Yapay zeka elbise dolabına girecek

Yapay zekalı varlıklar kendi aralarında bir dil yarattı ve ortalık karıştı. Kısa sürede haberin doğru olmadığı ortaya çıktı ancak o korku bir kez içimize yerleşti. Gelin 2055’e kadar bilim dünyasında bizi neler bekliyor bakalım.

Geçen hafta gündem Facebook cephesinden gelen bir haberdi. İnsanların sorularına cevap vermek için üzerinde çalışılan yapay zekaların kendi dilini geliştirdiği ve bizim anlamadığımız bir şekilde aralarında konuşmaya başladığı haberi basına yansıdı. Bir anda bilimkurgu filmleri gerçek oluyor sanıldı. Birçoğumuzu “Yapay zeka dünyayı ele geçirecek” telaşı sardı. Neticede ünlü fizikçi Stephen Hawking ve Elon Musk uzun süredir bu konuda insanoğlunu uyarıyordu. Neyse ki çok geçmeden gerçek ortaya çıktı. Olay basının yanlış anlamasından ibaretti. Ancak birçok kişi paranoyak olmakta haklı.

Birçoğumuzu “Yapay zeka dünyayı ele geçirecek” telaşı sardı.

Geçen aylardaki küresel siber saldırıda buzdolaplarımızın bile ele geçirildiği söyleniyor. Aklımızın ermediği bu olaylar da haliyle hepimizi korkutuyor. Öyle ki ABD’li ünlü anket şirketi PEW’un geçen hafta yayınladığı küresel tehdit araştırmasına göre dünyada IŞİD ve küresel ısınmadan sonra en çok korkulan 3. konu siber saldırılar oldu bile. Şimdilik yapay zekanın ya da hacklenen bir televizyonun dünyayı ele geçirmesi uzak olsa da, teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Popüler bilim dergisi Scientific American ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin verilerinden derlenen analizlere göre çok kısa süre içinde büyük değişimler yaşanacak. İşte yıl yıl hayatımızda neler olacak kısa bir özeti...

Haberin Devamı

2019: Gözle kontrol edilen teknoloji

Parmak iziyle güvenlik uygulamalarına çok alıştık. Şimdi göz hatta mimiklerimizin dönemi başlıyor. Makineleri bile mimiklerimizle ya da göz hareketlerimizle kontrol edebileceğiz.

2024: Tıpta ‘içten’ tedavi dönemi
Sadece 7 yıl içinde tıpta büyük bir devrim kapıda. Yutulabilir ve sindirilebilir nano-robotlar geliyor. Bu sayede yaralanmalarda, bu robotlar yutulacak. Ardından da bu robotçuklar içeriden vücudu tamir edecek. Böylece en zor ve tehlikeli ameliyatlar bile çok daha kolay bir hal alacak.
2026: Dolapta akıllı kıyafetlere yer açın
Şimdiden konuşmaya başladı. Ancak bundan 9-10 yıl sonra hepimiz ‘akıllı’ kıyafetler giyiyor olacağız. Nano-gözenekli kumaşlardan yapılmış olacak bu kıyafetler. İstendiğinde renk hatta şekil bile değiştirebilecekler. Yazın serin, kışın sıcak tutacaklar.
2029: Çevreyi karbondioksit kurtaracak
Karbondioksit, bizler için de çok önemli bir görev üstlenmek üzere. 2029’da elektrokimyasal hücreler karbondioksiti elektriğe dönüştürece ve hem enerji hem de çevre kirliliği sorunu ortadan kalkacak.
2032: Hastalıklara umut ‘ışığı’
Bir süredir beyin hücrelerini ışık ile kontrol etmeye yarayan yeni bir bilim alanından yani optogenetikten bahsediyoruz. Yaklaşık 20 yıllık araştırmanın ardından bu dal 2032’ye gelindiğinde hayli gelişmiş olacak. Parkinson’dan Alzheimer’a, şizofreniden otizme birçok nörolojik hastalık da bu sayede tedavi edilecek.
2034: Hacklenmeyen internet geliyor
Siber saldırı tehdidi arttıkça bunu engellemek için çalışmalar da hız kazanacak. 2034 yılına gelindiğinde kuantum anahtar dağılımı (QKD) geliştirilmiş olacak. Bu kompleks ağ hacklenemeyen, güvenli internet sağlayacak.
2034: Hacklenmeyen internet geliyor
Siber saldırı tehdidi arttıkça bunu engellemek için çalışmalar da hız kazanacak. 2034 yılına gelindiğinde kuantum anahtar dağılımı (QKD) geliştirilmiş olacak. Bu kompleks ağ hacklenemeyen, güvenli internet sağlayacak.
2037: Her eve 3D yazıcı geliyor
20 yıl içinde 3 boyutlu yazıcılar evlerin vazgeçilmezi haline gelecek. Artık alışveriş için dışarı çıkıp mağaza mağaza gezmeyeceğiz. Her şeyi makul fiyatlara alınan bu yazıcılardan çıkaracağız. Elektronik eşyalar, mobilya, yemek hatta ilaçları bile internetten satın alıp, tek tuşla evimizde ‘yarata-bileceğiz’.
2039: Tasarım bebekler yasallaşacak
Geçen haftanın en önemli haberlerinden biri de ABD’li bilim insanlarının bir embriyonun genleriyle oynamasıydı. Embriyoda ileride kalp hastalığını tetikleyebilecek bir gen onarıldı. Birçok kalıtsal hastalığın, henüz anne karnındayken önüne geçilebileceği için haber büyük yankı uyandırdı. Ancak bir yandan da bebeklerin saç, göz rengi de değiştirilebilecek mi diye, etik tartışması başladı. Şimdilik bu fikir bize uzak gelse de uzmanlara göre 2039’da tasarım bebekler yapmak parlamentolarda yavaş yavaş yasallaşmaya başlayacak. Böylece yasal denemeler de başlayacak.
2041: Evcil hayvanlar da hologram oluyor
Bizi karşılıksız seven ve çoğu zaman stresimizi alan evcil hayvanlar da teknolojiyle farklı bir ‘boyut’ kazanıyor. Gerçeğinin yerini tutar mı tartışılır... Fakat 2041’e kadar evdeki dostlarımız da yapay zekalı hologramlara dönüşecekler. Her ne kadar sanal olsalar da duyguları olacak ve bize yanıt verebilecekler.
2049: Gezegen tekrar soğutulacak
Küresel ısınma dünyayı fazlasıyla tehdit ediyor. Mevsimler kafayı yemiş durumda. Eğer dünya mahvolmaz da dayanabilirse 2049’da iklim değişikliğine çare bulunacak.
Özellikle ABD’nin ünlü Harvard Üniversitesi uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyor. Kireç taşının bir unsuru olan kalsit aerosolüyle deneyler şimdiden olumlu sonuç veriyor. Bu sayede gezegenin soğuması sağlanacak ve ozon tabakasındaki hasar tamir edilecek.
2055: Yüzen şehir devletler geliyor
Geleceğin şehirleri bilimkurgu filmlerindeki gibi havada değil, su altında ya da suyun üzerinde olacak. Bu sayede denizlerde bol bol bulunan hidrojen izotopu “döteryum” enerji üretimi için rahat rahat kullanılabilecek. Çok zengin şehir devletler kurulacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR