Taht oyunları gerçek oldu!

Özbekistan’ın gülü Gülnara Kerimov’dan, babası Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un ölümünden beri haber alınamıyor. ‘Ülkenin başına gelmesin diye zehirlenmiş bile olabilir’ deniyor.

Öldü mü, öldürüldü mü, yoksa sapasağlam hayatta mı? Kimse bilmiyor. Uluslararası basında son günlerde en çok konuşulan isim o. Siyasi haberleri solladı. Google bile ismini yazınca hemen yanına “Nerede” sorusunu ekleyerek tamamlıyor. Özbekistan’ın Eylül ayında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı, Gülnara Kerimov babasının ölümünden 2 ay sonra sanki buhar oldu uçtu.

Milyar dolarlık yolsuzluk soruşturması var

Ancak yıllardır hakkında büyük tartışmalar da var. Ülkede telekomünikasyon, sağlık ve medya sektörlerinin onun kontrolünde olduğu söyleniyordu. Hatta iddiaya göre, bu sektörlere yatırım yapmak isteyen yabancı firmalardan yıllarca aldığı ‘komisyon’lardan büyük servet elde etti, milyarder oldu. İsveç ve İsviçre’de hakkında yolsuzluk soruşturmaları açıldı. Kara para aklama ve rüşvet almakla suçlandı. Gülnara ise verdiği her röportajda bu iddialarla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Siyasete de atıldı, sahnelere de

Gülnara, Özbekistan’ı 1989’dan iki ay önceki ölümüne kadar yöneten İslam Kerimov’un en büyük kızı. 1972 doğumlu. Son birkaç yıla kadar babasının gözbebeğiydi. Ülkenin bir sonraki lideri olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak sonra işler değişti. Harvard mezunu bir Siyaset Bilimi profesörü. Ama o kendinden “egzotik Özbek güzeli” olarak bahsediyor. El atmadığı iş yok. Yıllarca farklı bakanlıklara danışmanlık yaparak çok sayıda ödül aldı. Sivil toplum kuruluşları kurdu, Birleşmiş Milletler’de Özbekistan’ın daimi temsilciliğini, hatta İspanya’da büyükelçilik yaptı. 2006’dan bu yana müzik dünyasında. Babasının ona taktığı ‘Guguşa’ ismini sahne adı yaparak müzik listelerini salladı.

İstihbaratın hazırladığı dosya başını yaktı

İddiaya göre 2013 yılında Özebekistan İstihbarat Şefi, Gülnara hakkında bir dosya hazırlayıp babasına gönderdi. O dosyada bir dergi için çektirdiği yarı çıplak fotoğrafların yanısıra Gülnara’nın yolsuzluk yaptığının hatta babasını devirip ülkenin başına geçmek istediğine dair iddialar vardı. Anlatılanlara göre babası ona ev hapsi cezası verdi. Kerimov’un Eylül ayındaki cenaze töreninden sonra dedikodular kızıştı. Gülnara cenazede yoktu. Gülnara’nın babasının yerine gelen geçici devlet başkanı Mirziyoev tarafından akıl hastanesine kapatıldığı yazıldı. Geçen hafta ise bir istihbarat servisi çalışanına göre “Gülnara hastanede zehirlenerek öldürüldü.” Hatta bu bilgiyi veren, onu Taşkent’teki bir mezarlığa bizzat gömdüğünü anlatıyordu.

Haberin Devamı

Ülkede seçimlere sadece 1 hafta kaldı

Haftaya Pazar ülkede seçimler var. Kerimov’un yerine kim gelecek belirsiz. En güçlü aday Gülnara’yı hastaneye kapattığı iddia edilen eski başbakan, geçici devlet başkanı Mirziyoev. Birçok kişiye göre Gülnara’nın ölümü en çok onun işine yarar. İşin içinde istihbarat servisi de var. Gülnara yıllardır onlarla kavgalı. Hatta istihbarat şefini doğrudan babasının yerine göz dikmekle suçluyor. O isim bu seçimlerde aday değil. Ancak gölge aday olup, desteklediği bir isim için de Gülnara’yı devredışı bırakmış olabilir. Anlayacağınız dizilerdeki ‘oyunlar’, milyarder prensesin hayatına mal olmuş gibi görünüyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR