Trumplı dünya nasıl bir yer olacak?

Trump dönemi resmen başladı. Bakın yeni dönemde hem ABD'de hem de dünyada neler değişecek.

Maaş almayacak

ABD'de başkan olan ismin yıllık 400 bin dolar maaşı var. Trump bu maaştan feragat etti. Ancak yasalara göre başkanlar para almak zorunda. Bu nedenle de sembolik olarak 1 dolar maaş alacak.

Piyasaya yeni bir ‘damat’

Trump Beyaz Saray'daki en önemli pozisyonlardan biri olan başdanışmanlık görevine damadı Jared Kushner'i getirdi. Özellikle de Ortadoğu ve ticaret politikalarında artık ona kızı Ivanka'nın 36 yaşındaki eşi danışmanlık yapacak. O da Trump gibi bu görevi için maaş almayacak.

Kabine hem zengin hem zeki

Trump tarihin en zengin kabinesini oluşturdu. Servetlerinin toplamı 14 milyar dolar. Eski Başkan George Bush’un kabinesinin 50 katı… Bu rakam 39 ülkenin milli gelirinden daha fazla… Üstelik attığı bir Tweet’e göre Trump tarihin en yüksek IQ’lu kabinesine de sahip.

Doğum kontrolü zorlaşacak

Obama'nın 8 yıllık görev süresi boyunca en büyük icraatlarının başında sağlık reformu geliyordu. Obamacare ile tüm ülkeyi genel sağlık sigortası kapsamına aldı. Trump Obamacare'i çöpe atacağını söylüyor. Bunun da ülkedeki etkisi çok büyük olacak. Doğum kontrol ürünleri bile paralı olacak. Sosyal medyada büyük tepki var.

Haberin Devamı

Bol tweetli günler bizi bekliyor

Obama açtığı POTUS hesabıyla Twitter’da bugüne kadar 350’ye yakın tweet atmıştı. Trump’ın tweetlerinin sayısı ise şimdiden 34 bini geçti. Başkanlığı döneminde de sosyal medyada aktif olacağı aşikâr. Ama kriz anlarında birinin onu Twitter’dan uzak tutması lazım. Zira dilin kemiği yok ama klavyenin sınırı hiç yok…

Ve Melania Trump...

Önümüzdeki 4 yıl boyunca her seyahatte, her toplantıda gözlerimiz yeni First Lady’i arayacak. Trump’ın başkanlığı döneminde her giydiğiyle, her görüntüsüyle çok konuşulacağı kesin. Tom Ford gibi bazı tasarımcılar şimdiden Trump nedeniyle eşi Melania’ya da tavır almış durumda. Ama birçoğu da onu giydirmek için sıraya girdi.

Nükleer kodlar artık onda

Filmlerde nükleer bombayı fırlatacak o kırmızı düğmenin gücü artık resmen Trump'ın elinde. Nükleer silahları çalıştıracak kodlar yemin töreni sonrası yeni başkana teslim edildi. Artık bir felaketle sonuçlanabilecek nükleer bir saldırının emrini verme yetkisi sadece iki dudağının arasında.

Haberin Devamı

İklim değişikliğine inanmıyor

ABD'nin yeni başkanı küresel ısınmanın ‘uydurmaca’ olduğunu düşünüyor. Bu nedenle de bu yöndeki tüm çalışmaları ve harcamaları durduracak. Obama ise önlemini aldı. Trump göreve gelmeden birkaç gün önce küresel ısınmayla mücadele için 500 milyon dolar bağışladı.

Rusya sahneye dönüyor

Trump'a göre NATO'nun modası geçti, Merkel mülteciler konusunda yanlış politika izliyor, AB’den kopuşların devamı yakın... Anlayacağınız Obama’dan neredeyse 180 derece farklı görüşlere sahip. Farklardan biri de Rusya konusunda… Obama ve Putin arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Ama Trump ve Putin o kadar yakın ki, Obama yönetimi Rusya’yı Trump lehine başkanlık seçimlerine siber saldırı yapmakla bile suçluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR