir Birleşik Krallık Bakanı olarak hepinize dostum olarak bakıyorum.

Haberin Devamı

Namus savunması

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise, “Çanakkale savunması, bir hayat savunması olduğu kadar aynı zamanda da namus ve fazilet için can veren bir gençlik savunmasıdır. O nedenle 1915 sonrası yetişmiş bütün kuşakların bu manevi hazineye gönülden sahip çıkması ve geleceğe emanet bırakması gerekmektedir” dedi.

‘Türklere derin bir saygı duyuyoruz’

Törenlere katılan Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, ülkesi ve Türkiye arasındaki ilişkinin kuvvetlenerek arttığına inandığını belirterek “Uzun yıllardır Türklere karşı samimi bir ilgi besliyor ve derin bir saygı duyuyoruz” dedi ve şunları söyledi: “Türkler ve Anzaklar sadece kendileri ve kendi saflarındaki askerlere değil onlara karşı savaşan askerlere de saygı duymayı öğrendiler. Çanakkale’den sonra Avustralya ve Yeni Zelandalılar milliyetçilik duygusunu geliştirdi. Burada savaşan o genç adamlar, milli benlik duygumuzun gelişmesini sağladı. Hukukun üstünlüğüne ve dünyadaki barışa çok taraflı yaklaşımlara karşı inancımız çok kuvvetli. Bu anlayışı Türkiye’yle paylaştığımızı düşünüyorum.”

Haberin Devamı

103’üncü yıl hatırası

103’üncü yıl dönümü nedeniyle Şehitler Abidesi’nin yanı sıra İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı ve Fransız Anıtı’nda da törenler düzenlendi. Törenlere İngiltere’nin Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, Avustralya İçişleri Bakanı Peter Duttorn, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Yaşar Arslanhan ve Fransa Savunma Ataşesi Colonel Valery Sens katıldı.