Aldırdığınız yağdan kök hücre üretiyorlar

Önce çocuğumuz olunca, aileye faydası olsun diye bebeğin kordon kanını dondurduk. Geleceğe yönelik bu “yatırım”lar büyüyor. Şimdi sıra aldırdığımız yağları dondurmakta!

Bir süredir sağlıklı yaşama kafayı takmış durumdayız. Her şeyin organiğini yiyoruz, yeterince sebze tüketemedik diye smoothielere sarılıyoruz, her gün spor, üstüne de zihnimizi rahatlatmak için mindfulness eğitimlerinden eğitim beğeniyoruz. Bir beyaz yakalının hayatı işte bu döngüde geçip gidiyor. Biz sağlığımız için elimizden geleni yapıyoruz. Peki, yine de olumsuz bir durumla karşılaşırsak ne olacak? İşte uzun süredir bu sorunun yanıtını arıyor uzmanlar. Son dönemde en başarılı sonuçlar kök hücre tedavisi ile alınıyor. Haliyle kök hücre elde etmek için yöntemlere de her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Buyurun onların en yenisi. Artık yağdan da kök hücre üretiyorlar.

Yağlar çöpe değil bankaya gitsin

Aslında baya kazan-kazan durumu bu. Plastik cerraha gidip yağlarınızı aldırırken “Aman bunları atma” demeniz gerek. Böylece normalde çöpe gidecek o çirkin yağlar aslında hem sizin hem de aile bireylerinizin hayatını kurtarabilecek kök hücreye dönüşüyor. 2015’te ABD’de kurulan bir firmanın bulduğu bir teknoloji bu.

Haberin Devamı

Özellikle Silikon Vadisi’ndeki teknoloji meraklıları en önemli müşteri grubu. Normalde aynı firmada kemik iliğinden kök hücre yaptırma işlemi 2 bin 500 dolar yani yaklaşık 15 bin lira. Yağdan kök hücre yaptırmak ise çok daha ucuz: Bin 500 dolar yani 9 bin lira.

Hücreleri saklamak için de her yıl 250 dolar yani bin 500 lira kira vermeniz gerek. Şimdilik sadece ABD’deki 9 şehirde uygulanıyor. Ama eminim yayılması uzun sürmeyecek. Çünkü talep büyük.

Kök hücre depolamasının da bir pazarı oluşmuş durumda. Bu yıl sonunda 6.3 milyar dolar olması bekleniyor bu pazarın. 2023’te ise en az 9.3 milyar dolara ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Nedir bu kök hücre meselesi?

Kök hücre tedavisi tıbbın en önemli gelişmelerinden biri kabul ediliyor. Uzun vadede birçok ameliyatın ve ilaç tedavisinin yerine geçebileceği söyleniyor. Kök hücre özelleşmemiş hücre demek. Hücrenin en temel hali. Konulduğu yere göre birçok farklı forma dönebiliyor. Uzmanların umudu büyük. Mesela organ yetmezliğinde oraya koyup organın tekrar gelişmesini sağlayıp organ nakline gerek kalmayacağını düşünüyorlar. Tip 1 diyabet ve sarı nokta hastalığı için de çalışmalar sürüyor. Kalp kasına enjekte edilip kalp hastalıklarının tedavisinde bile deneniyor. Aslında konsepte lösemi tedavisinden biraz aşinayız. Malum lösemide hasta olan kişinin DNA’sına en benzerini bulup onun sağlıklı kök hücrelerini hastaya naklediyorlar. O kök hücreler kemik iliğinden elde edildiği için biz onun adını ilik nakli olarak biliyoruz. Ama kök hücre elde etmenin tek yolu o değil. Şu an en yaygını yeni doğan bebeğin göbek kordonundan elde edilen kordon kanı ile de kök hücre üretimi.
Genetik kodu uyan tüm aile bireyleri için kullanılabiliyor. Bu kök hücreler dondurulup onlarca yıl bekletilebiliyor. Bir nevi bilgisayarınızın yedeğini almak gibi. Acil bir durum olduğunda depodan çıkarılıp getiriliyor. Bu genç hücreler vücudunuza enjekte ediliyor. Birkaç yıl içinde elde edeceğimiz teknolojiyle birçok tedavide kullanılabileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR