Devir siber suç devri

Eskiden milyoner olmanın yolu mirastan ya da piyangodan geçerdi. Ama artık dönem hackerların. Geçen haftaki siber saldırıların baş şüphelisi ise Kuzey Kore lideri Kim Jong Un!

Son dönemde siber alemde tehlike çanları çalıyor. Geçen Ekim'de dünya çapındaki saldırıda internete girebilen akıllı ev aletleri dahil birçok cihaz hacklenmişti. Uzmanlar "Hackerlar bir şey denedi ama ne olduğunu sonra anlayacağız" demişlerdi. Daha bunun şokunu atlatamadan yenisi geldi. Aynı haftada hem Disney gibi bir dünya devi hacklendi, hem de 300 bini aşkın bilgisayar WannaCry yani “Ağlamak İstiyorum” isimli fidye yazılımdan etkilendi. Virüs tüm bilgileri şifreledi, silinmemesi için kullanıcılardan 300 dolar istedi. Yani amaç 90 milyon dolar 'fidye' toplamaktı. Yetkililer "Sakın ödemeyin" diye haykırsa da bu yazıyı yazdığım sırada “howmuchwannacrypaidthehacker.com” adresine göre hackerlera 90 bin doları aşkın para yollanmıştı.

Bilgisayar başında 330 bin lira kazandılar

WannaCry saldırısında 150 ülke etkilendi. Dünyaca ünlü anti virüs şirketi Kaspersky Lab'e göre saldırıların yüzde 66'sı Rusya'yaydı. Ama İngiltere'nin sağlık sistemi çöktü, Fransa'da Renault fabrikasında üretim durdu. Çin'de trafik polisi ve okullar olumsuz etkilendi. Milyonlarca dolarlık zarar oldu. Birçok kişiye göre bu, artık sadece yeni nesil terör saldırısı değil, yeni nesil köşeyi dönme yöntemi de... Eskiden zeki olan ticaret yapıp para kazanırdı. Şimdi ise işin içine 'kodlar' girdi. Nitekim hedefe göre küçük olsa da sadece birkaç gün içinde, hackerlar tam anlamıyla oturdukları yerden 330 bin lirayı aşkın para kazanmış oldu. Üstelik uzmanlar uyarıyor. Paranın tadı tatlı geldiyse bu daha başlangıç olabilir.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin dünyaya açılan bir internet sistemi yok.

Netflix fidyeyi ödemedi, dizisi sızdı!

Geçen haftanın tek siber saldırı haberi WannaCry değildi. Firmaların hacklenip kullanıcı bilgilerinin çalınmasına (maalesef) alıştık ama artık o siber saldırıların da hedefi değişti. Geçen hafta para için çok sansasyonel başka hacklemeler de oldu. Sanal korsanlar Disney'i hackledi ve 26 Mayıs'ta gösterime girecek Karayip Korsanları serisinin yeni filmini 'rehin' aldı. Filmi yayınlamamak için fidye istediler. Disney ise istenen fidye rakamını açıklamadı ancak FBI ile temasta olduklarını, fidyeyi ödemeyeceklerini duyurdu. Geçen haftalarda da Netflix hacklenmiş, 60 bin dolarlık fidye ödenmeyince de Orange is the New Black dizisinin yeni sezonu internete sızdırılmıştı.

Haberin Devamı

Kuzey Koreli hackerlar para çalıyor

Peki, son dönemde artan bu siber saldırıların arkasında kim var? En ön plana çıkan yanıt Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong Un. İddiaya göre tüm bunlar onun emriyle yapılıyor. Bu, ülkede yeni bir gelir kapısı olmuş durumda. Ülkenin dünyaya açılan bir internet sistemi yok. Ülke içinde belirli sayıda sitenin olduğu bir 'intranet' var. Bunu kendi avantajlarına çevirdikleri konuşuluyor. Kendileri etkilenmeyecekleri için hayli 'cüretkar' saldırılar düzenleyebiliyorlar. Eskiden siyasi hedeflerle siber saldırı yapılırdı. Devlete ait siteler ya da medya kuruluşları hacklenip, mesajlar yayınlanırdı. Hatırlarsınız 2014'te Sony, Kim Jong Un'un öldürüldüğü The Interview filmi nedeniyle hacklenmiş, dönemin ABD Başkanı Obama doğrudan Pyongyang yönetimini hedef almış hatta yeni yaptırımlar bile uygulanmıştı. Ancak artık işin içine para girdi. İddiaya göre küresel sisteme dahil olmayan Kuzey Kore bu saldırılar sayesinde piyasadan döviz toplamaya başladı. New York Times Gazetesi'nde yayınlanan bir araştırmada Kuzey Koreli hackerların bugüne kadar çoğu ABD'li 20'ye yakın bankanın sistemine girip para çaldıkları iddia ediliyor. Güney Kore istihbaratına göre Kuzey Kore'nin 9 bine yakın resmi 'devlet hackerı' var. Hackleme, şantaj, dolandırıcılık ve online kumarla yıllık en az 860 milyon dolarlık gelir elde ediyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR