Gazete Vatan Logo

Çocukların korkularını yenmesine nasıl yardımcı olursunuz?

Her anne ve baba çocuklarının mutlu ve başarılı olmasını ister. Ancak bazen başarı yollarını bir takım korkular engeller. Çocuklar bu yüzden planlarından ve hayallerinden vazgeçmeyi tercih eder. Peki çocukların korkularını yenmesine nasıl yardımcı olursunuz?

Çocuklar bir fikirden çok çabuk sıkılmaya ve vazgeçmeye meyillidirler. Çocukların sahip olduğu pek çok korku, bu nedenle başarılı olmalarına engel olur. Burada önemli olan korkunun son derece doğal bir duygu olduğunu onlara anlatmak ve korkuların başarıları engellemesine izin vermemek. Korkularının farkında olup, onlarla baş edebilen çocuklar özgüveni yüksek, daha mutlu ve daha başarılı bireyler haline gelecek. Çocukların onları engelleyen korkularla baş etmelerine yardımcı olacak yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:

- Çocuğunuzun korku duyduğu konuları anlamaya çalışın, korkularını kabul edin: Çocuğunuza korktuğu konu ile
ilgili yardımcı olmak istiyorsanız öncelikle korku duyduğu konu her ne ise anlamaya çalışın. Korku duygusuna saygı duyun. Sizinle korkuları hakkında konuşmalarını sağlayın.

- Çocukların hata yapmalarına her zaman engel olmayın: Çocukların üzerinde etkili olan hata yapmama baskısı düşünülenin aksine her zaman başarıyı sağlamıyor. Anne ve babalar hata yapmanın en önemli öğrenme aşamalarından biri
olduğunu çoğunlukla göz ardı ediyor. Bu durum çocukları başarı yolunda durdurmaya neden oluyor. Yapılan hatadan bir sonraki aşama için ders çıkarmalarını öğrenmelerini sağlayarak, hata yapmaktan korkmamaları gerektiğini benimsemelerine yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Kendi korkularınızdan da bahsedin: Yalnızca çocukların değil anne ve babaların da sahip olduğu birçok korku var. Bu korkuları onlardan saklamak yerine onlarla paylaşmayı deneyin. Bu korkularla baş etme yollarınızdan bahsedin. Böylece onların da kendi korkularıyla baş etmeleri için minik ipuçları vermiş olursunuz.

- Gerçekte korktuğu şeyin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olun: Çocuklar genellikle korkularından söz ettikleri zaman aslında korkunun kendisi olmayan bir şeyden bahsederler. Örneğin birçok çocuk karanlıktan korktuğunu söyler, ancak aslında korktuğu karanlığın kendisi değil, karanlıkta kendisine zarar verme ihtimali olan şeylerdir. Hayal gücüne göre zihninde canlandırdıklarını karanlık korkusu olarak yaşadığını düşünür. Korktuğu şeyin karanlığın kendisi olmadığını anlamalarına yardımcı olursanız, zaman içinde düşüncelerinin değiştiğini ve korktuğu zannettiği her durumla rahatlıkla baş ettiklerini göreceksiniz.

Haberin Devamı

- Korkunun faydalarını anlamalarını sağlayın: Çocuklar korkularına odaklandıkları zaman, faydalı olabilecek yönleri keşfetmekte zorluk çekerler. Onların korkularının üzerine giderek nasıl başarılı olabileceklerini anlamalarına yardımcı olun. Bunu fark ettikleri zaman korkuları ile mücadele etmede daha fazla istekli olacaklar.

- Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamayın: Çocuğunuzun korkularını anlamaya çalışın ve onun korkularına önem verin. Bir başka akranı ile kıyaslama yapmak anne ve babaların yaptığı en önemli hataların başında geliyor. Çocuklar kendilerini yetersiz hissediyor ve mücadele etmekten kaçınıyor. Bu yüzden yalnızca kendi çocuğuzla ilgilenin ve onun korkularını yenmesi için yardımcı olun.

- Çocuğunuzla her zaman iş birliği içinde olun: Her çocuğun korkuları ve korkularının üzerine gitme yöntemleri farklıdır. Kimi çocuk korktuğu şeyin direkt olarak üzerine gitmeyi tercih ederken, kimi çocuk korkularını aşama aşama yener. Burada önemli olan çocuğunuzun hangisini tercih ettiği. Bu konuda onu herhangi bir davranış biçimine zorlamayın. Çocuğunuzun sahip olduğu korkuyla ne şekilde baş edeceğine kendisinin karar vermesine yardımcı olun ve ona göre ilerleyin. Yalnız olmadığını ve her ne olursa olsun onların yanında olacağınızı bilmeleri güven duygusunu artıracak.

Haberin Devamı

Zeynep BALİÇ