Gazete Vatan Logo

DEAŞ’lı Abdeslam’a 20 yıl hapis

Fransa’nın başkenti Paris’te 2015 yılında, terör örgütü DEAŞ’ın düzenlediği ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının hayattaki tek şüphelisi olan 28 yaşındaki Fas asıllı Fransa vatandaşı Salah Abeslam, Belçika’da yargılandığı mahkemede ‘terörizm bağlantılı cinayete teşebbüs’ eyleminden suçlu bulunarak 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

DEAŞ’lı Abdeslam’a 20 yıl hapis

Mahkeme kararında Abdeslam ile diğer davalı 24 yaşındaki Sofiane Ayari’nin kaçmadan önce polise ateş açtıkları vurgulanırken ikilinin ‘aşırıcı eylemlerdeki rolleri konusunda şüphe olmadığı’ vurgusu yapıldı.

Suçunu kabul etmişti

Mahkeme ikili hakkındaki kararında savcıların talebi doğrultusunda Abdeslam ve Ayari için 20’şer yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. İkiliye ayrıca 12 bin Euro para cezası verildi. Abdeslam Paris saldırıları nedeniyle 2 yıldır Fransa’nın kuzeyindeki bir cezaevinde tutuluyordu. Tunus asıllı Ayari ise Belçika’da bir cezaevinde tutulmasına rağmen duruşmaya katılmadı. Ayari daha önce Suriye’de DEAŞ için savaştığını kabul etmişti.

Paris’teki saldırılarda Abdeslam’ın ağabeyi İbrahim üzerindeki bombayı infilak ettiren DEAŞ militanlarından biriydi. Abdeslam’ın Paris saldırılarındaki rolü kesin olarak bilinmese de patlayıcıların hazırlanması, saldırılarda kullanılan araçların kiralanması, militanlara saklanacak yer bulunması gibi konularda rol aldığı düşünülüyor.