Gazete Vatan Logo

Çorapla uyumak kaliteyi artırır mı?

Çorapla yatan kişide ayak damarları ısınarak genişliyor beyne ‘yatma vakti’ mesajının gitmesini sağlıyor. Kişi hızlı uykuya dalıyor.

Çorapla uyumak kaliteyi artırır mı?

BBC uzmanlara sordu:

- Nörofizyolojist Francisco Puertas, uyuyabilmek için vücut sıcaklığımızın 0,5 ile 0,8 derece düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Belçika’daki Liege Üniversitesi Uyku Birimi’nden Puertas, “Bunun için de el ve ayak damarlarımızın genişlemesi gerekiyor. Böylece cildimize daha çok kan gidiyor ve vücut sıcaklığı da azalıyor” diyor. Puertos, çorapla ya da çorapsızlığın uykuya etkisinin, kişinin vücut ısısını nasıl ayarladığına bağlı olduğuna dikkat çekti.

- ABD Ulusal Uyku Vakfı’nın internet sitesindeki yaklaşıma göre ayakları ısıtmak kan damarlarını genişleterek beyne ‘yatma vakti’ mesajını verebiliyor. Uykuya dalmakta zorlananlar için çorap güvenilir bir yardımcı olabilir.

- Fizyolojik Antropoloji dergisinde yayımlanan güncel bir araştırmaya katılan genç erkeklerde, çorapla uyumanın ‘uyku kalitesine olumlu etkisi’ olduğu gözlemlendi.

- Seul Ulusal Üniversitesi’nden bir ekip, yaptıkları deneylerde ayakları sıcak tutmanın uyku süresini uzatırken gece uyanma sıklığını da azalttığı sonucuna vardı. 2006’da Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nden araştırmacılar da, yetişkinlerin sıcak çoraplarla rüya görmeye daha hızlı başladığına dikkat çekti. Özetle rahat hissettiğiniz sıcaklıkta uyuyun.

Haberin Devamı