Kozmetiğe ev alacak kadar para harcıyoruz

Kadınlar olarak güzellik hep önceliğimiz. Ama bir süredir bu konudaki ‘takıntılar’ daha da arttı. Öyle ki artık bir kadın ömrü boyunca güzelleşmek uğruna 300 bin liradan fazla para harcıyor.

Son zamanlarda kadınlar arasında makyaj çılgınlığı aldı başını gidiyor. Herkes farklı farklı makyaj bloggerlarının hayranı. Durmadan arkadaşlar arasında videolar paylaşılıyor, o bloggerların tanıttığı ürünler kapışılıyor. Hatta kozmetik ürünler satan mağazaların indirimleri artık ünlü kıyafet zincirleri kadar heyecanla bekleniyor.

Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor kozmetik sektörü. Şu an hacmi Türkiye’de 8 milyar, dünyada ise 1.67 trilyon lira. 2020’de ise dünya pazarının 2.45 trilyon lira seviyesine çıkması bekleniyor. Yapılan son araştırmalara göre yeni nesil kadınlar güzellik uğruna rekor seviyede harcama yapıyor.

Jennifer Aniston abarttı mı?

Geçen hafta gazetelere yansıyan örnek ABD’den geldi. 48 yaşındaki ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın piyasada geçirdiği 17 yılda, güzelliğini korumak uğruna 5.5 milyon lira harcadığı iddia edildi. Bu rakama ufak tefek estetik müdahaleler, spor, diyet, kuaför masrafları gibi hemen her şey dahildi.

Haberin Devamı

Ancak yine de rakam günde yaklaşık 890 liraya denk geliyordu. Haliyle herkesi şaşırttı. Aniston mı çok abarttı yoksa racon bu mu diye sordurttu.

Fakat bu konudaki araştırmalar Aniston’ı destekliyor. Zira koskoca Hollywood yıldızı kadar olmasa da, sıradan bir kadın da konu güzellik olunca kesenin ağzını epey açıyor.

Güzellik uğruna 315 bin lira...

Son araştırma İngiltere’den... Buna göre bir kadın hayatı boyunca güzellik uğruna 70 bin sterlin yani yaklaşık 315 bin lira harcıyor. Kaba hesapla bu yılda 6 bin, ayda 500 lira demek... Bu rakam gözünüze çok gelmesin. Maalesef doğru. Spor merkezi üyeliğinden maniküre hesaplandığında birçoğumuz için masraf bunun bile üzerine çıkıyordur aslında. Ama araştırmaya göre güzellik dendi mi harcamalarda yüzümüz ön planda. Tüm harcamanın yarısını yani 150 bin lirayı aldığımız yüz bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri oluşturuyor.

Haberin Devamı

En sıradan günde 16 farklı ürün!

ABD’de yapılan bir başka araştırma ise detayları ortaya koyuyor. Buna göre bir kadın nemlendirici için 180 lirayı, doğru yüz serumu için 165 lirayı gözden çıkarmaya hazır. Üstelik sıradan bir günde bile kremlerden, fondötene, allıktan, rimele yüzümüze 16 farklı ürün uyguluyoruz. Bunun için de her gün ortalama 10 dakika harcıyoruz. Bu ürünlerin maliyetleri hesaplandığında da tablo ilginç... Buna göre bir kadının yüzü için kullandığı ürünlerin masrafı 30 lira.

Sosyal medya algılarımızı değiştirdi

Peki, güzelleşme uğruna neden bu denli para harcıyoruz? Aslında bu konuda da birçok uzman yorumu var. Birçoğu artan sosyal medya kullanımına dikkat çekiyor. Sürekli fotoğraf paylaşmak insanlarda ister istemez “güzel olmalıyım” hissi yaratıyor. Filtreler yetmeyince de çareyi kendine müdahale etmekte buluyor. Öyle ki son araştırmalara göre her 4 kadından biri genç görünmek için estetik müdahalelere sıcak bakıyor. Hatta ABD’de estetik operasyon pazarı rekor üstüne rekor kırıyor. Geçen yıl botoks ve dudak dolgusu uygulamaları yüzde 10 artmış. Pazar ise 15 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmış durumda.

Haberin Devamı

Bir ayda en çok neye para harcıyoruz?

Yüz: 240 lira

Anti-aging ürünler: 45-90 lira

Makyaj: 58,5 lira

Spor salonu üyeliği: 35 lira

Fitness için telefon uygulamaları: 14 lira

DİĞER YENİ YAZILAR