Vogue Arap kadınının sesini duyuracak

Moda dünyasında bu ay bir devrim oldu. Ünlü moda dergisi Vogue ilk Arapça sayısını bastı. Arap kadını artık moda dünyasında "Ben de varım" diyor

Vogue Arabia bir süredir internet sitesi olarak hizmet veriyordu. Bir nevi deneme yapılıyordu. Sonunda o sembolik adım atıldı. Dergi basıldı. Üstelik derginin ilk sayısının kapağında da Filistin asıllı dünyaca ünlü model Gigi Hadid vardı. Haliyle büyük ses getirdi. Üstelik derginin bu denli konuşulmasının bir nedeni de genel yayın yönetmeniydi. Çünkü derginin başına Ortdoğu’nun stil ikonu olarak bilinen Suudi Kraliyet ailesinin gelinlerinden Prenses Deena Aljuhani Abdülaziz getirilmişti. Yıllardır uzun etek ve elbiseleri modern çizgilerle yorumlayarak Arap kadını algısını yıkan bir isimdi kendisi. Moda haftalarını en ön sıradan takip ediyordu. Hatta birçok ünlü modaevi ona özel tasarımlar yapıyordu.

Stil sahibi Müslüman nüfus artıyor

Derginin çıkışının önemi büyük. Ama sadece derginin dilini ve bölgesini çeşitlendirmesi olarak düşünmemek lazım... Ortadoğu'nun giderek artan etkinliğini tüm dünyaya göstermede de payı var. Genel Yayın Yönetmeni Abdülaziz'e göre dergi bir nevi Ortadoğu kadınının sesi olacak. Zira nüfusu da tüketim gücü de giderek artan bir kesimden bahsediyoruz. Artık hem sesleri daha çok duyuluyor, hem de giyim kuşamlarına daha çok dikkat ediyorlar. Özellikle de gençler kendilerini birey olarak ortaya çıkarmak için modaya yöneliyor. Muhafazakâr kıyafetleri en trend, en pahalı parçalarla yeniden yorumluyorlar. Hal böyle olunca da bu kalabalık kesime hitap etmek isteyen markalar arasındaki rekabet kızışıyor.

Haberin Devamı

Vogue Arap kadınının sesini duyuracak

Moda tutkusu kontrolsüz büyüyor

Derginin çıkışını da bu pay kapma yarışında bir hamle olarak değerlendirmek mümkün. Çünkü son yıllarda yapılan araştırmaların da, geleceğe dönük öngörülerin de vardığı net bir sonuç var. Tüm dünyada Müslüman nüfusun tüketimi her geçen gün artıyor. Fortune Dergisi'nin yaptığı araştırmaya göre 2013'te Müslümanlar kıyafet ve ayakkabıya 266 milyar dolar harcamış. 2019'da rakamın 484 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Dubai ve Tahran'ın moda haftası var

Bu denli büyük bir alım gücü olunca, birbirinden ünlü markalar da ürünleriyle artık doğrudan Müslüman kadınları hedef alıyor. Dubai'de ve Tahran'da düzenlenen moda haftaları büyük ilgiyle karşılanıyor. DKNY, Mango, Oscar de la Renta, Tommy Hilfiger gibi markalar özellikle ramazan ayında türbanlı tasarımlarını Ortadoğu'daki mağazalarında beğeniye sunmuştu. İtalyan lüks moda evi Dolce&Gabbana'nın geçen yıl yarışa girişi de büyük yankı uyandırdı. Ünlü marka 2016 İlkbahar/yaz koleksiyonuna türban ve çarşaf modellerini de dahil etti. Üstelik bu koleksiyonunu sadece Ortadoğu'da değil, Londra ve Paris'te de satışa sundu.

Haberin Devamı

Sosyal medyada Arap moda ikonu dolu

Moda tutkusunun boyutunu görmek için sosyal medyaya bakmak da yeterli. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Arabian Marketer Dergisi'ne göre Ortadoğu, ABD'den sonra sosyal medyada en çok zaman geçiren halka sahip. Üstelik çoğu paylaşım, moda ve güzellik konularıyla ilgili. İnternette yüzlerce moda ikonu ve blogger var. YouTube'da en çok içerik üreten de Ortadoğu'da yaşayanlar. Özellikle makyaj videolarında sayı milyonlarla ifade ediliyor. Sadece YouTube da değil. Instagram'daki bazı Arap kökenli makyaj bloggerlarının 20 milyona yakın takipçisi var. Birçok marka onların gönderilerinde ürünlerini kullanması için birbiriyle yarışıyor. Çünkü kozmetik markalarının da en hızlı büyüyen pazarları Ortadoğu ülkelerinde…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR