Artık hayat tarzımız da vegan

Lüks makyaj markası Hourglass’in ürünlerini vegan üreteceğini açıkladı ve konu daha çok dikkat çekti. Meğer veganlık çoktan bir yemek kültürü olmaktan çıkıp yaşam tarzına dönmüş.

Bir süredir aldığım pudra fırçalarının bile üzerinde “Vegan” etiketi görmenin şaşkınlığını yaşıyorum. Evet, son dönemde vegan beslenmeyi seçenlerin sayısı iyiden iyiye arttı. Ama artık kullandığımız ürünlerde de veganlık yaygınlaşıyor. Türkiye’de maalesef satışı olmayan lüks makyaj markası Hourglass’in artık tüm ürünlerini vegan üreteceğini açıklamasıyla konu iyiden iyiye dikkat çekti.

1940’lı yıllardan bu yana hayatımızda

Veganların sayısı ABD’de 1 milyon, İngiltere’de 500 bini geçti. İnanılmaz bir yükseliş trendi var. 10 yılda yüzde 350 arttı vegan olanların sayısı. O kadar yaygınlaştı ki McDonald’s bile menüsüne vegan hamburger ekledi. Hitwise’a göre bu yıl internette veganlıkla ilgili aramalar geçen yıla göre yüzde 60 daha fazlaydı. Aslında yeni bir terim değil. 1943’te İngiltere’de ineklerin yüzde 40’ında tüberküloz olduğu açıklanınca yaygınlaşmış. İngiliz Donald Watson isimli bir işçi et ve yumurta tüketmeyenler için vegan terimini bulmuş. Ardından da tüm dünyaya yayılmış. Artık sadece et ve yumurta değil, bal ya da süt gibi hayvanların ürettiği hiçbir ürünün tüketilmemesini kapsıyor. Kullanılan ürünlere de dikkat etmek gerek. Sadece deri ya da tüy değil, hayvanlardan üretilen hiçbir madde kullanılmamalı.

Haberin Devamı

Ananas ağacının yapraklarından ayakkabı

Vegan tarzda hayat sürdürmek kolay değil. Örneğin İngiltere’de yeni basılan 5 ve 10 poundluk banknotlarda bile hayvan içyağı var. Bu yüzden bazı veganlar tarafından boykot edilip kullanılmıyor. Neyse ki birçok marka artık bu konuda daha duyarlı. Arka arkaya adımlar atılıyor. Özellikle de dertten mustarip olanlar olaya el atıp diğerlerini kurtarıyor. İçinde kuş tüyü olmayan yastık bulmakta zorlananlar geri dönüştürülebilir malzemelerle yastık üretmeye başladı. Hayvan derisi yerine ananas ağacının yapraklarından ayakkabı ve çanta yapılıyor. Son dönemde vegan makyaj fırçası seçeneklerinin sayısı da arttı. Hayvanların kıllarının kesilerek fırça yapıldığını zannedenler yanılıyor. Kılları için hayvanları boğan, elektrik veren hatta canlı canlı deri yüzenler bile var.

Haberin Devamı

Bu ay bir günlüğüne veganlığı deneyebilirsiniz

Sağlığa etkileri konusunda daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Uzmanlar dikkatli olmak gerektiği görüşünde. Yoğurt, süt gibi ana protein kaynaklarını tüketmemek B12 eksikliğine neden oluyor. Yerine mutlaka alternatiflerinin konulması lazım. Ayrıca veganlarda saç dökülmesinin hızlandığına dair de bulgular var. Fakat veganlığı seçenler kilo verdiklerini, kendilerini çok daha zinde hissettiklerini, daha iyi uyuduklarını söylüyor. Denemek isteyen ama cesaret edemeyenlere birkaç öneri… Hazır ‘Farkındalık Ayı’yken bir günlüğüne vegan olmayı deneyebilirsiniz. Evde ufak ufak kendinizi alıştırmak için başta kullandığınız sütü soya ya da badem sütüyle değiştirmek de bir seçenek.

DİĞER YENİ YAZILAR