Gazete Vatan Logo

Çocuklara bilimi sevdirmek adına yapılabilecekler

Hayatının bir yerinde bilime yer verebilen herkes, dünyayı daha verimli bir şekilde algılamanın yanı sıra yeni bakış açıları da geliştiriyor. Çocuğunuzun bilime ilgisini artırıp eğitim hayatının biçimlenmesini nasıl sağlarsınız?

Zengin bir bilgi dağarcığı, insanın hayatını daha nitelikli bir şekilde geçirmesini sağlar. Eğitim hayatının da çalışma hayatının da keyifli ve başarılı geçmesini sağlar. Öğrendiklerinin üzerine koyabilmek de bunun için çok önemlidir.

Çocukların ilgilenmekten keyif alacağı bir dal olmasına rağmen, gerek oluşan önyargılar gerekse de "zor" olarak algılanması nedeniyle bilim, günümüzde biraz ihmal ediliyor. Bunu değiştirebilmek ve çocuğunuzu bilime yönlendirebilmek için yapabilecekleriniz aslında oldukça kolay.

Okulda öğretilenleri çeşitlendirin

Education Week'te yayınlanan bir araştırmaya göre dört Nobel Ödülü sahibinden üçü, tutkularını ve kendilerine başarıyı getiren ilgi alanını okul çevresi dışında buldu. Günümüzde pek çok okul bilime odaklanması için çocuklara ortam ve fırsat sağlıyor olsa da, velilerin bu noktada sorumluluğu bitmiş değil. Hafta sonlarında çocuğunuzun yeni şeyler öğrenebilmesi ve keşfedebilmesi için farklı etkinlikler araştırarak bilimle iç içe kalmasını sağlayın.

Eğer yakınlarınızda böyle bir etkinlik bulamazsanız da kendiniz yapmayı deneyin. İnternette ve dergilerde bulunan etkinlikleri çocuklarınızla yapmayı deneyin.

Haberin Devamı

Video oyunlarını küçümsemek yanlış

Şaşırtıcı bir şekilde pek çok bilgisayar oyununun arkaplanı oldukça dolgun ve farkında olmadan oyuncuların kendi kendilerini geliştirmelerini sağlıyor. Oyun oynayarak İngilizce öğrenebilenler bir yana, oyun oynayarak bilime merak salan pek çok çocuk yetişti.

Birlikte keşfedin

Bu belki de en önemlisi. Örneğin, biyoloji bilginiz sayıfsa, bundan çocuğunuza bahsetmekten çekinmek yerine bilmediğinizi söyleyip birlikte araştırmayı ve keşfetmeyi deneyin. Merak, ilgiyi ayakta ve diri tutar.

Yürüyüşe çıkın

Ormanlık bir alana, parklara, arkeoloji ve bilim müzelerine gidin. Bunların hepsinde öğrenilecek, merak edilecek çok fazla şey var. Üstelik birbirinize sorular sorup cevapları arayarak ebeveyn-çocuk ilişkisini de güçlendirirsiniz.

Önyargıların üstüne gitmek gerek

Bilimin sıkıcı ve zor olduğu, biliminsanlarının sıkıcı insanlar olduğu gibi yanılgıların kırılmasını sağlayın. Star Wars'a, Star Trek'e, herhangi bir animasyon filme bilim açısından bakmayı deneyin. Vejetaryen bir köpekbalığının hikayesini anlatan animasyon filmi izlerken çocuğunuza vejetaryen köpekbalıklarının da olabileceğini söyleyin örneğin.

Haberin Devamı

Andaç ÜZEL