Başarı için saç modeliniz de önemli

İdeal düzende aslında sadece performansa bakılmalıdır. Ama maalesef öyle olmuyor. Başarı için ideal bir saç şekli de varmış!

Çoğumuzun hayattaki gayesi benzer: Başarılı olmak. Ya da daha net konuşmak gerekirse terfi almak, artan enflasyona karşı azıcık daha zam alıp ay sonunu daha rahat getirmek için çabalayıp duruyoruz. Peki, size başarı aslında kafada desem? Hayır hayır. Beyin ya da zekâdan bahsetmiyorum kesinlikle. Başarının çok daha basit bir formülü var.

İlk izlenimde saç modeli önemli

ABD’li firma Perception Institute yapmış araştırmayı. Buna göre 21. yüzyıl olmuş olsa da yeni tanıştığımız birini özellikle de kadınları saç modellerine göre algılayıp sınıflandırıyoruz. Mesela Afrika kökenlilere özgü kıvırcık saçlı kadınlar ve düz saçlılar kıyaslandığında kıvırcık saçlılar güzel ve seksi bulunmuyor. Ayrıca bu kadınların fotoğraflarına bakanlar onları hiç tanımasalar bile daha az profesyonel olarak niteliyor. Araştırma algının deri renginden ziyade saç modelinden kaynaklandığını söylüyor.

Haberin Devamı

Elektriklenmeyen saç beğeniliyor

Peki, bu işin “ideali” ne? Araştırmada ABD’deki 500 büyük şirketin listelendiği S&P 500 endeksindeki firmaların kadın yöneticileri incelenmiş. Örneklem küçük evet. Ama çıkan sonuçlar dikkat çekici. Buna göre bu listedeki kadın CEO’ların yüzde 48’i sarışın. Erkek CEO’larda ise bu oran sadece yüzde 2. Araştırmacılara göre sarı saç insanlara daha sıcak, daha etkileyici ve toplumsal olarak daha kabul edilebilir geliyor. Tabii bu araştırmanın ABD’de yapıldığını göz önünde bulundurursak her toplumun kendi çoğunluğunda olan renklerin kabul edilmesinin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra orta boylarda, düz, elektriklenmeyen, yumuşak saçlar da insanların sizi daha iyi algılamasını sağlıyor.

Tepeden atkuyruğu acemi gösteriyor

Önemli bir nokta daha... Hayatımızı kurtaran atkuyruğuna da dikkat etmek lazım. Çok profesyonel durabileceği gibi tüm imajımızı yerle bir edebilir de. Çok yüksekten toplanan, siz konuşurken bir o yana bir bunu yana sallanan atkuyruğundan kesinlikle uzak durmalısın. Uzmanlara göre bu sizinle ilgili deneyimsiz izlenimi yaratıyor. Bu durum özellikle sunumlar sırasında geçerli. Hakkında konuştuğunuz konuyu ne kadar iyi biliyor olursanız olun karşınızdakine “bilgisizmişsiniz” havası veriyor. Bunun yerine ensede atkuyruğu ya da yine ensede küçük bir topuz tercih edin.

Haberin Devamı

Sakal ve bıyık konusunda ne yapmalı?

Gelelim erkeklere. Saç konusunda erkeklerin işi daha kolay. Kel de kabul görüyor, hafif uzun dalgalı saçlar da. Skala çok geniş. Onlarda sorun sakalda. Sakal olmalı mı olmamalı mı? İşte bütün mesele bu. Aslında iki türlü örnekler de mevcut. Örneğin Oracle’ın kurucusu Larry Ellison yıllardır bıyık ve sakalı ile adeta kendisiyle özdeşleşen bir görüntü çiziyor. Kimine göre bu görüntü risk almayı göze alan, kendine güvenli olarak algılanıyor. Kimilerine göre ise rahatsız edici... Yani maalesef araştırmalardan da çıkan bir sonuç yok. Uzmanlar bulunduğunuz sektöre ve konuma göre karar vermelisiniz diyor. Dikkat etmeniz gereken konu şu. Sakın salaş ve kirli bir görüntü sergilemeyin. Sakallı ve bıyıklı bile olsanız bakımlı göründüğüne emin olun.

Haberin Devamı

Örnek almak için haber kanallarını izleyin

“Feyz almak isteyenler ideal saç modelleri için televizyon ekranlarına bakabilir,” diyor uzmanlar. Bu konuda da yapılmış araştırmalar var. Onlardan birini ABD’deki Teksas Üniversitesi yapmış. Haber sunan ya da muhabirlik yapan 400’ü aşkın ekran yüzü incelenmiş bu araştırmada. Erkeklerdeki esneklik ekranlarda da mevcut. Ama kadınlarda durum farklı. Yüzde 95,8’i düz ve yumuşak saçlara sahip. 3’te 2’sinin saçı kısa-orta boyda. Araştırmadaki örneklemede sadece bir siyah anchorwoman kendi doğal kıvırcık saçıyla ekranda. Ama kıvırcık saç çok rastlanır bir durum değil. Aslında çok şaşırtıcı değil. Ne de olsa “çok” olanın normal sayıldığı bir toplumda yaşıyoruz. Kendisine benzediği için çoğunluğun güzellik algısına uyan, çoğu zaman aşırı seksi olmayan ve öngörülebilir kadınlar ve saç modelleri tercih ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR