Zehirli silikonlar zaman ayarlı bomba gibi

Tam 7 yıl önce... Kendilerine ve vücutlarına olan güvenleri artsın diye meme estetiği yaptıran binlerce kadının hayatı tamamen değişti. O silikonların içinde zehir vardı. Onlar ise başlarına geleceklerden habersizdi...

Oçok konuşulan skandal 2010 yılında patlak verdi. Fransız, Poly Implant Prothese (PIP) marka meme protezlerinin içinde sanayi tipi silikon olduğu ortaya çıktı. Başta Fransa, İngiltere, Brezilya ve Venezuela olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki 60’ı aşkın ülkede kullanılıyordu. İlk tahminlere göre 400 bini aşkın kadına bu silikonlardan takılmıştı. Ancak bu buzdağının yalnızca görünen yüzüydü. Çünkü bir yılda bile silikon takılanların sayısı çok daha yüksekti. Zira 2006’dan bu yana her yıl yapılan estetikler için meme açık ara önde. Sadece ABD’de geçen yıl 290 bin kişiye meme silikonu takıldı. Firma kurulduğu 1991’den bu yana 2 milyon silikon üretmişti. Toplam kaç protezin, dolayısıyla da kaç kişinin bu zehirden etkilendiği ise asla bilinemeyecekti.

Tazminatlar ameliyata bile yetmedi

Haberin Devamı

PIP’in sahibi 78 yaşındaki Jean-Claude Mas suçlu bulunup 75 bin Euro (308.5 bin TL) tazminat ödemeye ve 4 yıl hapis cezasına çarptırılınca, mağdurlardan özür diledi. Ancak firma iflas etmiş göründüğü için tazminat ödemesi yapılamadı. Alman, TÜV Rheinland’ın Fransız şubesi de dava açılanlardan biriydi. Bu silikonlara onay verirken yeterli incelemeyi yapmadığı gerekçesiyle Avrupa genelinde 20 bin kişiye 60 milyon Euro (246.8 milyon TL) tazminat ödediler. Bu kişi başı 12 bin 340 TL gibi bir rakama denk geliyordu. Birçok kişinin ilk operasyonunun masrafını bile karşılamıyordu.

Sızıntıyı anlamadılar

Bu sanayi tipi silikonların içindeki zehir bazı kişilerde sızıyor, yavaş yavaş o kişiyi zehirliyor, çoğu zaman da kanser yapıyordu. Türkiye’de de bu silikonun kullanılmış olma riskine karşı doktorlar silikonların sertifikalarının kontrol edilmesini istedi. Büyük kıyamet koptu. Birkaç ay sonra bu skandal da unutuldu. Oysa etkilenen kadınların hayatı mahvolmuştu. Aralarında bir Facebook grubu kurup yaşadıklarını paylaşmaya başladılar. Sağlık sorunları yaşayıp yıllarca ne olduğunu anlayamayanlar, doktor doktor gezenler vardı. Bu silikonları takanlardan hayatını kaybeden ve kansere yakalananlarla ilgili de “Yüzde 100 kanıt ve bağlantı” hiç bulunamadı. Bu süreçte kanser riskine karşı lenf nodüllerini aldıran da oldu, sinirlerinde sorun yaşayıp bir kolunu kullanamaz hale gelen de...

Haberin Devamı

Uzmanlar lenfomaya karşı da uyarıyor

Meme estetiği sırasında takılan silikonlarla ilgili son dönemde yapılan araştırmalar da endişe verici. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) raporuna göre meme estetiği yaptıran kadınların kansere yakalanma oranlarında artış var. Son yıllarda estetiğe bağlı olduğu düşünülen 359 lenfoma vakasına rastlandı. 9 ölüm yaşandı. Risk 30 binde 1. Kanser ve silikon arasındaki bağlantı henüz net olarak çözülebilmiş değil. İlk araştırmalarda riskin implantın türüne de bağlı olmadığı ortaya çıktı. Eğer silikonlarda sertleşme ya da sıvı birikmesi hissederseniz mutlaka doktora görünmekte fayda var.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR