Dubai prensesinin dramatik haykırışı

Dubai turizm ve modernliği ile gündemde. Ama madalyonun diğer yüzü var. Babasından kaçmaya çalışan ama yakalanan Dubai Şeyhi’nin kızı Prenses Sheikah Latifa buhar oldu uçtu. Kamuoyu onu arıyor...

Çoğumuzun çocukluk hayalidir prenses olmak. Prensini bulup gökten düşen 3 elma ile sonsuza kadar mutlu mesut yaşamak... Ama gerçekler maalesef bu hayallere pek uymuyor. Son haftalarda acı içindeki bir prensesin hikayesi konuşuluyor her yerde. Filmleri aratmayan bir senaryo ile babası Dubai Şeyhi’nden kaçmaya çalışırken yakalanan Prenses Sheikah Latifa’dan günlerdir haber alınamıyor.

Dubai’nin cüretkâr ve sporcu prensesiydi

Aslında ülkesinde çok bilinen bir isimdi Prenses Sheikah Latifa. Babası Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Dubai Emirliği’nin Şeyhi ve Başbakanı Muhammed bin Raşit El Maktum. Şeyhin 8 eşinden olan 33 çocuğu arasında en tanınanlardan. Malum Dubai’nin en büyük gelir kaynağı turizm. Bu yüzden de Şeyh ve ailesi de ‘modern’ bir imaj çiziyor olabildiğince. Prenses Sheikah Latifa da işte ailenin bu yüzüydü. Kraliyet ailesinin gözü pek üyesi olarak anılıyordu. 32 yaşındaki prenses profesyonel olarak serbest atlayış paraşütçülüğü yapıyordu. Instagram hesabı da bu fotoğraflarla doluydu. Ayrıca birçok extrem spor dalına olan ilgisi ile biliniyordu. Engelli at yarışında da birçok derecesi var. Henüz 18 yaşındayken Abu Dabi’deki şampiyonada altın madalya kazandı. 2008’de Pekin’deki olimpiyatlara bile katıldı. O dönemde yaptığı açıklamalarda hiçbir hedefi olmadığını söylemiş, gitmesinin tek nedenini “değişiklik isteme” diye anlatmıştı.

Haberin Devamı

Hindistan ordusu etraflarını sardı

Prensese göre babasının tek derdi kendi itibarı. Bu yüzden de dışarıda iyi bir kişi profili çizse de ailesine çok kötü davranıyordu. Prenses Latifa bu baskıdan kaçmak için çok özel bir plan yaptı. Yıl 2009’du. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları yüzünden kaçan ve anılarını da “Dubai’den Kaçış” isimli kitapta toplayan Herve Jaubert ile iletişime geçti. Ondan yardım istedi. Eski bir Fransız ajanı olduğu iddia edilen Jaubert önce ona inanmadı ama zamanla ilişkileri arkadaşlığa dönüştü. Ancak Prenses Latifa’nın kaçmaya cesaret etmesi tam 9 yıl sürdü. Çok gizli bir plan yaptılar. Önce bir arkadaşı ile komşu Umman’a geçti. Oradan da Jaubert’in yatına bindiler. Amaçları Hindistan’a ulaşmak, oradan da sığınma talep edeceği ABD’ye uçmasını sağlamaktı. Fakat beklendiği gibi olmadı. Prensesin içinde bulunduğu tekne 4 Mart’ta Hint donanması, helikopterler ve savaş uçakları tarafından çevrelendi. Operasyon emrini bizzat Hindistan Başbakanı Modi vermişti. Prenses Latifa sığınma hakkı istediklerini defalarca söylese de iddialarına göre dövüldüler ve gözaltına alındılar. Teknede gözaltına alınan arkadaşları Mart ayı sonunda serbest bırakıldı. Prensesten ise o gün bugündür bir daha haber alınamadı.

Haberin Devamı

Filmleri aratmayan senaryo ile kaçtı
O zamanlar hissedilmese de o değişiklik ihtiyacının altında yaşadığı ağır baskılar vardı. Dışarıdan çok güzel bir hayatı varmış gibi görülse de aslında ailesi onu çok sıkıyordu. O da kaçmak istedi. Gelelim o film gibi kaçış senaryosunun detaylarına… İşte bu sporcu, modern prensesin meğer arka planda korkunç bir hayatı varmış. Bu detayları 11 Mart’ta internetten yayınladığı bir video kaydıyla öğrendik. Şeyh Maktum dışarıdan şair, yardımsever ve modern kişiliği ile biliniyor. Tam bir at yarışı ve at tutkunu. Yurtdışı ziyaretlerinde metroda görüntü veriyor, yabancı liderlerle sık sık görüşüyor. Ama dışı seni içi beni yakar dediklerinden… Dışarıdan böyle ‘sevilebilecek’ bir izlenim yaratsa da prensesin anlattıklarına göre evde tam bir demir yumruk stratejisi izliyor. Çocuklarına karşı çok baskıcı.
Dubai’ye uluslararası baskılar artıyor
Konu nedeniyle bir süredir uluslararası toplum da ayakta. Eğer tutuklandıysa arkadaşları onu neden göremiyor, neden haber alamıyor sorusunun yanıtı aranıyor. Sosyal medyada #FreeLatifa ve #WhereIsPrincessLatifa etiketleri günlerdir en çok konuşulanlar arasında. İnsan Hakları İzleme Örgütü Birleşik Arap Emirlikleri’ne baskısını sürdürüyor. Prensesin avukatları son olarak Birleşmiş Milletler’e bir mektup yazarak devreye girmelerini istedi. ABD’deki paraşütçülük dernekleri “Dubai, Prenses Latifa nerede?” yazılı bir pankartla atlayış yaptı. Dubai yönetimi ise tepkili. Özel bir meselenin adeta bir diziye çevrildiğini söyleyerek dış mihrakları suçluyorlar. Onlara göre Katar bu iddiaları kışkırtarak Dubai’yi kötü göstermeye çalışıyor. Ancak yine de gazetecilere “Prenses Latifa’nın sağlık durumu iyi” demek dışında herhangi bir açıklama yapmamaları endişeleri artırıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR