Plogging sadece bizi değil dünyayı da kurtarabilir!

Sağlıklı yaşam akımı sadece bize değil mahvettiğimiz dünyaya da yararlı hale geldi. Plogging trendi doğanın da imdadına koşuyor.

Yarın sabah ne siyasi kavgalar, ne şiddet ne de yoksulluk olan bir ülkede uyandığınızı hayal edin. Seçimlerden ya da klasik haberci tabiriyle “25 Haziran sabahı uyanacağımız Türkiye’den” bahsetmiyorum. 3 bin kilometre uzaklıktaki, her yıl dünyanın en mutlu halkları sıralamasında birbirleriyle yarışan İskandinav ülkeleri anlattığım. İsveç’in yerel gazetelerinden birinin internet sayfasında an itibariyle ilk haber yazın havanın nasıl olacağı. Ardından ise Abba grubunun tekrar bir araya gelişinin ilk fotoğraflarının derlendiği bir haber yer alıyor. Danimarka haber sitesinde ana sayfada en üst sıradaki haber ise ülkede 1999 yılından bu yana ilk kez yabani elk geyiğinin görülmüş olması... Anlayacağınız kafalar da gündem de bizden bambaşka. En mutlu ülkelerin “Kuzeyliler” arasından çıkması pek de şaşırtmıyor bu yüzden. Son yıllarda hayatı yaşamayı bilen İskandinav ülkelerinden mutlulukla ilgili birçok terim girdi hayatımıza. Danimarkalıların basit anların tadını çıkardıkları “hygge”sine ya da İsveçlilerin ne az ne de çok, tam da kararında, dengeli yaşam diye anlattıkları “lagom” felsefesine bir süredir aşinayız. Haklarında onlarca kitap yazıldı. Şimdi sıra hem çevreye hem de sağlığımıza katkı sağlayacak “plogging”i öğrenmeye geldi.

Haberin Devamı

Koşarken çöpleri de topluyorsunuz

Plogging aslında tempolu koşu demek olan İngilizce ‘jogging’ kelimesinden türetilmiş. Koşma ile yerden çöp toplamayı birleştiren bir akım. İsveççe “plocka” yani yerden almak ve koşu anlamına gelen “jogga” kelimelerinin birleşimi. Ellerde eldiven ve çöp poşeti, koşarken denk gelinen çöpleri de yerden almayı hedefliyor. İster boş bir şişe, ister sigara izmariti, isterseniz de atılmış plastik poşet toplayın. Fark etmez. Yeter ki doğaya bir katkınız olsun. İsveç’te ortaya çıkışı 2016 yılına uzanıyor. Ama son dönemde diğer ülkelerde de hızla yayılıyor. Sosyal medyada ABD, Kanada, Almanya, Fransa hatta Hindistan ve Tayland’da bu trendin takipçilerini görmek mümkün.

Haberin Devamı

Her yıl yere 4.5 trilyon izmarit atılıyor

Bu akımın yaratıcısı İsveçli Erik Ahlström kabul ediliyor. Spor yaparken etrafta gördüğü çer çöpten rahatsız olduğu için bu yola başvurmuş. Ardından da çevreye yararı olması için bunu bir ‘trend’ haline getirmeye karar vermiş. Çünkü aslında rakamlar çok ürkütücü. Mesela pet şişe doğada 400 yılda, teneke içecek kutuları 200 yılda, sakız 5 yılda, tek bir sigara izmariti 2 yılda yok oluyor. Ama bu çöpleri sokakta, parkta, sahilde, kısacası yürüdüğümüz her yerde görmek mümkün. Araştırmalara göre her yıl yere atılan pet şişe sayısı dünya nüfusundan bile fazla. Tam tamına 10 milyar! Atılan sigara izmaritleri için durum daha da vahim. Her yıl çevreye 4.5 trilyon izmarit atılıyor. Yılda 1 milyon kuş bu izmaritleri yuttuğu için ölüyor.

Çevreye faydalı kalori de yaktırıyor

Üstelik plogging sadece çevreye değil size de daha faydalı. Sürekli eğilip kalkmak da sporun bir parçası sayıldığı için daha fazla kalori yaktırıyor. Bir saat jogging yaparak 235 kalori yakan biri plogging yaptığı zaman 288 kalori harcıyor. Yani bir saatte yaklaşık yüzde 23 daha fazla kalori yakmanızı sağlıyor. Eğilmek sırtımızı, kalçamızı, dizlerin arkasını ve baldırı aynı anda esnetiyor. Uzmanların dikkat çektiği ilginç bir nokta daha var. Onlara göre plogging doğamıza çok uygun bir spor olduğu için sağlığımız için de aslında çok iyi. İçgüdüsel olarak atalarımızı canlandırmamızı sağlıyor. Malum hepimiz avcı-toplayıcı ilk insanlardan türedik. Atalarımız çok uzun mesafeler yürüyüp etrafta gördükleri meyve-sebzeleri ya da yenebilecek böcekleri toplardı. Yani yürürken eğilip kalkmak aslında bizi özümüze döndüren yaradılışımıza çok uygun bir hareket.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR