Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Takkeleri değişiriz

Dövizle kiralamaya son verilirken, taraflar TL’ye dönüş hazırlıkları yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu sürece dikkati çekerek, “AVM’cilere bir daha sesleniyorum, Türk Lirası dururken hâlâ dolarla hareket edecek olursanız, kusura bakmayın, takkeleri değişiriz” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Takkeleri değişiriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dolarla kiralama yapan alışveriş merkezi yatırımcılarına tepkisini bir kez daha gösterdi. Erdoğan, “Buradan AVM’cilere bir daha sesleniyorum, Türk Lirası dururken hâlâ dolarla hareket edecek olursanız, kusura bakmayın, takkeleri değişiriz” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bunların hepsini aşacağız, siz bu konuşulanlara filan bakmayın, dolar molar filan falan, biz bunların hepsini aşar geçeriz. Onun için buradan AVM’cilere bir daha sesleniyorum, Türk Lirası dururken hâlâ dolarla hareket edecek olursanız, kusura bakmayın, takkeleri değişiriz. Burası Türkiye, buranın parası Türk Lirası” diye konuştu.

Sıçrama yapacağız

“Açık oylama yapıyorum ‘Evet’ mi?” diyen Erdoğan, vatandaşların “Evet” yanıtını vermesi üzerine, “Kabul edilmiştir” ifadesini kullandı.

Erdoğan, özellikle bundan sonraki süreçte gerek Milli Savunma Bakanlığı, savunma sanayisi ve buna yönelik olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Milli Eğitim ve hepsiyle atacakları toplu adımların Türkiye’nin sıçramasını sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

30 gün şartı

Dolar ve euronun son dönemdeki hızlı yükselişiyle alışveriş merkezi kiracıları ve yatırımcılar arasında başlayan ‘yüksek kurdan kira’ tartışmasına son nokta geçtiğimiz günlerde konulmuştu. Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, artık menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde bedeller döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyecek yani sadece Türk Lirası üzerinden değerlendirilecek. Yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bedeller de 30 gün içinde Türk Lirası olarak yeniden düzenlenecek.

Açıklanan karar yalnızca son dönemde kavgalarıyla gündemde olan alışveriş merkezi yatırımcıları ve perakendecilerini değil, turizm, filo kiralama, gayrimenkul gibi birçok sektörü ilgilendiriyor. Şu anda yatırımcılar ile kiracılar arasında TL’ye dönme görüşmeleri yapılıyor.

Haberin Devamı

KARAR NE DİYOR?

‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 13 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Türkiye’de yerleşik kişilerin, ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek. Kararda, bu hükümlerin Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği belirtildi.

OLAĞANÜSTÜ TL’YE DÖNÜŞ TOPLANTISI

Haberin Devamı

Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tüm AVM’lerin kira sözleşmelerinin Türk Lirası üzerinden yeniden düzenlenecek olması Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği üyelerini harekete geçirdi. Dün bir araya gelerek uzun süren bir toplantı yapan AVM yatırımcıları, TL’ye dönüşün yollarını masaya yatırdı ve yapacakları yeni sözleşmelerin hangi içeriklere sahip olacağını değerlendirdiler. Özellikle bu geçişte hangi kurun esas alınacağı, döviz borcunu günlük kur üzerinden ödeyen AVM yatırımcılarının haklarının nasıl korunacağının görüşüldüğü toplantıda, üyeler kendi önerilerini sundu.