Kadınlar neden aldatır?

Araştırmalara göre eşini aldatan kadınların oranı 1990’dan bu yana yüzde 40 artmış. Peki, neden?

Son zamanlarda etrafımızda aldatan kadınların hikayesini daha çok duyar olduk. Daha fazla görünür mü oldu yoksa sayı gerçekten arttı mı bilinmez. Ama 59 yaşındaki Belçikalı ünlü psikoterapist Esther Perel’in State of Affairs kitabı için yaptığı neredeyse 30 yıllık araştırma çok ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Buna göre, 1990’lardan bu yana evliliklerde erkeklerin aldatma oranı neredeyse hiç değişmedi. Ancak kadınlarda bu oran yüzde 40 arttı. Belki de kadınlar artık bunu itiraf etmekten çekinmiyor. Ancak toplumda farklılaşan bir şeyler olduğu kesin. Peki, ne oldu da işler değişti?

Her şey (!) evliliğin sürmesi için

Perel kitabında kadınların aldatmasının psikolojik nedenlerini ve etkilerini araştırmış. Ne oldu da kadınlar bunca yıldır erkeklerle özdeşleştirilen (ve tabii fazlasıyla tepki çeken ve eleştirilen) bir davranış modelini benimseye başladı diye sormuş. Buldukları çarpıcı. Buna göre kadınlar evliliklerine zarar vermek için değil, aksine ‘kurtarmak’ için aldatıyor. Çoğu eşlerini çok seviyor. Hatta ayrılmayı hiç düşünmüyor. Ama evlilikte onları rahatsız eden, eksik gelen bazı şeyler var. Onlar da bu ilişkileri cinsel, duygusal ya da psikolojik ihtiyaçlarını karşılamanın bir vesilesi olarak görüyor. Birçoğu yaşadıklarını macera olarak niteliyor. Ve onlara göre bu, evliliği sürdürmenin bir yolu. Bu sayede eksiklikleri dışarıda giderip evde eşlerine daha iyi, kibar ve sakin davrandıklarını iddia ediyorlar.

Haberin Devamı

Çocuklarını korumak istiyorlar

Konuyla ilgili önümüzdeki ay raflarda olacak bir kitap daha var. ABD’li sosyolog Alicia M. Walker’ın The Secret Life of the Cheating Wife isimli çalışması da olayın farklı bir yönünü ortaya koyuyor. Ünlü sosyolog bu teze ulaşmak için evlilerin kullandığı online çöpçatanlık sitesi Ashley Madison’a üye kadınlarla röportajlar yapmış. Buna göre kadınların aldatmasında en önemli nedenlerden biri de kendi çocuklukları. Zira son dönemde evliliklerin büyük bir kısmı hüsranla sonuçlanıyor. Türkiye’de son 10 yılda boşanmalar yüzde 82 arttı. Kendileri boşanmış ailelerde büyüyen kadınlar, duygusal davranıp kendi çocuklarını bu koşullarda büyütmek istemiyor. Bu yüzden de evliliklerindeki boşlukları dışarıda tamamlamak isteseler de boşanmıyorlar. Bunun yerine farklı farklı beklentilerini karşılayacak birden fazla ilişki yaşıyorlar. Ancak çocukları için evliliklerini sürdürüyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR