Google artık cebimizi de izliyor

Sanal alem çıktı mertlik bozuldu. Zaten attığımız her adım kayıt altında. Google bunu biraz daha öteye taşımaya hazırlanıyor. Kişisel hayatın gizliliği uçtu gitti...

Bir süredir internette gezen trajikomik bir hikaye var. Dokunmadan alıntılıyorum.

Gordon Pizza mı?

Hayır efendim Google Pizza!

Yanlış numaraymış, kusura bakmayın.

Hayır efendim doğru, Google olarak Gordon Pizza’yı satın aldık. Her zamankinden mi efendim?

Ne yani, ne sipariş edeceğimi biliyor musunuz?

Elbette. Son 5 keredir aynı siparişi vermişsiniz.

Google artık cebimizi de izliyor

Tamam aynen öyle olsun!

Size onun yerine kuru domatesli, biberli sebzeli pizza göndersek? Bakıyorum da kolesterolünüz 300’ün üzerinde, üreniz de yüksek.

Nereden biliyorsunuz ki?

15 gün önce check-up yaptırmışsınız, ona baktım. Üstelik ilaçlarınızı da pek almıyorsunuz. 30 tabletlik kolesterol ilacınızı alalı 90 günü geçmiş.

Sonra tekrar aldım, hem size ne?

Sonra tekrar almamışsınız, kredi kartı harcamalarınıza baktım.

Yahu nakit aldım. Onun kaydı yoktur.

Nakit de almış olamazsınız 45 gündür bankadan nakit çekmemişsiniz.

Haberin Devamı

Gına geldi. Çekip dünyanın ücra bir köşesine gideceğim. Ne internet, ne Google kafamı dinleyeceğim. Yeter be!

Biraz zor efendim. Pasaportunuzun süresi dolmuş...

İçimizden “Yok artık” desek de işler bu noktaya doğru hızla gidiyor. Fotoğraflarımız, yazışmalarımız, hatta kredi kartı ekstrelerinden, test sonuçlarına e-postalarımıza gelen tüm bilgiler, kısacası hayatımızın neredeyse tamamı sanal alemde. Arama devi Google’dan gelen son haber bu düşünceyi iyice pekiştirdi. Google milyarlarca kredi kartı bilgisinin incelendiğini bu sayede satın alma alışkanlıklarının da anlaşılmaya çalışıldığını duyurdu.

Reklam yapılan ürünü alıyor muyuz?

Aslında çok somut bir amacı var Google’ın. Herkes farkındadır şirketin reklam konusunda çok ince bir algoritması var. Sizinle ilgili bilgiler toplayıp size uygun reklamların karşınıza çıkmasını sağlıyor. Şimdi “Bu reklamları gösteriyorum ama ne kadar işe yarıyor” sorusunun cevabını bulmak istiyorlar. Bu yüzden de reklamını gösterdiği ürünlerin satın alınıp alınmadığını kredi kartı ekstrelerimizden kontrol edecekler. Örneğin bir kullanıcıya 3 gün aynı deterjanın reklamını gösterdikten sonra, marketten o deterjanı alıp almadığı tespit edilmeye çalışılacak.

Haberin Devamı

Kaçmak için ne yapmak lazım?

Tartışma büyük. İnsan hakları savunucuları bunun kişisel hakların gizliliğine aykırı olduğunu savunuyor. Google ise yıllardır üzerinde çalışılan yazılım sayesinde, anonim olarak ürünlerin karşılaştırıldığını iddia ediyorlar. Peki, bu uygulamadan nasıl kurtulacağız? Google hesabınızın reklam ayarları kısmına girmeniz yeterli. ‘Reklam Kişiselleştirme’ sekmesini kapatarak verilerinizi bir nebze de olsa korumaya alabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR